Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:07, 19 sty 2013

Do góry
A tu zdjęcie Dawyck Purple nie cięty

http://www.thetreeshop.net/index.php?route=product/product&product_id=436
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:05, 19 sty 2013

Do góry
Co do nazwy buka to wstyd przyznać, ale nie wiem co pisałam wcześniej jaka to nazwa akurat dla tego buka. Riversii niechybnie.

Riversii, jak tu na zdjęciu http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/110374/#b

Dawyck Purple jest bardziej kolumnowy, o znalazłąm zdjęcie tego buka po radykalnym cięciu. Jest taki obeliskowatry.

Mój będzie bardziej w stożek cięty, ale z "piórkami" potem, dam mu rosnąć.

http://www.flickr.com/photos/fourseasonsgarden/5885906420/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:52, 19 sty 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Danusia wszystko tnie...buka pewnie tyż

Buka ucinałam delikatnie na rozgałęzieniach pędów, podobało mi się potem jak ślicznie przyrastał i zwisały młode gałązki. Jednak w tym roku cięcie musi być radykalne, bardzo radykalne, nie wiem il.e będę czekać na nowe listki, aż się tego boję, bo zostanie goły pieniek(

Chyba tą akcję pokażę w Mai w ogrodzie jeśli zechcą przyjechać akurat, no i podnośnik być może się wynajmie, to i przy okazji zrobię fotki z "nieba" jak planowałam.

Będą dwa grzyby w barszczu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:49, 19 sty 2013

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Witaj Danusiu, co sądzisz o odmianie Picea omorika 'Aurea' ? czy zasługuje na uwagę tak samo jak ten przez nas ulubiony?

To okaz dla kolekcjonerów, w ogrodzie powinien być wyeksponowany, ale moim zdaniem ozdobą ogrodu powinno być co innego, raczej rośliny kwitnące, hortensje, różaneczniki, żurawki i inne takie.

Ja tam się za bardzo tymi iglastymi rarytasami nie zachwycam. To jest to samo co zwykły świerk, tylko młode przyrosty są żółte. Jako soliter ? - zbyt mało atrakcyjny, a jako żółty żywopłot? bo ja wiem, wolę zwykłe świerki i zieleń.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:42, 19 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu doszłam do strony 500 i nie umiem znaleść informacji co to za buk, jest tak zjawiskowy , że zachorowałam na niego, plis podaj nazwę muszę go mieć
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 00:03, 19 sty 2013

Do góry
Drewniane doniczki ze sklepu Gardenarium
Uwielbiam je wiosną. chyba je w tym roku lekko rozbielę... albo nie...
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 23:31, 18 sty 2013

Do góry
Witaj, te długie, zielone warkocze to pewnie ten winobluszcz od koleżanki.

No i powiedz kochana, co teraz teściowa mówi na Twoje dokonania? Dalej kręci głową z politowaniem?
Co mówi teraz?

Dobry wieczór! 22:44, 18 sty 2013

Do góry
Witaj Magdo, ja w porywach miałam 4 koty i 1 psa, a teraz sytuacja jest 1:1. Ale też jestem kociara

Ciekawa jestem Twego ogrodu, więc szybciutko go pokazuj.

Ja w tym roku wybieram się na 3 wycieczki do Anglii, ale w kraju też podróżujemy i spotykamy się w pięknych ogrodach naszych i pokazowych, a także u mnie

Pozdrawiam i witam sąsiadkę zza Wisły
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:13, 18 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
[ Co krok napotykasz niespodziankę Ha

........., choćby lustra. Wprowadzają niezłe zamieszanie.

Oj tak, tak bardzo mi się lustra w ogrodzie spodobały,aż namówiłam męża (na podstawie inspiracji stąd, jakżeby inaczej) by resztki luster, które pozostały, ładnie wkomponował w ogród.
Wiosną/latem obiecał mi
Ogrodowy bałagan 20:52, 18 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ściągawka do zrobienia podpisu, skopiuj i wstaw w profilu. Zrób cytuj i go zobaczysz.

Ogrodowy bałagan

Dziękuje

Danusiu dziękuje za inspiracje z ogrodami,wezmę napewno to pod uwagę.Nie wiem tylko z czym chcę tą rabatkę.Czy mają być to zimozielone czy mieszane rabaty.
Gulaszowa zupa węgierska 20:28, 18 sty 2013

Do góry
Irenko w jakiej sieci kupujesz ten sos?
Ogrodowy bałagan 20:23, 18 sty 2013

Do góry
Fajnie, że wydzieliłaś część reprezentacyjną w pobliżu domu, bo ciężko ogarnąć taki teren. A mniejszy można dopieścić.

Rabaty wyspowe możesz powiększyć i szerokość rabat też.

Poogladaj sobie na stronie głównej artykuły o ogrodzie Bressingham i zdjęcia, mogą być inspiracją.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/71-ogrody-angielskie-bressingham-gardens

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia

Skarpa fajna przy domu, ona w pierwszej kolejności powinna być obsadzona i przedogródek między bramą a wejściem do domu.

Ogrodowy bałagan 20:19, 18 sty 2013

Do góry
Ściągawka do zrobienia podpisu, skopiuj i wstaw w profilu. Zrób cytuj i go zobaczysz.

Ogrodowy bałagan
Petunie, surfinie 20:16, 18 sty 2013

Do góry
Surfinia to jedna z odmian petunii. Mnie się zdaje, że Million Bells to nie surfinia a petunia, jeszcze istnieje rodzaj Calibrachoe (kuzynka petunii także) też z taką odmianą o nazwie Million Bells. Jest ona bardziej wytrzymała niż petunia..

Wymagania glebowe PH 5,5-6,5, najlepiej dodać granulek chłonących wilgoć, bo jest wrażliwa na braki wilgoci.

Raczej nawozy dla pelargonii nie nadają się, najlepiej stosować nawozy specjalistyczne dla petunii.
Często producenci takie sprzedają. Musi być wieloskładnikowy i dużą zawartością żelaza.
Petunie, surfinie 20:01, 18 sty 2013

Do góry
kamilka napisał(a)
W tym roku chciałabym obsadzić taras czymś innym niż pelargonie, które już mi się nieco znudziły .
Błądząc po necie trafiłam na million bells i szczerze mówiąc urzekły mnie ilością kolorów. zastanawiam się nad posadzeniem po kilkanaście kolorów z tej palety.
Chciałabym osiągnąć efekt zbliżony do tego na zdjęciu

Ponieważ nie miałam doczynienia z surfinią, mam pytanie odnośnie pielęgnacji. Na powyższej stronie wyczytałam , że te roślinki są wrażliwe na brak żelaza. Czy stosując nawożenie takie jak do pelargonii, osiągnę podobny efekt ?
Kocimiętka - Nepeta 19:59, 18 sty 2013

Do góry
Pozostaw kilka kwiatów na roślinie i wtedy się wysieje. Szukaj w pobliżu krzewu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:26, 18 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja jutro zrobię hiacynty, szukam jakiejś osłonki bo stoją w szklanym kwadracie znaczy sześcianie

Na pewno masz jakieś skrzyneczki ogrodowiskowe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:20, 18 sty 2013

Do góry
Ja jutro zrobię hiacynty, szukam jakiejś osłonki bo stoją w szklanym kwadracie znaczy sześcianie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:19, 18 sty 2013

Do góry
Z nowym aparatem od początku sezonu to dopiero nacykasz fotek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:17, 18 sty 2013

Do góry
He, Sebek nie rób żartów, na poważnie zastanawiam się, ani gniją, ani brązowieją, stoją na słońcu i nic Ale za to hiacynciki idą jak burza, a Twoje kwitną?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies