Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Książki o ogrodach, ale nie ogrodnicze. 15:53, 15 gru 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Rozmawiałyśmy sobie ostatnio z Pszczelarnią on line o książeczce "Rok ogrodnika" Karela Capka. Równie dobrze mogłaby się znaleźć w wątku o książkach typowo ogrodniczych, ale to jednak literatura piękna i to dobra. Zabawne ilustracje wykonał brat pisarza - Josef Capek.
Ta książeczka jest o nas, ogrodnikach amatorach, Capek niewątpliwie nim był, bo żaden zupełny laik nie znałby tak dobrze nazw roślin, nie wiedziałby co i jak się robi w ogrodzie. Zupełnie też nie czuje się, że te opowiastki powstały dawno temu, bo przed II wojną światową.
Poszczególne rozdziały zatytułowane są: "Styczeń ogrodnika", "Luty ogrodnika", itd, poprzedzielane są rozdziałami np. "Nasionka", "Gleba", "Pąki", ale i "Jak się rodzi ogrodnik", "O hodowcach kaktusów".
Opowiastki są zabawne i bardzo prawdziwe, napisane z dużym zrozumieniem dla świata ogrodników.
Co ogrodnik robi w styczniu? Ogrodnik w styczniu uprawia pogodę i robi to co my, czyli narzeka że jest za dużo śniegu, albo za mało śniegu, narzeka na zgubne przymrozki, a jak przyjdzie odwilż, to na szalejące wiatry. Jeśli w styczniu wyjrzy słońce, "ogrodnik chwyta się za głowę i woła, iż krzewy z pewnością za wcześnie puszczą pędy. Jeśli pada deszcz lęka się o swoje kępki alpejskich kwiatków; jeśli jest sucho, z bólem myśli o rododendronach...".
No sami powiedzcie, czy nie jest tak?
Albo sposób przygotowania dobrej ziemi pod wysiew nasion - prześmieszny ( piasek ma być z Łaby, w żadnym razie nie z Wełtawy...). A jak czekamy aż z nasionek coś wyrośnie: ogrodnik "...bez tchu pochyla się wyczekująco nad swymi doniczkami i wyciąga oczami kiełki, które mają wzejść."
Wspaniała rzecz, do wielokrotnego wracania. Voila:

Przeczytałam u Tamaryszka super recenzję tej książki więc udałam się na poszukiwania no i od razu mnie tu zaprowadziło
Pogubiłam się po drodze... 15:49, 15 gru 2015

Do góry
I z efektem

Pogubiłam się po drodze... 15:43, 15 gru 2015

Do góry
Zima zagościła
W cieniu - zacieniona 15:09, 15 gru 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
No jak to? Ostatnie fotki?
To nie będzie świąteczny piernik focony?
A te ciasteczka z makiem? I Pan Karp?
W niedosycie będziemy od morza do Tatr!

A jeszcze bardziej będę wyglądać tego,
jak zakwitnie hipeastrum u Ciebie,
bo u mnie jeszcze nic pewnego.
Ledwie ciut, ciut z doniczki się grzebie!

Mam nadzieję, że miałaś namyśli ostatnie zdjęcia tegorocznego ogrodu.

Pozostaję w zdziwieniu, Buźka,
Haniu...oczywiście,że w tym roku.Już nie będę na Z.jest za zimno,pojadę w styczniu i dlatego nowych fotek nie będzie.Piernik jeszcze leżakuje w lodówce,dzisiaj lepiłam pierogi...mam w tym roku wyjazdowe święta,więc co nieco tradycyjnego zabieram ze sobą,żeby odciążyć siostrzenicę.
Z hipciem też u mnie cicho,jakieś niemrawe w tym roku. Może już się wykwieciły i czas zakupić nowe cebule?

Haniu...pięknie dziękuję za miły wierszyk.

Moja codzienność - ogród Oli 14:58, 15 gru 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
słomkowe diamenty

Byłam pewna, że będą idealne i się nie pomyliłam
Typografia ogrodu 14:53, 15 gru 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
U Edyty ogladam zawiane choinki to pokaze i moje-w zastepstwie szyszek.mam nadzieje ze lepiej zniosa deszcze.mialy dluzsze nozki i dzyndzajace na wstazkach szyszki ale czujnik bramy je wyczul i musialam obciac. Gosiu mam nadzieje ze wybaczysz

Oj Asia, Asia Dlaczego Ty takie cuda wymyślasz Teraz będę siedzieć i myśleć... a już sobie obiecałam, że nic na bramę nie wieszam Prześliczne te choineczki!

Sosnę upolowałaś?

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:33, 15 gru 2015

Do góry
Haniu to nie żylistek ,tylko wiśnia gruczołkowata "Alba plena"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:29, 15 gru 2015

Do góry
beata_m napisał(a)

wow ... taki widok z mojego okna to byłoby COŚ!!! pięknie

Beatka, dziękuję Akurat gracki widzę z sypialni i salonu
Ogród w Alei Lipowej... 14:24, 15 gru 2015

Do góry
Ale numer, śnieg zaczyna sypać coraz mocniej, fajnie się zrobiło, zapalę jakieś lampki choinkowe. Szkoda, że ten śnieg chwilowy pewnie będzie.

co by nie być gołosłownym,fotka, trudno uchwycic śnieg, ale coraz mocniej sypie i coraz bielej się robi

Nasz przydomowy ogródek 14:24, 15 gru 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
A to świetnie Haniu - nie wiedziałem że św. Łucja daje takie przyzwolenie.
Przed chwilą zamontowałem świeczuszki na modrzewiu. Pięknie pozdrawiam i do wierszyków nieśmiało namawiam.

bardzo mi sie podoba swiecace "suche" drzewko
Norweski ogródek... 14:19, 15 gru 2015

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:15, 15 gru 2015

Do góry
Basiu i za nie równie gorąco dziękuję. Śnieg już powoli topnieje, bo na plus się przekręciło w pogodzie.
Ale ważne ,że u nas jest odpowiednia temperatura na portalu. Wszelkie zawirowania przetrzymamy!
Miłego dnia.

W cieniu - zacieniona 13:48, 15 gru 2015

Do góry
To już ostatnie fotki z Z.w tym roku...

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:47, 15 gru 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Jana, ależ Ciebie cieżko nakarmić tymi fotkami Wiecznie głodna
Oj, przeceniasz mnie, nie mam kolekcjonerskich roślinek.

Ale liczę na parę nowości w przyszłym roku. Zdradzę jedną: mam w planie wysiać kamelinę. No dobra... Arisemę amurską też Ma je ktoś?

Pokażę w zamian moje ulubione pelargonie: różyczkowa i gwieździsta. Różyczkowa dość późno zbiera się do kwitnienia, ale warto na nią czekać...
Gwieździsta zaś to moja najlepiej kwitnąca pelargonia, kwitnie tak niestrudzenie jak na zdjęciu przez cały sezon, choć stawiam ją na parapecie od północy.

Piękne te pelargonie - trudno teraz znaleźć temat ogrodowy
Te strzępiaste miałam -piekne są bardzo eleganckie - moje stare pochowałam i może wiosną uda się coś odratować - ale teraz wyglądają koszmarnie - zresztą ja chyba nie mam ręki do pelargonii
czytam że orlikowa jesteś - no marzenia się spełniają - trzeba o zółtych pomysleć - po świętach

pozdrawiam
Ogród z pergolą 13:45, 15 gru 2015

Do góry
tak wyglada duza, stara gracilis w Pechcinie

Jestem w polu 13:42, 15 gru 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

W prostocie siła ... pomysłowo ... klimatycznie
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:40, 15 gru 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Odpozdrawiam!
To teraz coś w Twoim klimacie Masz takie donice?

Nie mam , ale widziałam już u Gosi i może sobie zrobię
Ogród niby nowoczesny ale... 13:11, 15 gru 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Przypomniało mi się, że przed wyjazdem zdążyłam zawiązać 67 rozplenic i kilka innych traw i nawet pstryknąć kilka fotek...

Madziu co to za trawka????
Pięknie powiązałaś wszystko
A ja się nie mogę zebrać z moimi 3 szt.rozplenic...ach.

Pszczelarnia 13:10, 15 gru 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Poprawiłam wstążkę:

prześliczny !
Tu ma być ogród :) 12:50, 15 gru 2015

Do góry
Zamówione prezenty docierają - to koplety dla dziewczynek z rodzinki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies