Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 12:48, 26 sty 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Wiesz jak się to cudo nazywa?
Ja zeszłej wiosny swoje pierwsze sadziłam, różowe i fioletowe miały być a wyszły żółte (też cudne ale mi tam nie pasują) ale dalej będę próbowała - może podpowiesz gdzie kupić, żeby uniknąć takich sytuacji, są jakieś pewne źródła - ja kupiłam przez allegro a sąsiadka kupiła na kiermaszu Eden i też lipa. Czy markety jak Ob. czy Le... czy inne ogrodniczo budowlane czy najlepiej jednak w ogrodniczych?
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:38, 26 sty 2016

Do góry
w słońcu i druga w cieniu robione w tym samym czasie

Kolorowy ogród na piasku 12:36, 26 sty 2016

Do góry
Pięknie wszystkim dziękuję za życzenia świąteczne i noworoczne
Pozdrawiam wszystkich wpisujących się a także zaglądających

Powoli zaczynam wychodzić z zimowego snu. Choć dzisiaj u nas jeszcze biało odwilż idzie wielkimi krokami...

Póki jeszcze na to pora kilka zimowych zdjęć z ostatnich dni. Ponieważ okropnie nie lubię zimy zdjęć robię bardzo mało. Tylko tak dla upamiętnienia, że była

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:36, 26 sty 2016

Do góry
Danusiu - dziękuję, że do mnie zajrzałaś. Dla zobrazowania tego wstawię zdjęcia jakie mam z kojcem.

Huśtawka stała tu tylko tymczasowo. Za wiśnią owocową jest bok kojca dla psa. Od hortensji do wiśni zwykłej jest 4,5 m. Dodam jeszcze, że kołki przy śliwach wiśniowym są już wymienione na kupione.
Co myślisz o moim pomyśle na tuje Golden Tuffet i modrzewia Pendula? Co ewentualnie pasowałoby zamiast zwykłej wiśni?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:35, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
niektórzy niewielkie zbiorniki robią wykorzystując po prostu kastry budowlane- można mu brzegi najwyżej czymś przesłonić/obudować. Koszt to chyba kilkadziesiąt zł. Trzebaby go ładnie obmurować, żeby niiebyło widać że jest prostokątny, a nie w kształcie ścianki.

Ren-kwestia drzew- masz tulipanowca wąskiego. Może wybierz świdośliwy o wąskim kształcie- nie będa tak 'grzeczne' jak tulipanowiec, a nieduże i nawiążą do jego kształcie. Np świdośliwa Obelisk.

Magnolio
U mnie chyba trzeba będzie wymurować ten zbiornik bo kształt jest nietypowy:

Tylko nie wiem czy wymurować tuż przed ścianką czy ścianka ma być wewnątrz zbiornika? Magnolia czy Ty wiesz jak się łączy ten wężyk z wylewką, czy trzeba zastosować jakiś filtr i jaki? bo ja nie wiem zupełnie jak się za to zabrać

Świdośliwę obelisk muszę sobie wygooglować
A uważasz, że powinnam posadzić dwa czy jednak jedno drzewo?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:26, 26 sty 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
noo, fajnie! Ja sie ograniczam do nasion, ciekawe gdzie ja to wszystko upchne, chocby po kilka sadzonek

ja juz moge siać ...tylko ziemi nie mam

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 12:25, 26 sty 2016

Do góry
Ja cię doskonale rozumiem też mam pojedyncze sztuki i nie zamierzam tego zmieniać
Oto fotka z ogrodu szefowej "ogród z wrzosowiskiem: znajdziesz tam wiele pojedynczych roślin na wyższym piętrze.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Edit. I bez kwiatów może być kolorowo Jak patrzę na pierwszą fotkę to nie wyobrażam sobie tej rabaty bez tego jednego niebieskiego świerka picea pungens glauca globosa

Typografia ogrodu 11:22, 26 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Asiu, jeszcze chciałam cod dorzucic w kwestii projektu ogólnego- nie zmiękczyłabyć traktu?- żeby przełamywała proste formy organicznym kształtem?
I chyba bym ostani pas, najbliżej domu wywaliła, albo cofneła , żeby trawnik ciut powiększyć- proporcje wtedy lepsze by wyszły wg mnie.

Tu miękka linia 'traktu':

Fajnie Marto że na to spojrzałaś. wiesz ja takich miękkich linie strasznie się boje i bardzo nie lubie u siebie. poza tym M by mnie z koszeniem przegnał, może jakiś lekki łuk to jeszcze ale sama nie wiem. a co wogóle myslisz o pomysle taj ściezki? i czy pasy molini powinny być na całą rerokość czy zrobić gdzieś w nich przejścia? Ja myślałam by dać im wzdłuz takie "przecinki" jak tutaj - dla urozmaicenia. jak tutaj
https://pl.pinterest.com/pin/490259109407287357/

Co do wielkości trawnika to może masz rację,ale co do zwizualizowania jaki to duzy teren zrobiłam fotkę -czarna linia zaznacza gdzie miałby kończyć się trawnik. żółta to oś traktu. domku ogrodnika nawet nie widac bo obiektyw az takiego szerokiego kata nie ma zdjęcie robione z balkonu, podemną dokładnie jest taras.wstawiam też trochę dokładniejszy plan - kropki to już rosnące drzewa.

Moja bajka 11:05, 26 sty 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Aguś mam dwa te świerki, ale dopiero latem je sadziłam, więc moja przygoda z nimi dopiero się zaczyna. Ale w ostatnim Moim Ogrodzie napisali o nim, że rośnie dość szybko, po 10 latach ok3-4m wys 1 m szer. Po wielu latach dorasta do 10m wys. To jeden z moich, a nie nawet oba widać . Wiosną będą wyglądać cudnie, jak będą młode przyrosty .

Rzeczywiście kolorek mają fajny będzie i u mnie przy furtce
Ogród Orion-od projektu 10:56, 26 sty 2016

Do góry
danielw napisał(a)
Naszkicowałem granice rabat wg wcześniejszej sugestii Kasyi, czyli odcięcie całej części gospodarczej,sadu i warzywniaka.
Nie znalazłem miejsca dla większych drzew, mam na myśli orzech i 2 klony polne które miałem wcześniej w samym tyle działki razem z miejscem na ognisko.

Jeśli miałby by się znaleźć wyższe drzewa gdzieś bliżej domu to tak żeby nie robiły cienia od południa zimą (chcę żeby słońce dobrze docierało przez przeszklenia południowe do domu)
Nie można tez ulokować w cieniu warzywniaka i basenu aby woda w nim mogła się ogrzać.

Nie zmieniałem położenia placu zabaw z trampoliną, byłby z tym kłopot bo domek jest na fundamentach i posłuży jeszcze kilka lat- później do rozbiórki.

Jak teraz to widzicie?

jak dla mnie tak jest lepiej

spojrz jeszcze jak linie zaokraglone pasuja ci do domu, do ksztaltu tarasu, bo jesli jest nowoczesny to linie proste zazwyczaj bardziej pasują, ale niekoniecznie, zwroc poprostu na to uwage

i jezeli slonce masz z lewego tylnego rogu to czesc uzytkową odwrocilabym tak zeby drzewa nie rzucaly cienia na nisze krzaki i warzywa, czyli drzewa na prawą stronę

to tak na szybko
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:40, 26 sty 2016

Do góry
To jeszcze raz po zmianie... z róży pnącej nie potrafię zrezygnować....no nic...tak to wygląda, lepiej?

Acha, bluszcz będzie na betonie, a na siatce zamiast winobluszczu dam mate wiklinową.

1- modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
3 - tuja Szmaragd
4 - hortensje Limelight
5 - miskant Gracillimus
6 - róża pnąca Eden Rose
7 - rozplenica
8 - szałwia omszona
9 - kula bukszpan
10 - Thuje Kórnik albo Aureospicata
11 - turzyca Ice Dance

W oflisowym ogrodzie 10:40, 26 sty 2016

Do góry
Trzeba było zrobić korektę poziomu przy płocie
I w ten sposób pracy było na dwa tygodnie
W oflisowym ogrodzie 10:38, 26 sty 2016

Do góry
Przy zmianie miejsca warzywnika miałam nadmiar ziemi wykorzystałam ją przy tarasie

Przed

i częściowo przy schodach drugiego tarasu

Kwiaty z ogródka Marty :) 10:27, 26 sty 2016

Do góry
tesknimy ....

jak nie ma śniegu intensywniej myślę o wiośnie
Ogród tworzony z pasją 10:27, 26 sty 2016

Do góry
Tak wygląda mój ogród po roztopach, jedno wielkie jezioro.
Ogród Orion-od projektu 10:25, 26 sty 2016

Do góry
Naszkicowałem granice rabat wg wcześniejszej sugestii Kasyi, czyli odcięcie całej części gospodarczej,sadu i warzywniaka.
Nie znalazłem miejsca dla większych drzew, mam na myśli orzech i 2 klony polne które miałem wcześniej w samym tyle działki razem z miejscem na ognisko.

Jeśli miałby by się znaleźć wyższe drzewa gdzieś bliżej domu to tak żeby nie robiły cienia od południa zimą (chcę żeby słońce dobrze docierało przez przeszklenia południowe do domu)
Nie można tez ulokować w cieniu warzywniaka i basenu aby woda w nim mogła się ogrzać.

Nie zmieniałem położenia placu zabaw z trampoliną, byłby z tym kłopot bo domek jest na fundamentach i posłuży jeszcze kilka lat- później do rozbiórki.

Jak teraz to widzicie?

Typografia ogrodu 10:19, 26 sty 2016

Do góry
Asiu, jeszcze chciałam cod dorzucic w kwestii projektu ogólnego- nie zmiękczyłabyć traktu?- żeby przełamywała proste formy organicznym kształtem?
I chyba bym ostani pas, najbliżej domu wywaliła, albo cofneła , żeby trawnik ciut powiększyć- proporcje wtedy lepsze by wyszły wg mnie.

Tu miękka linia 'traktu':

Kosolkowa Pasja 10:18, 26 sty 2016

Do góry
Ciemierniki w poczekalni..

Będą nasionka?? Nie wiem jak się z nimi obchodzić żeby zebrać. Podpowie ktoś?

Ogród Eli 09:49, 26 sty 2016

Do góry

miłego i bezpiecznego dnia
Ogród Eli 09:48, 26 sty 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies