Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogrodowy pamiętnik 22:48, 15 kwi 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Posadziłam też supertunie. Nie będę na razie mieszać kolorów. Każda ma swoją donicę. Bubblegum największą bo to podobno potwory są .
Jakby przyszły przymrozki schowam doniczki do garażu.

Prorokuję, że na początku lipca nie będzie już w ogóle widać tych pięknych, białych doniczek
Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 22:41, 15 kwi 2023

Do góry
Witam. Mam dwie rutewki "Splendide White'i "Hewitt`s Double' już czwarty rok w tym samym miejscu
Na blogu " ogród Tamaryszka" doczytałam, że należy je przesadzać co 3 lata, żeby ich nie stracić. Nigdzie więcej ta informacja się nie powtarza. Proszę odpiszcie czy przesadzacie swoje rutewki ?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:33, 15 kwi 2023

Do góry
W warzywniku objawił się groszek cukrowy i bób.

Zaplanowane na kwiecień wysiewy muszą poczekać, bo jak widać na zdjęciach gleba mogłaby służyć jako materiał plastyczny do lepienia różności. A teraz za oknem znowu leje. Ręce opadają.

Szafirków coraz więcej.

A w cienistych zakątkach kwitną zadarniacze.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:26, 15 kwi 2023

Do góry
Magnolię Stellatę widać z daleka, ale w tym sezonie trudno mówić, że pokazała się w pełnej krasie. Przymrozki dały jej w kość.

W nieformowanym żywopłocie mam posadzone obok siebie dwie śliwy wiśniowe Woodi. W zeszłym sezonie żadna z nich nie kwitła, w tym sezonie kwitnie jedna. Co będzie za rok nie wiadomo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:17, 15 kwi 2023

Do góry
Po 48 h ulewnego deszczu nastała bezdeszczowa sobota. Z tego szczęścia nie wiedziałam za co się chwytać.
Po krótkim namyśle padło na dwuręczne nożyce. Wykorzystałam je do formowania stożków z ostrokrzewów i wszelakich geometrycznych form z bukszpanów, cisów i żywotników. Pierwsze cięcie zawsze robiłam w marcu. W tym sezonie wszystko jest inaczej.

Jako że jutro znowu ma padać, to rzutem na taśmę skosiłam trawę w ogrodzie. Na zapłociu wciąż stoi woda, więc tam nie było sensu wjeżdżać z kosiarką. termin wertykulacji trudno ustalić, bo aura jest mocno nieprzewidywalna.

Wiosna objawia się w swoim tempie. Jak u Wioli- małymi kroczkami.

Ciemierniki wkrótce będą wydawać potomstwo.

Tulipany tuż, tuż.

Kolory jeszcze symboliczne.

Rok temu przyłożyłam się do odtworzenia stanu posiadania miodunek. Miałam ich sporo lata temu. Później gdzieś się zagubiły w czeluściach pod krzakami. Odszukałam, przesadziłam bardziej na skraj rabaty i są.

Tawuły japońskie Goldflame zaczynają sezon od jesiennych wybarwień. Później zielenieją.

Ogród Basi 22:01, 15 kwi 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Co to za drzewko?
Znowu na wsi 21:52, 15 kwi 2023

Do góry
Kwitną hiacynty, cebulice, szafirki, przylaszczki, wrzośce, pierwiosnki

Jednak aktualnie gwiazdą jest magnolia. Dyskretnie liznął ja przymrozek, mam nadzieję że będzie cieszyć oczy kilka dni bo w najbliższym czasie nie ma w prognozach spadków temperatury poniżej 0 st.

Znowu na wsi 21:46, 15 kwi 2023

Do góry
Mam fioła na punkcie zawilców leśnych. Dorobiłam się niewielkiej kolekcji , kilka mi wyginęło. Ostatnio trafił mi się w gratisie taki o jasnożółtych kwiatach i ciemniejszych listkach (zdjęcie niestety byle jakie)

O ciemnych liściach, też zdjęcie do bani. Nie wiem skąd go mam.

Te są u mnie już kilka lat, wyglądają na zadowolone

Mam jeszcze białe o pojedynczych i pełnych kwiatach oraz na posadzenie czeka odmiana Robinsoniana o niebieskawych kwiatach.
Za drzwiami do ogrodu... 21:45, 15 kwi 2023

Do góry
jolanka napisał(a)
Aniu, nie umiesz się nudzić. Też jestem ciekawa nowego tarasu i placyku. Trochę czasu mi zajmie nadrobić u wszystkich zaległości. U mnie jeszcze niewiele kwitnie, jednak zimniej i wegetacja rusza później.

Wstawiłam kilka fotek tarasu, ja nie mogę się doczekać aby go przystroić A na placyk trzeba czekać Mam nadzieję, że może w sezonie zechcesz zobaczyć na żywo!?

Mój ogrodowy pamiętnik 21:38, 15 kwi 2023

Do góry
Posadziłam też supertunie. Nie będę na razie mieszać kolorów. Każda ma swoją donicę. Bubblegum największą bo to podobno potwory są .
Jakby przyszły przymrozki schowam doniczki do garażu.
Znowu na wsi 21:37, 15 kwi 2023

Do góry
O olejku nieco poczytałam, tylko ten zapach odstręczający . Póki co wełnowców nie widzę więc muszę oswoić się z tematem.
Co do czereśni to za bardzo nie ma co pokazywać, ot zwykły patyk ale sporo listków się zapowiada.

Skoro już wyszłam z aparatem do ogrodu to kilka aktualnych obrazków

Prace porządkowe w ogrodzie postępują, pogoda ostatnio sprzyjająca. O dziwo chwastów w ogrodzie niewiele.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:35, 15 kwi 2023

Do góry
Pewnie każdy pracowicie spędził sobotę. My czyściliśmy meble ogrodowe które wreszcie wytargałam z domku narzędziowego i kostkę. Tym razem przyłożyłam się do czyszczenia fug bo już mocno zarosło mchem. Po zimie kostka i schody mega brudne.

Wyskrobałam syf z fug. Kostka ma już z 8 lat więc wreszcie ogarnięta z grubsza.

Jeszcze szarym piaskiem muszę zasypać ale już nie zdążyłam.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:17, 15 kwi 2023

Do góry
Ukorzenione patyki Pink Anabelle z ubiegłego roku.
Z marnych 8 cienkich patyków ukorzenione 5 sadzonek.
Bardzo dobra odmiana do ukorzeniania.

Tu kolejna partia z tego roku. Ziemia kompostowa, przekompostowane 3-letnie trociny na wierzch.
Obowiązkowo wetknęłam też patyki Pink Anabelle bo zostały już tylko 2 Z tych ukorzenionych.
Glina i zielsko 21:11, 15 kwi 2023

Do góry
Popołudnie w ogrodzie. Bo rano do 15 praca. Pogoda ładna i ciepło było.
Najpierw opieliłam bukową i platanową. Tragedii nie było. Oset mam nie wiem skąd.

Potem dociełam platany i ciachnełam klona.

A potem zrobiłam wykopki na dereniowej. Pół rabaty zostało na jutro.

Przeniosłam rozchodniki do lini rozplenic. Podzieliłam je nożem. Szło fajnie.
Poprzesuwałam po pare cm floksy i skalnice. Mam tu jeszcze pierwiosnki ale je przeniosę na bukową. Teraz zbyt małe są.

Zasypałam zrobioną część drobną korą.
Zdjęcia niezrobiłam bo skończyłam po ciemku.

Obcięte platany

Klon crimson lekko tylko ciachłam

Widze że pierwszy platan do lekkiej korekty po prawej str.

Z ziemi wychodza roślinki.
Bodziszek rozanne też. Koniec zmartwienia o niego.

Piwonia drzewiasta

Chyba rozanne???

Czyżby moja jeżówka z siewu zeszłorocznego??
Za drzwiami do ogrodu... 21:09, 15 kwi 2023

Do góry
Tu widać nowe okna, zamiast barierki pełna obudowa i nowe płytki. teraz taras zmienił sie wyglądem bardziej w ...oranżerię częściowo zabudowaną?... pokój ogrodowy?...nie wiem jak to nazwać!?

Tu masz zbliżenie na deseczki zabudowy i podłogę, jeszcze bez fugi.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:59, 15 kwi 2023

Do góry
Powoli spływają zakupy roślinne.
Nowe róże i też już dotarły ale zdjęć nie robiłam. Moczą się i jak pogoda jutro pozwoli biorę się za sadzenie. Dzisiaj cały dzień padało i nie dało się nic zrobić.

Za drzwiami do ogrodu... 20:58, 15 kwi 2023

Do góry
Madziu, dobrze,że jesteś. Specjalnie dla Ciebie zrobiłam kilka fotek. Uprzedzam, że okna nie myte po malowaniu i jeszcze nawet do końca nie pobielone.
Za drzwiami do ogrodu... 20:53, 15 kwi 2023

Do góry
Dziś mam lenia przez ten deszcz, dziś tylko jakieś pranie, obiad, jakieś drobne porządki, po południu szybki przelot przez szkółkę z córką, sprawdzałyśmy dla niej czy mają Pisardii albo Nigy szczepione na 160- 170cm( nie mają, jak ktoś wie gdzie są to proszę o namiar)
Mam jeszcze kilka wiosennych obrazków, to zobaczcie jak było wczoraj, bo po deszczu mam nadzieję, że będzie zieleniej od listków na drzewach i krzewach

Wilczy ogród 20:45, 15 kwi 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Magda czy to salomony?? Przepiękne ...
Za drzwiami do ogrodu... 20:34, 15 kwi 2023

Do góry
Roocika napisał(a)
Piękny placyk się szykuje! Z tymi pracami, co się same rozmnażają świetnie Cię rozumiem.

Chociaż tutaj można liczyć na zrozumienie i wyrozumiałość
A wiosna u mnie coraz bardziej kolorowa...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies