Tu jest rabata na bardzo gorącym i suchym stanowisku. Rosną tam dziewanny (Verbascum), żeleźniak (Phlomis) i dyptam jesionolistny (Dictamnus albus), ożanka (Teucrium)
Bardzo ładna ta rabata, a czytelniczce Ogrodowiska co możesz Marzenko poradzić, jak podlewałaś po posadzeniu? A teraz co jaki czas ją podlewasz.?
Podaj dokładne wskazówki.
Ja też mam rabaty pod dachem, ale ja mam automatyczne nawadnianie więc podlewa się samo.
Pewnie wszystkie szlachetne buki są szczepione, ale mają rosnąć jako swobodne drzewa więc szczepienie jest nisko, a drzewko jest przywiązywane aby rosło wysoko i jako "normalne" drzewo.
Te szczepione na pieńkach mogą być karłowymi drzewkami, koronę można formować, a wysokość szczepienia wtedy ma wielkie znaczenie.
Starsze mogą się ogałacać, bo tam np. światło nie dociera. Braki można uzupełniać podsadzając młode ale wyrośnięte egzemplarze. albo naginając inne gałązki aby uzupełniły luki.
Jeśli w czerwcu zauważysz wodniste plamy na liściach lub sypiące się listki to groźny grzyb Cylindrocladium buxicola, przez co bukszpany ogałacają się i nawet zamierają.
Inny groźny grzyb to Volutella buxi.