Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Glina i zielsko 13:55, 14 cze 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
[…]
Po powocie do domu, w stroju roboczym i z łopatą zabrałam się za ogrodniczą matematykę.

Z 2 kęp seslerii zrobiłam 26 sadzonek. Na obwódkę platanowej.
Z 1 kęby rozchodnika obciełam 20 gałęzi i zasadziłam wprost na obwódkę.

Że pogoda była fajna i szło dobrze to:
z 3 donic trzcinnika england zrobiłam 12 sadzonek.
Z 1 szt molini variegaty zrobiłam 10 sadzonek. Na platanową.

Razem chyba 68 szt sadzonek.
[…]

Muszę zacząć działać jak Ty. Cóż za oszczędność. Kupiłam 20 szt. seslerii jesiennej w P9 i wsadziłam takie jak były. Masz zdjęcie jak duża była przed podzieleniem? Te rozchodniki to ile cm do ziemi poszły mniej więcej? Muszę dokupić szałwie na moje wąskie rabaty przy wejściu. Myślisz, żeby zamówić zamiast 12 szt tylko 6 i podzielić?
Trawiasto liściasty bez thui 13:52, 14 cze 2023

Do góry
Pierwsza w tym roku róża - niezawodna, krwistoczerwona i pięknie pachnąca That's Jazz. Pąków na krzewie jest mnóstwo, więc niedługo będzie tam więcej czerwieni niż zieleni.

Ładnie też kwitnie róża Piano natomiast reszta róż które zimowały w donicach słabo wyglądają.
Jedna z nich poniżej w ceramicznej donicy

Kupna na dzień matki od dzieci też poszła do donicy i już posmakowała mszycom.

Jesienią wszystkie róże z donic pójdą na rabatę trawiastą, na pewno będzie im tam lepiej zimą.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:48, 14 cze 2023

Do góry
Mam taki plan na różankę:
wymiary ok. 3,5 x 2 m, na tyły pójdzie róża Novalis i Artemis oraz 2-3 trzcinniki Overdam, przed nimi na mijankę Orangerie (2 albo nawet 3 szt.) i z przodu najniższe MW. Pomiędzy wyższymi różami szałwie Caradonna, a pomiędzy MW - pomarańczowy kuklik Mai Tai (nie narysowany). A te mniejsze białe kółka to np. biała szałwia, żeby nawiązać do białej róży.
Co myślicie?

Trawiasto liściasty bez thui 13:43, 14 cze 2023

Do góry

Pomidorki koktajlowe, rosną póki co bardzo zdrowo. Odmiana Venus pomarańczowa, ta mniejsza i większa czerwona Bajaja. Obie bardzo plenne i z drobnymi owocami. Nie wiem czy nie za gęsto je posadziłem. W sumie w 3 donicach 90cm jest 8 krzaczków. Wczoraj trochę je przerzedziłem, chciałem pousuwać "wilki" ale prawie na każdym wilku zawiązują się kwiatki, więc pousuwałem trochę dolnych pędów które były najbardziej zacienione.
Ogrodowe wariacje 13:42, 14 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Dziewczyny widzę, że sesleria rządzi dzwoniłam do jedynej szkółki w moim mieście gdzie znają tą trawę i są sadzonki po 5 i 7zł. Nie są duże ale kupowałam u nich w zeszłym roku i są już spore.

Bardzo dobra cena! Ja kupiłam takie w P9 za 8,99 zł online plus dostawa.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 13:26, 14 cze 2023

Do góry
vita napisał(a)
Dori wspomniała, że chciałaby zobaczyć wspomniane przeze mnie dziesięcioletnie szałwie 'Caradonna'. Nie ma się czym specjalnie chwalić, rabatka z lekka zaniedbana i trudno mi uchwycić ją w całości. Rośnie tu kilkanaście szałwii. 15.Trudno odróżnić która jest macierzystą, a która siewką.

Z lewej siewka która nie powtórzyła cech, po prawej siewka powtarzająca cechy, wylądowała w drugiej, odległej części ogrodu.

Wszystkie nie osiągają jakiś specjalnych objętości, tworząc zwartą, pękatą kępę.

Dziękuję :⁠-⁠D
Nie wiedziałam że siewki caradonny powtarzają cechy. W zeszłym roku zebrałam nasiona ale ich nie wysiałam i oczywiście nie wiem gdzie je mam. W tym roku się poprawię. Tak jak pisałam u siebie, mam kilka z samosiewu, ciekawa jestem ich bardzo.
Prosilam o zdjęcie twoich najstarszych okazów właśnie że względu na ich wielkość. Wywalilam kocimiętkę z przytarasowej i dosadzilam w jej miejsce kolejne caradonny. Tam jest na bogato ale ma być lekko bo wszystko ma się przenikać bardziej a nie w zwartych plamach rosnąć. Kocimiętkę mam rosnącą w potwora i tłamsiła mi wszystko inne. Z tego co pokazujesz caradonna nawet po wielu latach będzie na tej rabacie taka jak bym chciała. W zeszłym roku moja przytarasowa podobała mi się bardzo ale już wtedy widziałam że niektóre rośliny zbyt szybko tyją i przytłoczą resztę.
April podbija las... 13:09, 14 cze 2023

Do góry
April napisał(a)

Jolu zaznacz wstążeczkami ich łodyżki i zbierz nasiona z górnych kwiatów. Jakaś mutacja genetyczna nastąpiła i może będziesz twórcą nowego gatunku naparstnicy Nazwę już mam Naparstnica April
Anna i Ogród 2 12:58, 14 cze 2023

Do góry
Makao napisał(a)

I od razu robisz cięcie czy jeszcze czekasz?
Takie pędy młode mam, krótkie

Teraz ucinam tylko po 3/4 długości batów, bo inaczej zrobi się kłąb bardzo prędko. U mnie są już ponad150 cm długości te tegoroczne przyrosty. One rosną bardzo szybko przez całe lato i mają dużo nowych pędów. Zasadniczo zalecenia są takie, żeby w pierwszych latach po posadzeniu robić tylko wiosenne cięcie.
Twoje są jeszcze bardzo młodziutkie. Ja bym tylko wybrała, który pęd ma być główny, a resztę przycinała, albo nadawała im kierunek rozrastania. Wtedy ten główny ładnie się wzmocni.
Na początku te które mam przy ścianie miały bambusową kratownicę i na niej je rozprowadzałam. Teraz już są takie grube, że mają tylko po jednym słupie pionowym i 2 belki łączące te słupy. Natomiast 2 wisterie, ktore mam posadzone dalego od ściany domu poprowadziła trochę jak kolumnowe drzewka i dopiero górne, najwyżej rosnące pędy poprowadziłam poziomo w stronę domu. Jest pergola

Poza tym staram się powycinać jak najwięcej pozostałych po kwiatach ogonków.

Ania, zajrzyj na priv
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 11:58, 14 cze 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Moje paprocie jak tak to terminatorki bo pod tujami rosną i dobrze im tam. Gdybym wiedziała czy da się je dzielić to bym podzieliła ale się boję ruszyć.

No i właśnie, każdy ogród jest inny. Inna ziemia, kwasowość, wilgoć, inne zachowanie ogrodnika Niektórzy sadzą gęsto, inni wprost przeciwnie, tu z mulczem, tam bez. Tych czynników wpływających na rozwój roślin jest mnóstwo. Doświadczeniami i spostrzeżeniami można i warto się dzielić, ale wypróbować trzeba u siebie już samemu. U Kasi paprocie pod tujami nie rosną i teraz pytanie, jak pomóc, żeby urosły Jakie to paprocie u Ciebie?
Sezon 2017 u Hanusi 11:00, 14 cze 2023

Do góry
Zbyszku,
A jakże! Stoją aż trzy!
Jeden metalowy, prezentowy i 2 moje, przypadkowe.
Zrobione z okładki czarnego kalendarza.
Co, nie da się?
Da się, tylko nożyczki tępe, i trudno się tnie.
Ale straszydełka skutkują na ptaki.
Wyglądają jak nalot ptaków-stworów.
Zdjęcie będzie, może jutro, może w niedzielę?
Dziś plan domowy, prowiantowo-sprzętowy.
Lekturę pod gruszę, zmienić muszę.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:41, 14 cze 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tuja ma głęboki system korzeniowy nawet do pół metra. Ma też od pieńka ok 70 cm pajęczynę korzeni cienkich którymi pobiera wodę do swojego obiegu.
Nawet jak przytniesz nic im nie będzie. W razie czego podłej. Nie pod pień tylko gdzieś 49 cm od pieńka.
Elu podlewałam i będę podlewać napewno tak jak i bukszpany ponad 20letnie, które zostały wykopane przez koparkę i chwilowo zadołowane a potem posadzę je na nowo .
April podbija las... 10:41, 14 cze 2023

Do góry

Hortensja pnąca

Koniec
April podbija las... 10:35, 14 cze 2023

Do góry
Waleriana rośnie u mnie w poziomie zdjęcie nie jest odwrócone

Mam jedną naparstnicę o niesamowitym intensywnym wybarwieniu. Pozostałe są znacznie jaśniejsze

Ogród Basi i Romka 10:32, 14 cze 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Świetna!

Schował się tam na chwilę, ale i tak spał na poduszcze, na łóżku i załatwił się do kuwety, którą mu przygotowaliśmy, je też normalnie zaliczył już parapet i wybrał sobie jedną pustawą doniczkę no i tak pocichutku, wrazie czego, chyba będę miała dla niego nowy dom, ale najpierw my spróbujemy z Azą
April podbija las... 10:29, 14 cze 2023

Do góry

Za moment naparstnice Ilumination
Ogród Basi i Romka 10:28, 14 cze 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Oooo, jaka słodka Plamka

Możesz też wziąć pod uwagę opcję, że kotek zamieszka w Waszym ogrodzie. W naszym mieszkają dwa. Wyglądają na bardzo szczęśliwe. Mają swoje domki i miseczki.

Jak będzie mógł u nas zostać, to napewno będzie w domu chyba dziś spróbujemy go pokazać Azie, plan jest taki, że poszukam klatkę po śwince morskiej, kiedyś miałam, Aza na smyczy i chyba kaganiec jej założymy by mu krzywdy nie zrobiła, uff, już się stresuję, a to niezbyt dobrze
April podbija las... 10:26, 14 cze 2023

Do góry
Pierwsze kwiaty ma ślaz maurytański. Sadzonka zeszłoroczna

U mnie naparstnicami to nawet hosty kwitną

Taką mam fajną trzykrotkę
April podbija las... 10:21, 14 cze 2023

Do góry

Takie dziwadło mam zamiast naparstnicy. Dwie sztuki tak się wyrodziły

Pierwszy raz takie coś widzę
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 10:20, 14 cze 2023

Do góry
Moje paprocie jak tak to terminatorki bo pod tujami rosną i dobrze im tam. Gdybym wiedziała czy da się je dzielić to bym podzieliła ale się boję ruszyć.
April podbija las... 10:16, 14 cze 2023

Do góry
Inne pstryki, choć było pochmurno więc bez szału. Ale takie dni widać inny ogród

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies