Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:31, 02 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)
Witajcie

Pod ścianą przylegająca do schodów rośnie już trzmielina, która doskonale zasłania brzydką, brązową ścianę. Tą trzmielinę z przodu, myślę przesadzić również pod tą ścianę łączącą się ze schodami.
Na wiosnę co roku, sadziłam tam begonie i pięknie kwitły. Niestety wraz z nastaniem jesieni, pojawiała się brązowa plama, w postaci niezagospodarowanego miejsca

Te jasnozielone roślinki to pierwiosnki, ale je nawet wskazane jest przesadzić. Myślałam posadzić tam kule z bukszpanu, a brzegi obsadzić jakąś żurawką.

- czy to dobry pomysł?
- jak je zatem ułożyć ?
- a może coś innego można posadzić? Zależy mi, żeby zielono CAŁY ROK- dobrze ładnie przywitać gości wchodzących do domu o każdej porze roku

Z góry dziękuję. Już raz zarówno Danusia jak i Wy pomogliście mi w aranżacji małego ogródka, liczę,że i tym razem się na Was nie zawiodę.

Aby ładnie przywitać gości na samym wejściu, najpierw trzeba się skupić na wykończeniu elewacji tak, aby nie było widać kompromitujących niewykończonych tynków i dopiero spokojnie planowac rośliny. A jeśli nie chcesz nic robić to obsadzić wszystko trzmieliną żeby weszło na brzydką ścianę.

Kulki to luksusowy towar i przez nie będzie to i tak widać więc zamiast ładnie witać gości, każdy się będzie gapił na tę odrapaną ścianę.

Przede wszystkim ta rabata jest za mała na kulki, a gdzie opaska?
Moja bajka 12:27, 02 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kochani doradźcie jeszcze proszę z tą moją aronią. Wycięłam już te chude , wyrastające z ziemi gałęzie. Teraz zastanawiam się czy zostawić ją w formie krzewu, czy wybrać najbardziej prosty pęd i formować ją w kulkę na pniu, a resztę gałęzi wyciąć?

na zdjęciuach widać jak te dwie tuje za aronią są wyraźnie niższe i takie "dziurawe".

na tym zdjęciu widać taki najprostszy pęd, który można by zostawić sam i koronę ciąć w kształcie kuli. Ale nie znam się na owocowych krzewach, więc zdaję się na Waszą wiedzę i doświadczenie.

Aronii nie mam, ale widzę że dziewczyny doradzają, więc tylko dodam, że chyba większość roślin można ciąć i formować, dla bezpieczeństwa, po kawałku.
Co do tuj, jak je góra ciut wyrównasz, zaczną zagęszczać się dołem, tak zrobiłam u siebie i od razu lepiej, Teraz czekamy do marca i również tniemy, tym razem dość mocno, bo miejsce na róże musi być.
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:25, 02 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)
i jeszcze coś zostało
dzwonek Sarasto mój nowy nabytek od Doroty już się pokazał

nie ma kiedy pryskać promanalem a potrzeba jest

W trakcie obchodu w sobotę zapadła decyzja odnośnie twego jalowca
ma opuścić to miejsce i tu ma być jakaś tuja robiąca za kolumnę

a może są jakieś inne propozycje

Kruszyna Fine Line może...

ale wiosennie u Ciebie, ach!
Lawendowy zawrót głowy 12:22, 02 mar 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Super zając

Też będziemy wycinać choć jakoś Boże Narodzenie bardziej nas cieszy.
Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 12:18, 02 mar 2016

Do góry
To i ja wkleję tu mojego, sadzony w 2015, ruszył, co cieszy
ma obrosnąć sosny

a ten sadzony tu w 2013 i kwitł w 2014, w tym roku powinno byc już o wiele więcej
Moja działka na Dębowym Lesie 12:15, 02 mar 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Kupiłam cebulowe też

ano proszę,,,
To tylko z Lidla.Dzisiejsze

Zawsze to co kupowałam w Lidlu zgadzało się odmianowo.
To powinno tak dalej być

Aniu, w tamtym roku kupiłam tam pustynnika, kwitł na pomarańczowo, nie na żółto. Ale to mi akurat odpowiadało. W tym roku też kupiłam, bo nie wiem, czy karpy się obudzą. Jadna zgniła już przed jesienią. Zrób im drenaż dobry, bo wody nie lubią, jak widać i wygniwają.
Ismene też kiedyś posadziłam i też zgniła.
Pajęcza lilia też była w Lidlu? To nie zuważyłam...
Ogród na piasku i z wielkim murem 12:11, 02 mar 2016

Do góry
Inne siewki są takie:

Jeszcze raz rozplenica

jeżówka wysiana 10.02.

ostróżka wielkokwiatowa wysiana 4.02.

słabo wyglądająca werbena wysiana 3.02.

a to szałwia czerwona wysiana 18.02

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:10, 02 mar 2016

Do góry
Poniżej przesyłam dalszy ciąg tego skrawka, tylko po prawej stronie

Jest tam w donicy drewnianej świerk Conica, ale mam już dla niego inne miejsce. A przed nim bukszpan.

Co z kolei tam wsadzić, by dobrze wyglądało ze stroną ze schodami ....?

Tu niestety nie mam żadnej wizji ;(

Pomożcie...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:08, 02 mar 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Trochę wiosny w domu

To jest super można skopiować ???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:08, 02 mar 2016

Do góry
Witajcie

Jak ktoś tu już wspomniał, wiosna zbliża się wielkimi krokami i posiadanie projektu na zmiany w ogrodzie jest jak najbardziej na miejscu.

Proszę Was o radę...
Mam niewielki skrawek ziemi przed wejściem do domu-
wymiary to 1,55m długosci oraz 1m szerokosci.
Jest to strona WSCHODNIA.

Pod ścianą przylegająca do schodów rośnie już trzmielina, która doskonale zasłania brzydką, brązową ścianę. Tą trzmielinę z przodu, myślę przesadzić również pod tą ścianę łączącą się ze schodami.
Na wiosnę co roku, sadziłam tam begonie i pięknie kwitły. Niestety wraz z nastaniem jesieni, pojawiała się brązowa plama, w postaci niezagospodarowanego miejsca

Te jasnozielone roślinki to pierwiosnki, ale je nawet wskazane jest przesadzić. Myślałam posadzić tam kule z bukszpanu, a brzegi obsadzić jakąś żurawką.

- czy to dobry pomysł?
- jak je zatem ułożyć ?
- a może coś innego można posadzić? Zależy mi, żeby zielono CAŁY ROK- dobrze ładnie przywitać gości wchodzących do domu o każdej porze roku

Z góry dziękuję. Już raz zarówno Danusia jak i Wy pomogliście mi w aranżacji małego ogródka, liczę,że i tym razem się na Was nie zawiodę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:00, 02 mar 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Przyjechały moje donice

Cudne donice!
I pewnie radość ogromna?
Do raju daleko - u Ewy 11:58, 02 mar 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wielkie dzięki, Karolu. Bardzo mi pomogłeś Zaraz wrzucę jakieś zdjęcia z ogrodu.
Moje hortensje:

Niestety nie znam nazw

To jedno z Twoich pierwszych zdjęć Czy ta hortka na pierwszym zdjęciu jest podlewana siarczanem glinu? czy masz taką glebę? Pytam o ten niebieski odcień. Ja też mam w jednym miejscu hortensję o takich kolorkach i w tym roku chcę ją jeszcze wzmocnić i podlać siarczanem glinu aby była bardziej niebieska.
A w ogóle to ostatnio oglądałam Maje w ogrodzie i było tam o hortensjach Otaksa.
Zastanawiam się czy moje hortki to nie Otaksy, bo to stare odmiany, nie przemarzają w zimie, i wydaje mi się że też kwitną na tegorocznych pędach, ale tego nie jestem pewna więc w tym roku będę obserwować, albo potwierdzę albo wykluczę.
Ewa ostatnie zdjęcie zajeb... Swietne zestawienie hortensji i funkii w jej nogach. Chyba to gdzieś u siebie zgapię
Ogród na piasku i z wielkim murem 11:55, 02 mar 2016

Do góry
Posiana 25 lutego rozplenica po 7 dniach wygląda tak:

Wiejski ogródek-plany 11:52, 02 mar 2016

Do góry
Typografia ogrodu 11:52, 02 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Na pocieszenie kupilam sobie nawozy,rekawice bo juz jedne zdarlam w tym roku i wazon origami

mam taki sam poluje na mniejsze jeszcze
Typografia ogrodu 11:51, 02 mar 2016

Do góry
Na pocieszenie kupilam sobie nawozy,rekawice bo juz jedne zdarlam w tym roku i wazon origami

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:49, 02 mar 2016

Do góry
martaibartek napisał(a)

Miłka jak duże rosną u ciebie te carex elata? masz jakieś zdjęcie jak są w pełnej krasie?

One rosną tak na wysokość do 40- 60cm, lubią wilgoć, na patelni je przypieka.
Mam ich oczywiście dużo,w różnych miejscach i najładniejsze są w półcieniu i sporej wilgotności. Wstawiam fotki.
Bordowa trawa, to rozplenica Rubrum, która nie zimuje, ale wiem że dziewczyny mają z siewu, choć prościej co rok kupić sadzonki.
tutaj październik 2015

wrzesień 2015
Moje ukochane miejsce na ziemi 11:35, 02 mar 2016

Do góry
U mnie dzisiaj sypnęło śniegiem.
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:34, 02 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Kolejny raz oglądam i ciągle coś nowego zauważam. Ta jest piękna Ten kolor mało spotykany.
Jaka ona jest w uprawie?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:34, 02 mar 2016

Do góry
Trochę wiosny w domu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies