Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 18:26, 05 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kochane, przeczytałam co napisałyście, ale .. odpowiem kiedyś tam potem.. ... walczę z czasem..
Muszę tylko pokazać magnolię, pierwszy raz żaden przymrozek jaj nie zważył ani jednego płatka.. jak rozkwitnie całą to będzie czadzior Tadam, ta dam... jak ją zobaczyłam, to musiałam focię zrobić

no...mozna sie zakochac w takim drzewku
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:19, 05 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
to Amazon Mist
aktualnie

Nie wierzę! Moje w sezonie nawet takie nie są!
Ogród do odnowy 18:08, 05 kwi 2016

Do góry
Zapowiadają deszcze więc część trawnika skosiłam, nawóz rozsypałam.

podsypałam też pod clematisy, krzewy wszelakie, hortensje, azaliowce, rododendrony, mam nadzieję, że niczego nie pominęłam

piękny zapach się rozchodzi

Tu ma być ogród :) 18:07, 05 kwi 2016

Do góry
A w donicy bratki ze stokrotkami w rozkwicie

Stipa już mocno odbiła, ale to pojedyncze przypadki

Elata za chwile zakwitnie

Tu ma być ogród :) 18:03, 05 kwi 2016

Do góry
Krokusy są już wspomnieniem, ale lada chwila tulipany...

białe szafirki

Pod serbami barwinek i fiołki

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:58, 05 kwi 2016

Do góry
RYSKA
dziękuję Renatko, jakoś ze zdjęciami idzie mi to gadanie

AGNIESZKA z JURAJSKIEGO
jest Aguś, dynamiczna, rozhukana

JOLA
no jakoś szybko, mnie się zdaje, że mur winny on chroni i ciepło nocą oddaje, bo co rano jestem zaskoczona; wczoraj o 20 było u mnie 16 na plusie.
I ja padnę, jak coś z Rubrum i Vertigo będzie, to moje 3 doświadczenie z nimi
ALICJA
to co kto lubi, lubię

ANDA
no nasza wiosna chyba na równi z waszą, choć raz tez jasny tam lubię
męczę się z kozą
tu zaraz szał z azaliami
a tatarak cały czas ładny

AGANIA
Agatko, 2 sposoby przezimowania za mną i bez skutku, to 3 raz i wydaje mi się, jak cięłam, że Rubrum ma zielone i żywe, nie suche, czuc soki, zatem czekam, dam im Florovit
BASILIKUM
czyżby ode mnie???
jeszcze zbieram dla ciebie rośliny, jak będziesz, to podchowane ci dam
no i na żywo może podłogę wydeptasz
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:50, 05 kwi 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Irenko, czy to Ty napędzasz ogród, czy też ogród Twój ma turbodoładowanie ?
W każdym razie dynamika to wasz (Twój i ogrodu) znak rozpoznawczy.
Zdumiewające są kolory i soczysta zieleń u Ciebie, masz dobry mikroklimat, skoro tak pięknie no i wcześniej niż np. u mnie, wszystko wybuchło! Masz cudnie.!!

Ogród mnie, zdecydowanie2 dni ciepełka i nagle buchnęło, to jest właśnie tak wspaniałe w wiośnie
patyki anabelki ostro idą, ten chyba z ub,r,..przetrwał w donicy mimo zimy i ona płytka, sam piach tam i szyszki
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:50, 05 kwi 2016

Do góry
Mój ogród pod górkę... 17:42, 05 kwi 2016

Do góry
I świeżutkie fotki Gienki! Na tych z rańca były jeszcze zamknięte kielichy, a tu:

Asi ogródek pod świerkami 17:37, 05 kwi 2016

Do góry
Rabata przy sadzie. Wytyczony kształt i dziś już zdjęta darń.
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:37, 05 kwi 2016

Do góry
Dzieki Marcin za rade. Karol zidentyfikował to drzewko jako świerk kłujący.

Czy coś takiego miałeś na myśli?

Małymi kroczkami do celu... 17:29, 05 kwi 2016

Do góry
Tak mi się spodobały te iryski, że podjechałam jeszcze po kilka sztuk już posadzone cieszą moje oczy i humor od razu lepszy

Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:28, 05 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kochane, przeczytałam co napisałyście, ale .. odpowiem kiedyś tam potem.. ... walczę z czasem..
Muszę tylko pokazać magnolię, pierwszy raz żaden przymrozek jaj nie zważył ani jednego płatka.. jak rozkwitnie całą to będzie czadzior Tadam, ta dam... jak ją zobaczyłam, to musiałam focię zrobić

cudnaa pamiętasz na szybko nazwę...bez grzebania w archiwum ...co by cennego czasu nie zabierać
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:24, 05 kwi 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
A tu druga bidota. Nie dość ze rośnie krzywo to jeszcze jest przerzedzona z jednej strony. Jak zrobić z tego ładne drzewko?

Joanna, ten drugi okaz jest okazją do fantastycznego cięcia. Zacząłem się bawić w przycinanie iglaków i na razie sporo czytam i trochę próbuję, ale marzyłbym o takim układzie iglaka. Niestety nie widzę dokładnie, czy to drugie to też jodła czy świerk? (wygląda na jodłę) W sumie jodły, świerki i sosny gorzej znoszą cięcie niż inne iglaki, ale można je oczywiście ciąć. Musi to też współgrać z jakąś wizją ogrodu (jeśli zrobisz coś, co nie pasuje do reszty, to może dziwnie wyglądać, więc warto czasem może coś posadzić obok i uformować podobnie). Ale do rzeczy: co ja bym zrobił. Ostrzegam, że to będzie odważne:
1) ściąłbym górę, tam gdzie układ zaczyna się trochę burzyć (patrz z lewej strony: iglak idzie od dołu ku górze w ten sposób, że każdy kolejny poziom jest coraz krótszy, ale prawie na samej górze ta proporcja się zaburza, bo wyrasta boczny pęd większy niż wcześniejszy - tu bym ciachnął)
2) spróbowałbym pobawić się w coś na kształt "bonsai", ale niestety to ciężko wytłumaczyć. Myślę, że trzeba byłoby trochę popatrzeć w necie i spróbować. Coś takiego wymagałoby np. pozostawienia tylko kilku bocznych pędów po każdej stronie z wycięciem pozostałych.

Niestety to trochę kiepska rada, bo nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. Wydaje mi się jednak, że krzywy pień to może być właśnie zaleta tej jodły (jeśli to jodła).

Pozdrawiam

U Matki... 17:22, 05 kwi 2016

Do góry
Moja dzisiejsza robota przed płotem
To mi jeszcze się ostało

A jest tak. Jakieś 30 metra nacharatalam łopata!!!

Oczyscilam winobluszcz

Tyle tego wyszlo-trza spalić
W Kruklandii 17:11, 05 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Buksy pociachane, róże pociachane, cisy, świerki i żywotniki...jako tako. Najwyżej w czerwcu poprawię

Teraz jeszcze tylko ponawozić i biorę się za moją zmorę frontową.
To zdjęcie z zeszłego roku, ale teraz wcale nie wygląda lepiej.

Noo, to prawie jak moje tyły No, u mnie może ciutkę gorzej
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:10, 05 kwi 2016

Do góry
A tu druga bidota. Nie dość ze rośnie krzywo to jeszcze jest przerzedzona z jednej strony. Jak zrobić z tego ładne drzewko?

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:07, 05 kwi 2016

Do góry

Kochani, podpowiedzcie jak przyciąć te drzewa: Czy czas na ciecie jest jeszcze dobry? U mnie forsycja już kwitnie.

Tutaj myślałam żeby podciąć od dołu pierwsze gałęzie.

Jodła ma takie suche gałęzie w środku. Czy to jeszcze ma szanse odbić czy lepiej usunąć wszystkie bezigłowe gałęzie? Pewnie nigdy nie była przycinana wiec wygląda jak wygląda. Czy mozna z niej jeszcze cos fajnego zrobic?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies