Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:43, 22 wrz 2015

Do góry
witam serdecznie
Od dawna sledzę portal ogrodowisko jak patrzy się na wasze ogrody to aż chciałoby jechac do szkółki i kupic wszytsko. Ale ktoś na forum wrzucił post, że nie można kupować wszytskiego co tylko sie podoba
no własnie i tu mam problem z zagospdarwoniem jednego misjca podglądam ogrody i wszytsko by chciało się miec,
prosze o radę
wiem, ze juz nie powinno sie raczej dosadzac ale jednak może uda się jeszcze zakończyć ten narożniczek.

Jodła wsadzona jako pierwsza i jej ruszać bym nie chiała bo czasem wyobrazam sobie jak ładnie bedzie wygladała wychodząc ponad płot.

Kolejnym zakupem była wisna kiku sidare zakura - nie mogłam sie oprzec przed jej zakupem. Też kupiłam wyższa aby była wyższa nić płot.

Zamiarem moim było obsadzic przód buszkapnem a za nimi hotrensjami ogrodowymi. Jednak teraz sama już nie wiem.
Czy nie fajnie byłoby faktycznie obsadzic przód hortensjami za nimi trawa miskat chińśki " silberspinne" lub berberys żótty wysoki a przed hortensje cos jasno zielonego żeby rozweselic naroznik.
A może wsadzic rozplenice + czerwony klon ponieważ jest tu tak cimno zielono.

Proszę o pomoc a efekty prac w ogrodzie umieszcze na portalu w dziale nasze ogrody bede wdzieczna za pomoc

jestem otwarta na prozpozycje
Pokażę nasz ogród 15:41, 22 wrz 2015

Do góry
Pokażę nasz ogród 15:39, 22 wrz 2015

Do góry
Na początek umierająca runianka, jedna za drugą gnije przy samej ziemi. Już była taki ładny dywanik. Jestem do niej zniechęcona. Niby zalecana do cienia nie nie bardzo sobie w tym cieniu radzi
Nie mam pomysłu ani jak ja ratować, ani czym ją zastąpić.
Lawendowy zawrót głowy 15:33, 22 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Miłego wieczorku wszystkim zycze bez smutaskow ))

Dzięki dzięki kochana i wzajemnie na dziś piękna dekorejszyn mmmm
Ogród z koniczynką 15:30, 22 wrz 2015

Do góry
I tu bażyna po przebarwieniu w towarzystwie wrzosów

w XI/2014 posadziłam jeszcze 160 czosnków

z przerażeniem odkryliśmy nieporządanych gości na poddaszu domu- kokon os wielkości ogromnego balonu, nie zmieścił się do worka po korze, jak misternie wykonany

podczas palenia kokonu w ognisku widać było 7 plastrów wielkości talerzyka deserowego
Ogród z koniczynką 15:20, 22 wrz 2015

Do góry
W ubiegłym roku posadziłam wokół koniczynki 60 szt bażyny Bernstein tu przymiarka

już posadzona

po 2-ch miesiącach przebarwiła się

i w zbliżeniu
Ogród z koniczynką 15:14, 22 wrz 2015

Do góry
Tułacz pstry jeszcze nie wybarwiony do końca

żurawki rozrastają się

winobluszcz pięcioklapowy na płocie przebarwia się - niedługo jesień

perukowiec też zmienia barwę
Ogród z koniczynką 15:05, 22 wrz 2015

Do góry
Moje ulubione czosnki szaleją

przy kratce (tej co wichura połamała) zakwitła róża - wszystkie moje róże ukorzeniałam z patyczka

tojeść orszelinowa - pierwsze jej kwitnienie

lawenda przezimowała ale na zdjęciu jakaś blada
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:59, 22 wrz 2015

Do góry
DANUSIA Z LILIOWEGO
Danusiu, chyba mam twój telefon, zdzwonimy się, na pewno się uda zobaczysz jedną wielką budowę i rozgardiasz, ale tez miejsca piękne Wojsławice planowałam, nie wiem czy mi plany nie ulegną zmianie, na razie w zawieszeniu jestem. Ale spotkanie dojdzie do skutku
WIUNIA
bardzo dziękuję, tez mi się już podoba, scaliłam to jakośnie jest lekko, stare z nowym łączyć

REN133
Renatko, czyli się podoba jeszcze tylko wcisnę wyrazistą roślinkę i zagra
a namalowałam się, jak osioł
JUZIA
dzięki, sama widzisz, jak ciągle coś zmieniam w ciągu tych 3 lat na forum ale jeden plus, wiem już co chcę, oczami nie kupuję
RYSKA
Renatko, długo się szuka fot do porównań, ale czasami warto..oj fajnie zarosły cisami, za rok ich juz na bank nie będzie widać, tylko zieleń i w sezonie złoto, bo taka odmiana cisu.
odsapnę i do was lecę
ponownie zakwitła ostróżka, jakoś szybko po ścięciu

pełne jeżówki jakoś krócej kwitną
Ogród z koniczynką 14:57, 22 wrz 2015

Do góry
Następna rabata - tuje Szmaragd w bardzo złej kondycji

szałwia omszona i berberys Orange Rocket

żurawka Delta down

Ogród z koniczynką 14:48, 22 wrz 2015

Do góry
Widok na część rabaty

oraz w zbliżeniu na fragmenty - kulki bukszpanowe moje ukorzenione

żurawki Ginger Ale

turzyca Lemon Zest (moja piesia ją zjada)

i wrzosy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:47, 22 wrz 2015

Do góry
NIKITA
Madziu, gdyby nie trawnik, choć juz zielenieje, to takie późne lato u mnie, o wiele lepiej niż w sierpniu.
Mam dużo zieleniny trwałej i ona ratuje, wtedy, to co biedne, gubi się buziaki

KASYA
Kasiu dziś znowu pokazałam, a jeszcze nie wszystkie

AGATA
sporo zrobiłam, od str.2759 zaczyna się relacja, ogrodowo mało, na liście 3 punkty zostały i ruszę w ogrodowe przesadzanie

RUMIANKA
Elu bardzo dziękuję przy okazji porównań, zobaczyłam ile się zmieniło, ile roślin wyleciało, ile zmiana kolorów, układu rabat i jak to urosło

MARGARETAK3
Gosiu, twoi synowie mają poczucie humoru, to dobrze
Warto tchnąć nowe życie fajnym przedmiotom, stale coś wyszukuję, zawsze to taniej...bo tez nie zawsze można znaleźć to, co pasuje dzięki

tak jak mówiłam, trawy są wszędzie, ale trawnika brak
Ogród z koniczynką 14:37, 22 wrz 2015

Do góry

Swierk conica z pięknymi przyrostami

wreszcie zakwitła róża Sympatia

przycięty bukszpan
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:36, 22 wrz 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)

Dzięki

To taki intensywny jarzący róż, ale środki sa białe
wiem, ze tyle fot juz, ale ci pokażę
polecam ją wszystkim
i nie ma prawie kolców

a tu widać wysokość, w tym roku wiosną nisko cięta, rok temu wyżej i bujnęła na ponad 2 metry, za wysoko, bo wszystko zasłania, więc ją tnę nisko
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:33, 22 wrz 2015

Do góry
Doczekałam się w końcu kotków na rozplenicy Moudry

Troszkę z większej perspektywy to tylko mam zaczątek rabaty bukszpanowej pod umbrami.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:29, 22 wrz 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
Irenko ale miałam do nadrobienia ufff...
baaaaaaaaaardzo mi się podoba u Ciebie,
ja też lubię przemalowywać na biało
ściana z kamienia fajnie wyszła

mój miłorząb cały żółty, już gubi liście

po spacerku w Twoim ogrodzie jeszcze bardziej kocham trawy !!!

buziaki zostawiam

No bo ja, jak jestem, to dużo fot daję, dużo gadam, no i tak wychodzi
Kamień od początku był biały, ale się zabrudził, jest jeszcze full malowania, jak nie dom, to imprezownia, w sobotę syn do pomocy przychodzi
moje na razie zielone, ale piwonie i ambrowiec zaczynają kolory zmieniać stronki wstecz, kolejne foty ze zmianami,oglądam te ostatnie 3 lata na fotach, ja na okrągło coś zmieniam, ludu!buziaki

duet Fairy i carex Elata udany
gorzej, że rozplenice sie tam posiały, jakos muszę wyrwać
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:26, 22 wrz 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Fotki jakieś byś wrzuciła
Całościowe najlepiej

Hej Justynko
Fotki właśnie wstawię, ale kurcze całościowych nie bardzo.Jak podładuję aparat to pstryknę.

Musiałam zabrać z donicy jednego buksika.

Jarzębinka o łososiowych koralach

Lawenda ciągle piękna

Małymi kroczkami do celu... 14:24, 22 wrz 2015

Do góry
No więc przedstawiam Wam mój rysunek jak widziałabym róg tej działki. Wersja pierwsza z Hortensjami, bo ja mam w głowie później wstawię wersję z brzozami.
Moje małe królestwo 14:21, 22 wrz 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
mam zwykła cyfrówkę i cięzko zrobić dobre zdjęcie ale tak to ma mniej wiecej wyglądać

od lewej ma być posadzona magnolia gwieździsta royal star
nie mam pomysłu co wsadzić, przed magnolią aby ładnie wyglądało później, myślałam o hortkach bobo lub silver dollar 3 sztuki
niebieskie to 2 budleja 1 już rośnie przy drabince
w nogach żółte jeżówki ale rozważam też białe 6 sztuk
karłowe cyprysiki mają iść przed jeżówkami 6-7 sztuk
a przed cyprysikami jako obwódka mała czekoladowa trawa nie bardzo wiem jak się nazywa bo i pani sprzedająca nie wiedział
a od lewej przy magnolii ma powstać w przyszłym roku ciurkdełko , dlatego tak sobie wymyśliłam, że magnolia będzie tam fajnie wyglądała

a tu dalsza część rabaty od prawej, roślinki małe wiec słabo widać

Olu może zacznij od wyznaczenia lini rabaty, masz z tyłu ładne tło, a to już duży plus.ja bym dała tak: od lewej - magnolia, później mini szpaler z Hortensjami, pomiędzy nie, lub z tyłu miskanty, jeżówek bym tutaj nie dawała, przed nimi możesz dać obwódkę, masz jakieś niskie trawy w większej ilości,lub jedną, która można by było podzielić? Wrzosy,bym z tamtąd wywaliła, czy to kosodrzewina za wrzosami? Co masz przed tą drabinka? Ja też bym przeniosła gdzie indziej. Dlaczego ta rabatka nie ciągnie się po lini prostej, tylko ja tak Skręciłas?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies