Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:19, 05 lis 2015

Do góry
Sylwio ten przepis z mieszaniem to czytałam. Super. Ale wiesz, ja potrzebuję tak łopatologicznie, na serio. Bo mi w tych donicach roślinki padną.
Prawie - jak ogród 21:19, 05 lis 2015

Do góry
W ostatnie słoneczne chwile udało mi się zrobić kilka fotek. Muszę je wstawić, bo za chwilę już będą baaardzo nieaktualne...

Jeszcze kilka dni temu taka piękna jesień u mnie gościła...

Miłorząb pięknie się przebarwił. Niestety, liście już zgubił...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:15, 05 lis 2015

Do góry
Jw. lipiec 2014

To z 28 lipca - jarzmianki już przekwitły (patrz na prawo)

To jest z 15 sierpnia - jarzmianka już po ścięciu, gdzieniegdzie zakwita ponownie

Tu akurat w towarzystwie (przesadzonych już ) miskantów Krater

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:12, 05 lis 2015

Do góry

Ogłaszam, że moja reklamacja została uwzględniona. Dziś otrzymałam nowe ładne sadzonki róż.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:03, 05 lis 2015

Do góry
Molinia Karl Foerster i jarzmianka major Alba

czerwiec 2014 - niestety nie wiem czy początek czy końcówka

Ogródek Ewy 21:00, 05 lis 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
To wstępny zarys naszego planu(odległego planu) związanego z rozbudową.
Wychodzi na to że tak jak pisałam nie poszaleje.
Jeśli przychodzi Wam coś do głowy....

Ostatnio sfotografowałam sobie wpis Modzanki
"pod brzozy sprawdzone inspiracje:
-derenie i trawa red baron
-bukszpany i trawy
-rozplenice, rozchodniki i jeżówki"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1746
jak spojrzałam na to zdjęcie to miałam taką myśl do tyłu dereń elegantissima lub miskant variegatus, a z przodu rozplenica może ta duża moudry

U siebie pod brzozy w tamtym tygodniu wsadziłam proso rózgowate rehbraun
ma czerwone końce https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=264
Moja "przyziemna" :) pasja 20:58, 05 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Pikniutkie te umbry, jak mi się takie marzą, a tu nie dość że 1,20 metra udało mi się kupić , to się przebarwiać nie chcą . Dyskusję śledzę i czekam na postanowienia i efekty, bo w doradzaniu jestem kiepska
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:55, 05 lis 2015

Do góry
Tyyyyle namazałam i mi wcięło... więc teraz w skrócie. Masz ogród cudowny o każdej porze roku, ale w tej jesiennej odsłonie lubię go najbardziej. Wtedy tak naprawdę widać piękno liściasto-iglastych połączeń.

A teraz sprawy "techniczne"
Agania napisał(a)

Pinus Cembra Horak
zaraz po posadzeniu

teraz wiosną

teraz to jest już duuuuuża nie tylko sosna, ale cała rabata

Agania napisał(a)

Powiedz mi kobietko czym kierowałaś się przy sadzeniu- tak wiesz, łopatologicznie. Brałaś pod uwagę docelową szerokość, pokrój? Bo ja osobiście patrząc na takie maluchy nie do końca sobie mogę wyobrazić ich docelowy wygląd. Zero wyobraźni przestrzennej, masakra.
Tylko błagam cię Agatko, nie pisz, że sadziłaś na czuja bo się załamię. Wiesz, ja potrzebuję taki przepis na schemat nasadzeń w pigułce.
Ogródek Ewy 20:53, 05 lis 2015

Do góry
Tą rabatkę bym tak poszerzyła. Ten biały placek to fajne miejsce na wrzosowisko. A we wrzosach krokusy .
Ogródek Ewy 20:49, 05 lis 2015

Do góry

Ewcia to moja radosna twórczość
Ta czerwona palemka to jakiś klon palmowy. Te zółte kropki to łany rudbekii/jeżówki?, to białe pod brzózką to może ze dwie hortki bukietowe, czerwone przed nimi to berberysy (kolor cały rok). Na brzegu samym jakieś turzyce może? A to niebieskie to szałwia omszona (moja jeszcze ma kwiatuszki). A nie kusi Cię żeby tego świerka (czy co to za drzewko)ciut od dołu podkrzesać? Widzę, że masz tak jakieś trawy, więc można by jeszcze jakichś trawek dołożyć, może ML?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:46, 05 lis 2015

Do góry
Basilikum napisał(a)
Nasze malenstwo

łooo jakie śliczności
Ogródek Ewy 20:41, 05 lis 2015

Do góry

Ta część, (iglaki podsadzone żurawkami do zmiany) jest denerwująca, nie tylko mnie.

Ja zaczynam więc się nie znam, tu w te przerwy dosadziłabym więcej żywotników lub posadziła jakieś wysokie trawy.
Taki mam plan w moim ogrodzie wszędzie gdzie mam takie dziury wpadnie jakiś miskant
w tym ogrodzie piękna graziella
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=559
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:38, 05 lis 2015

Do góry
ha! czyli posadzimy ambrowce silquette u nas na działce Ba - muszę tylko kupić a luby już jest wrobiony w sadzenie Ba - nawet widziałam sztuki tak piękne jak te co kupiłam w PL i jedynie 21 eur kosztują więc tylko ciut drożej, a w zasadzie można powiedzieć że w takiej samej cenie są Teraz muszę się tylko spieszyć żeby mi ich nie wykupili bo tylko 4szt tam były.

Plan jest taki aby wsadzić 3 drzewa w samym dole, na granicy użytkowania wieczystego. Wydaje mi się że tak co 4m powinno być w miarę ok? czy może to za gęsto jest przy tych kolumnowych? one będą kontynuacją brzozy oraz modrzewia [ten już jest na działce sąsiada]. Za ambrowcami jest droga polna - część na naszej działce [użyteczność wieczysta].

Żywopłotki cisowe. 20:34, 05 lis 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Dalej sadzę cebulowe. Tulipanów już niedużo tylko 50 szt zostało.
Gorzej z krokusami mam jeszcze 1400 szt, chcę w trawniku, trzeba zebrać darń a tu zaziębienie rozebrało mnie.
Zrobiłam zdjęcia tel. komórkowym jak sadzę tulipany i wszystkie cebulowe.
Cesarskie korony posadziłam bez siatki same do ziemi.
Budowlaną siatkę tnę na kawałki w zależności ile sztuk w nią wkładam.
Więcej, to daję większą siatkę.

Dołek głębszy wykopany w nim siatka, na nią troszkę ziemi wciskam cebule, małą łopatką wkoło poza siatką wzruszam ziemię by wytworzył się dołek/koszyczek i zasypuję 10 cm ziemi. Zostawiam specjalnie róg widocznej siatki by wiosną wiedzieć gdzie są cebule i w to miejsce nie wcisnąć innej rośliny.

1400 krokusow...ufff, niezle sadzenie sie szykuje
w sobote bedzie padac

ale ciekawa jestem wiosennych widoczkow

Żywopłotki cisowe. 20:29, 05 lis 2015

Do góry
Dalej sadzę cebulowe. Tulipanów już niedużo tylko 50 szt zostało.
Gorzej z krokusami mam jeszcze 1400 szt, chcę w trawniku, trzeba zebrać darń a tu zaziębienie rozebrało mnie.
Zrobiłam zdjęcia tel. komórkowym jak sadzę tulipany i wszystkie cebulowe.
Cesarskie korony posadziłam bez siatki same do ziemi.
Budowlaną siatkę tnę na kawałki w zależności ile sztuk w nią wkładam.
Więcej, to daję większą siatkę.

Dołek głębszy wykopany w nim siatka, na nią troszkę ziemi wciskam cebule, małą łopatką wkoło poza siatką wzruszam ziemię by wytworzył się dołek/koszyczek i zasypuję 10 cm ziemi. Zostawiam specjalnie róg widocznej siatki by wiosną wiedzieć gdzie są cebule i w to miejsce nie wcisnąć innej rośliny.

Wnusia najmłodsza opanowuje sztukę raczkowania.

Tylko ja nie potrafię opanować robienia zdjęć komórką, zrobię a wgrywa się odwrotnie.
Mój ogród - trudne początki - Paula 20:27, 05 lis 2015

Do góry
No i udało się zrobiłam wszystko co zaplanowałam. Z tej zmiany jestem najbardziej dumna, niestety klonik już bez liści więc nie widać jego uroku ale mam nadzieje że w przyszłym roku pokaże na co go stać

Wszystkiego po trochu 20:19, 05 lis 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Moja ogrodówka przebarwiająca się na burgund

Przybiegłam zobaczyć jak formujesz kosówke, bo też mam drapki już wielkie ..

I zostawiam zachwyt nad hortensją... tfu, tfu nie zauroczyć.. ale jest piękna
W oflisowym ogrodzie 20:12, 05 lis 2015

Do góry
Tak wyglądała w tym roku wierzba płacząca u sąsiadów czy to też niwak

Uwielbiam tą zieloną ścianę u niego
Coś jeszcze, coś więcej... 19:56, 05 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Genialne! I piękne.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 19:53, 05 lis 2015

Do góry
Nasze malenstwo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies