Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Wilcza Góra 12:19, 10 paź 2013

Do góry
ANIA napisał(a)
Przepięknie owocuje kalina. Ja popełniłam błąd i wszystkie przekwitnięte kwiaty poobcinałam
Juz teraz wiem, że w przyszłym roku tego nie zrobię.

ciąć to możesz bez obaw kalinę "Roseum", one ma kwiaty jak białe pompony i nie zawiązuje owoców
ta na moim zdjęciu to "Compactum"
kwitnie takimi kwiatami w "baldachach" - jak to sprytnie ujęła Jadzia
i koralami się rzeczywiście jesienią obsypuje
łatwo je odróżnić właśnie po kwiatach

dla porównania:

"Compactum"

"Roseum"

na początku kwitnienia pompony są zielonkawe

pózniej śnieżno białe

przepraszam za jakość ale to zdjęcia z telefonu sprzed kilku lat
Wilcza Góra 11:31, 10 paź 2013

Do góry
Przepięknie owocuje kalina. Ja popełniłam błąd i wszystkie przekwitnięte kwiaty poobcinałam
Juz teraz wiem, że w przyszłym roku tego nie zrobię.
Wilcza Góra 11:01, 10 paź 2013

Do góry
Pięknie przebarwiła się kalina i tyle owców ma, będą ptaszki miały ucztę. Też mam taką kalinę pięknie wyglądają też białe baldachy kwitnące wiosną
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 16:18, 08 paź 2013

Do góry
pewnie Eduś, czy taak fajnie fotki robisz a ja nie mam czasu, wczoraj kilka strzeliłam ale nie ma kiedy wrzucić a to kalina sie przebarwia? śliczna.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:17, 07 paź 2013

Do góry
Ależ piekna ta jesien u ciebie, i trawy i astry i ta czerwona kalina..........żałuje że mam tak mało miejsca u siebie bo na pewno bym miała trzmeilne oskrzydlona i ta kaline żeby cieszyc sie ich kolorem jesienia, no i jeszcze grujecznik bo sie przebarwia i pachnie, i miłorząb bo złoty sie robi, i budleję żeby kwitnąc wabiła motyle, i gigantyczne trawy jak twoje, i brzozy... i, i, i .....musiałabym chyba zakosic wszystkie tereny z naszego osiedla a juz conajmniej z moich segmentów które obok mam bo by miejsca na te chciejstwa było i tak mało....

Zdrowiej Aniu, kuruj sie co tam masz pod ręka i wygrzej sie w łózku bo to najwazniejsze, pogoda ma byc jeszcze do 17 października to zdazysz swoje donice do ziemi wsadzic. Bedzie pieknie przed domem, juz sobie wyobrazam.
A i prosze odnotowac mój głos za balustrada - zostawić. Nie dawać żadnych powojników bo stracisz na tej elegncji o której pisałas.
Zdrówka zycze !
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:35, 06 paź 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Hm...gardło mnie nie boli...ale może uda mi się zapamietać przepis na później...

Taka pora, że sie musi coś przypałętać..
Wiec cd pozytywów..
Borówki liście mają..

Kalina watanabe też.. i dobrze, bo uwielbiam ją za jesienne przebarwienia
Koło 2 metrów wysokosci i szerokości czerwieni

Etkiant też się nie dał.. a hortensja padła..

Ogród to moje hobby 15:21, 04 paź 2013

Do góry
Kalina japońska zaczyna się pięknie wybarwiać.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 20:03, 02 paź 2013

Do góry
Małgosiu, ale u ciebie kolorów. Mnie bardzo podoba się ta kalina z czerwonymi koralami. Ten suchodrzew co wsadziłaś u mnie z patyczków, wypuścił listki. Oby przeżył zimę. Na drugi rok spróbujemy z tą kaliną.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:04, 02 paź 2013

Do góry
Michalina napisał(a)
I gdzie ta jesień? pytam
Teraz zieleń jest soczysta bo nie umęczona słońcem.Pięknie

Michalina, w pełni sie z tobą zgadzam tak niech będzie do grudnia, potem tak koło 0 i no może -5, a od lutego +5

tamaryszki ledwo zaczynają żółknąc, kalina jeszcze zielona

liściaste zielone; tawułki i magnolia parasolowata, berberys w kolorze

ogrodowe nadal kwitną

Jola - ogrody mojego dzieciństwa 14:22, 23 wrz 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Witaj Jolu, ależ masz piękny ogród. Klejnocik po prostu. Robi ogromne wrażenie. I takie fajne w nim zakamarki. Niesamowicie mi się podoba. Kiedy u mnie będzie tak choć w połowie... :/ Bardzo podoba mi się tek krzew/drzewko z pomponikami białymi Czy to jest właśnie kalina? Miłej niedzieli

Witaj Kasiu , ogródek swój cały czas dopieszczam i nie ukrywam dużo w nim inspiracji z ogrodowiska. Muszę koniecznie w wolnej chwili zajrzeć do Ciebie. Pytasz o krzew/drzewko to kalina. Uwielbiam te jej białe pomponiki. Uformowałam ja z krzaka na drzewko, zajmuje mniej miejsca w ogródku i wygląda atrakcyjniej. Pozdrawiam
Mata przeciw chwastom 23:21, 22 wrz 2013

Do góry
c.d.
Fakt, że chwastów praktycznie nie było, ale nie wiem czy to zasługa agro czy moja bo dobrze odchwaściłam Tak jak pisaliście korzonki roślin płożyły się na powierzchni ziemi. Niektóre z roślin pomimo tego przyrosły bardzo ładnie, ale taka np kalina koreańska nie wypuściła w tym sezonie ani jednego nowego listka. Wszystkie te rośliny sadziłam w październiku i listopadzie 2012, tak więc niecały rok temu.
Tu jeszcze chciałabym pokazać jak niezdrowo wygląda ziemia przykryta agro w miejscu gdzie nie zdążyłam wyściółkować korą:

Decyzją ostateczną agro wylatuje
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 10:55, 22 wrz 2013

Do góry
Witaj Jolu, ależ masz piękny ogród. Klejnocik po prostu. Robi ogromne wrażenie. I takie fajne w nim zakamarki. Niesamowicie mi się podoba. Kiedy u mnie będzie tak choć w połowie... :/ Bardzo podoba mi się tek krzew/drzewko z pomponikami białymi Czy to jest właśnie kalina? Miłej niedzieli
Co z tym ogródeczkiem począć 22:11, 19 wrz 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Po prawej za długo ta lawenda. Dałabym tam jedną hortensję i miskanta a po lewej trzmielinę oskrzydloną

Gosiu po lewej jest duża Kalina , a po prawej wprawdzie na przechowaniu ale rosną już 4 limki ,mogę dwie te bliższe trzmieliny wysadzić a te dwie dalsze zostawić
Jola - ogrody mojego dzieciństwa 23:27, 09 wrz 2013

Do góry
Witaj Jolu,słyszałam o skromnym zaniedbanym ogrodzie,a tu proszę,bukszpaniki,azalie,kalina same cuda,a żywopłocik z bukszpanu chyba mi się przyśni,pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:06, 09 wrz 2013

Do góry
Chyba jednak jesień, babie lato wczoraj zaczepiało mnie nieustannie, a kalina ma już czerwone korale. Rabatka kulkowa świetna, trawy pięknie kwitną. Pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:14, 09 wrz 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
A u nas dzisiaj pada, zostawiłam do jutra sadzenie (bo nie mówiłam, ale udało mi sie kupić 4 kulki bukszpanowe na pniu, kopane z gruntu, które mają potencjal, by kiedyś stać się ładnymi kulkami. Nie mogłam ich nie kupić za ..15 zł za sztukę, nie było więcej). Pozdrawiam Aniu

W wolnej chwili muszę to cudo za śmieszne pieniądze zobaczyć.... ale nie dziś.. dziś walczę z czasem.. a po południu zwijaliśmy basen. bo jest suchy, a zanosi sie że może jednak pokropi... i jak zmoczy to klops i pupa blada.. Wielkie to ustrojstwo.. i składa sie z bardzo wielu części....... Rozstawianie idzie zdecydowanie szybciej..

A to kalina i dlaczego też sie robi czerwona??? Ze wstydu????

Gdzieś wśród łąk 18:35, 01 wrz 2013

Do góry
Miskanty i glediczja

Hortensja Magical Fire

Kalina ponownie zakwitła

Kiścień - Leucothoe 17:29, 01 wrz 2013

Do góry
Witam serdecznie,

Dopiero zaczynam przygodę z Ogrodowiskiem - pozdrawiam serdecznie inincjatorów. Długo szukałam w internecie odpowedzi na nurtujące mnie po powrocie z wakacji pytanie. W maju założyłam rabatę od strony wschodniej - z 2-3 godzinną wystawą południową. Posadziłam na niej berberysa green carped i kilka kiścieni. Teren pod kiścienie przekopałam, dodałam ziemi di roślin kwasolubnych. Całosc wysciółkowałam korą sosnową i - podczas mojej miesięcznej nieobecnosci poleciłam solodnie podlewac.
Po powrocie pod koniec sierpnia okazało się,ze kilka kiscieni ma zaschłe liście, niekoniecznie od strony nasłonecznienia. Jeden berberys usechł a pozostałe zmarniały. /moje pytanie - czy tak przeygotowane stanowisko pod kiscienie było odpowiednio przygotowane? Co mogę zrobic teraz aby zrewitalizowac rosliny i uniknąc przesadzania. Będę wdzięczna za pomoc.
Ogród z prostymi liniami 11:06, 30 sie 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Jeśli rośliny są małe, to przeważnie jest niedosyt . 10 lat temu też mi się tak wydawało, a teraz wszystko mam takie wielkie, że z przesadzaniem jest bardzo duży problem, bo sił brak. Twój ogród prezentuje się pięknie moim zdaniem. Przypomina ogrody o kątach prostych tutaj prezentowane. Tosia tak robi, Madżen ma taki, Monia kwiat holandii, Wieloszka przecież i jeszcze parę dziewczyn widziałam jak tworzą geometrię. Jak wszystko trochę podrośnie, to będziesz sama widziała, gdzie brakuje koloru, gdzie zwiewności itd. Bylinami, trawkami zawsze zmienisz rabatę, więc się tak nie przejmuj. Mam nadzieję, że żywopłot cisowy urośnie Ci szybko . Sama posadziłam mały wokół kompostownika i mojego "roślinnego szpitala", ale nie wiem, kiedy ten bałagan zasłoni. Rośnie jednak wolno niestety. Polecam Ci choinę kanadyjską, na którą się czaję. Jeśli oczywiście jeszcze mam miejsce. Dla mnie ... jeszcze kanty trawnika wyrównać i jest perfect! No i sama zrobiłaś, dobrałaś, posadziłaś ... brawo. Gratuluję.
Pozdrowienia.

Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234

Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.

W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!

kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:19, 26 sie 2013

Do góry
pęcherznice diabolo .świerki kalina . a od przodu iglaki . posadź też tak żeby nieco cienia było - lepszy kompost
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies