Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 08:57, 07 kwi 2013

Do góry
Marzyłam, żeby tam pojechać i spotkała mnie niespodzianka Ogród Botaniczny w Berlinie

To był prezent na urodziny - wyjazd w nieznane, prawie "porwanie" i droga zaprowadziła nas do Belina, do Ogrodu Botanicznego, gdzie co roku odbywa się Berliner Staudenmarkt, kiermasz dla kolekcjonerów, pasjonatów roślin rzadkich.

Zimno było, to bardzo nietypowa pogoda, bo przecież na zachód od granic Polski powinno być dużo cieplej, a tam ziąb, było 3-5 stopni

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:49, 07 kwi 2013

Do góry
Tutaj nadal nie wiem, gdzie jedziemy, domyślam się tylko, ale nic, źle myślałam, typowałam Holandię

Porywacze są upijani piwem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:48, 07 kwi 2013

Do góry
Kochani, wybaczcie mi ten numer Ale to wszystko była wielka tajemnica i konspiracja, a nawet spisek, bo Grzesio nawet tak udawał że się nie domyśliłam co się święci w piątek wieczorem.

Relacja z wyjazdu jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3066-kiermasz-roslin-w-ogrodzie-botanicznym-w-berlinie-berliner-staudenmarkt-2013

Żeby było śmiesznie, byłam w piątek u Hani i nic, nic a nic się nie wydała, po czym wpadła o 18 i mówi:
Danuś, jesteś porwana pakuj się Kalosze, aparat, majtki, piżamka i karty do aparatu, To niespodzianka
To niesamowite, nikt mnie jeszcze w życiu takiej niespodzianki nie zrobił No i pojechaliśmy

Tajemnica była cały czas nie odkryta

Tutaj wprowadzamy się do hotelu

a tutaj sama się zamknęłam w komórce Na chwilkę

Jak udekorować ZIEMIANKĘ ? 08:37, 07 kwi 2013

Do góry
Agata12031 napisał(a)
1 - dąb
2 -brzoza
3 -świerk
4 -modrzew
5 -sosna
7 -dąb,lub klon...
8 -bez fioletowy
9 -głóg
11-jarzębina
12 kapusta ozdobna
13 trawa pompasowa

Agatko, to chyba za dużo gatunków.
Podysłam Ci link na rośliny okrywowe, na sam dach ziemianki będą się nadawały

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Kapusta jest jednoroczna, nie nadaje się do takiego celu, Trawa pampasowa nie zimuje, zastąp ją miskantem jakimkolwiek.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1041-trawa-pampasowa-cortaderia-selloana

Jakie trawy wybrać masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac
Ogrodowe zacisze 22:32, 05 kwi 2013

Do góry
To kolejna ściąga dla mnie na jutro. To drugie do przycięcia to chyba jednak cyprysik, a nie jałowiec Zresztą sama już nie wiem

Gardenarium napisał(a)
Wyższe piętra zrobił ze skrzyneczki

Skrzydłokwiat - Spathiphyllum 19:13, 05 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sama nie wiem co Ci doradzić, wydaje mi się, że on więdnie z powodu tego że ma te korzenie w wodzie, no i chyba jest zbyt przerośnięty. A może pożywka jest zbyt mocno skoncentrowana. Może go posadzić do normalnej ziemi do większej doniczki i wtedy się go uda uratować?

Do jakiego poziomu ma zanurzone korzenie w pożywce?

Chyba wiem co zrobię. Podciągnę go do góry, a szydełkiem wycągnę przez otwory w dnie jak najwięcej korzeni. Może masz rację, że dławi się w tej wodzie, chociaż poziom wody, zgodnie z założeniami hydroponiki to tylko 1-1,5 cm. Znajdę też ciemniejsze miejsce. Wiem, że gdyby to była młoda roślina szanse byłyby większe.
Do ziemi nie przesadzę, bo to przecież eksperyment, chciałabym, żeby się powiódł, więc trenuję cierpliwość.
Może, ktoś na Ogrodowisku uprawia tą metodą? Chętnie wymienię " poglądy"
Paprocie ogrodowe 18:39, 05 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem od dawna zachwycona tą paprocią.
Dryopteris erythrosora "Brilliance"

a ja dzisiaj zupełnie (jak zwykle) przypadkiem spotkałem się z nią w małym punkcie ogrodniczym
i jeszcze funkia Empress Wu (jedna z większych) obie są już w mojej piwnicy
Wichrowe wzgórze 16:25, 05 kwi 2013

Do góry
Współczuję I rozumiem ból.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:17, 05 kwi 2013

Do góry
Irenko, gdyby odszedł ze starości, z choroby, jako ulga w bólu i cierpieniu, dałoby się zrozumieć, ale tego nie rozumiem, bo widzę tutaj działanie złych ludzi Płaczę z Tobą i ściskam, dopiero co uratowałam Prezesa bo był u kresu swoich dni i żyje

Polubiłam Pucusia, wiesz o tym.

Ogrodowe zacisze 15:34, 05 kwi 2013

Do góry
Jeszcze jedno piękne zdjęcie Danusi

Gardenarium napisał(a)
Jedno zdjęcie pokażę, ale całość będzie w realizacjach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:26, 05 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na FB zmieniłam swoje zdjęcie profilowe i tło, żeby było kolorowo (Rododendronowy ogród)

Super!

Poznalam, ze to rododendronowy.
Działeczka koło Muzeum 14:12, 05 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja sąsiadka ma pensjonat w Mikoszewie i my nawet im sadziliśmy zieleń i zakładaliśmy system nawadniający, nie wiem tylko czy o nią dbają

Na początek poczyść działkę, przekop wszystko i zaplanuj na nowo rabaty, warzywnik i co tam Ci jeszcze potrzeba. Wyrównaj teren, zniweluj braki ziemi. Róże warto zobaczyć co będzie, przyciąć, niech odbiją na nowo.

Poczytaj o doborze roślin do ogrodu, przejrzyj stronę główną, jest tam cykl o planowaniu ogrodu.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87

a tu jak dobrać rośliny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

Bardzo dziękuję za te adresy, część z nich już przeczytałam, ale na pewnę do nich wracać bo nie sposób wszystkiego spamiętać

Z pensjonatów w Mikoszewie znam tylko "Barcelonę" i Ośrodek "Kasia". W sumie Mikoszewo to nie jest jakiś kurort, choć w ostatnich latach znacząco się rozwinęło.
Firletka chalcedońska - Lychnis chalcedonica 13:47, 05 kwi 2013

Do góry
Posadź w pobliżu kwiatów żółtych lub niebieskich.
Działeczka koło Muzeum 13:40, 05 kwi 2013

Do góry
Moja sąsiadka ma pensjonat w Mikoszewie i my nawet im sadziliśmy zieleń i zakładaliśmy system nawadniający, nie wiem tylko czy o nią dbają

Na początek poczyść działkę, przekop wszystko i zaplanuj na nowo rabaty, warzywnik i co tam Ci jeszcze potrzeba. Wyrównaj teren, zniweluj braki ziemi. Róże warto zobaczyć co będzie, przyciąć, niech odbiją na nowo.

Poczytaj o doborze roślin do ogrodu, przejrzyj stronę główną, jest tam cykl o planowaniu ogrodu.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87

a tu jak dobrać rośliny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 13:33, 05 kwi 2013

Do góry
Jest po prostu ślicznie, a właśnie ktoś założył nowy wątek i nie wie co robić. Podam Twój ogród jako przykład dobrej roboty
Niecierpek - Impatiens 11:00, 05 kwi 2013

Do góry
Niecierpek potrzebuje wczesnego siewu, już powinnaś wysiewać. Dlatego kupuję gotowe kwitnące, bo nie mam gdzie wysiewać.

Nasiona kiełkują w świetle więc ich nie przykrywaj. Temp. 18-22 stopnie. Wschodzą po 3 tygodniach, a kwitną po 2 miesiącach (około).
Są drobniutkie te siewki, ciężka sprawa z samodzielnym wysiewaniem.
Kaktusiarnia Danusi 10:58, 05 kwi 2013

Do góry
Pogrzebię w archiwum, może znajdę fotki jak miałam 16 lat i twarz na parapecie w kaktusach To dopiero będzie jak się da oderwać z albumu i poskanować
Agata, właścielka małej i brzydkiej (narazie) działki ;) 10:54, 05 kwi 2013

Do góry
Witaj Agatko. Musisz najpierw uporządkować wszystko, wyrzucić zbędne rzeczy, wyrwać chwasty, podciąć drzewa, podkrzesać od dołu, żeby ogród się prześwietlił, wytyczyć ścieżki, a na reszcie zaplanować gdzie trawnik, a gdzie rabaty.

Zaplanuj też ławkę wśród kwiatów gdzieś pod drzewem, przyda się. Mamy u nas działkowiczów, na pewno się odezwą

Pokaż parę zdjęć, będzie nam łatwiej doradzić.
Ogrodowe skarby 10:32, 05 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób niewysoki żywopłot liściasty nap z graba lub buka, tnij mocno, nie zamknie widoku a da tło dla kwiatów.

Mokry teren? Może dereń Aurea? i ciąć go.

Dzięki Danusui za podpowiedzi
W jakiej rozstawia sadzić żywopłot liściasty?Jedno czy dwu rzędowo? Jakie sadzonki kupić w doniczkach czy z "gołym korzeniem"?
Danuś ale Cię zasypałam pytaniami aż mi głupio ale po prostu jak nie wiem to pytam.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 08:55, 05 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak wrócisz, ma razem z Tobą wiosna przyjechać

Danusiu słońce na lassie trzymam, już przestało tutaj świecić więc przytargam w niedzielę do Polski
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies