Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:07, 08 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Aneto, myślisz, że te irysy (boskie), są długowieczne? Nic o nich nie wiem. Kolory idealne.

Mała Mi je ma (Kosaciec żyłkowany Irys – Iris reticulata) i u niej rosną pięknie, z roku na rok bujniej, więc liczę, że u mnie będzie podobnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:03, 08 kwi 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ana, może na trawie leżał długo śnieg, wtedy trawa jest narażona na pleśń pośniegową, nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa. W każdym razie ogrodnik kazał mi to pryskać preparatem na grzyba. Wertykulację zalecał też dopiero robić jak tawa ruszy po zimie, czyli w kwietniu, ze względu na system korzeniowy, chodzi o to żeby się wzmocnił, i żeby nie wyrwać za dużo trawy podczas wertykulacji. Może to jest przyczyna że wygląda słabo. Zastanawiają te placki suchej trawy, gdzieś czytałam że mogą być w tych miejscach larwy czrząszcza majowego lub tzw. lenia ogrodowego.
oczywiście to sprawka śniegu, co roku tak mam niestety...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:35, 08 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Aneto, myślisz, że te irysy (boskie), są długowieczne? Nic o nich nie wiem. Kolory idealne.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:48, 07 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Moja trawa mnie denerwuje w tym roku ale właściwie to u nas jakiejś pięknej pogody nie było by dobrze ruszyła

Moja posiana w zeszłym roku jest jeszcze słaba. Szkoda mi nawet po niej chodzić. Za to przed domem jest ładna, ale ta ma kilka lat już
Chyba jeszcze jest za zimno i jeszcze nie ruszyła.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:18, 07 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
zatem bardzo mnie to cieszy nie iem co ci doradzić z sadzeniem... czasami Danusia pisze że jak marna sadzonka to sadzić po dwi sztuki do jednego dołka, może iść tym tropem..

Tak też zrobię
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:15, 07 kwi 2015

Do góry
justajusta napisał(a)

Dzięki za odpowiedź. Co do hortek, to mam parę sztuk w wodzie i widać, że niektóre korzenie puszczają hurra Wstawię zdjęcia u siebie. A sadzić je do ziemi po parę sztuk, czy traktować jeden patyk, jako jeden krzew?
zatem bardzo mnie to cieszy nie iem co ci doradzić z sadzeniem... czasami Danusia pisze że jak marna sadzonka to sadzić po dwi sztuki do jednego dołka, może iść tym tropem..
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:09, 07 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
u mnie mniej więcej mają 2 metrowe odstępy, ta przy thujach ma nawet mniej ale nijak się z thujami 'nie gryzie'
oby korzenie puściły

Dzięki za odpowiedź. Co do hortek, to mam parę sztuk w wodzie i widać, że niektóre korzenie puszczają hurra Wstawię zdjęcia u siebie. A sadzić je do ziemi po parę sztuk, czy traktować jeden patyk, jako jeden krzew?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:47, 07 kwi 2015

Do góry
justajusta napisał(a)
Anetko zamierzam posadzić trzy dorenbosy w rogu działki, podpowiedz mi proszę, jak je rozmieścić żeby dawały trochę cienia. Myślałam o odstępie pomiędzy nimi około 2 metry.
Znalazłam zdjęcie u Ciebie, w jakiej odległości od siebie sadziłaś swoje, czy dużo trzeba je odsunąć od tujek? Przepraszam ze u Ciebie pytam.
Ps. Większość patyków puściło liście

u mnie mniej więcej mają 2 metrowe odstępy, ta przy thujach ma nawet mniej ale nijak się z thujami 'nie gryzie'
oby korzenie puściły
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:26, 07 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
nooo.... powiem Ci że ten cynamonowy to całkiem, całkiem... ale w żwirku
udusisz/utopisz rośliny tą agro pod w tymi kamykami
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:04, 07 kwi 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Kancik wyszedł pięknie - gdy je zrobiłem to dopiero sobie uświadomiłem jak dużą zmianę wnoszą do ogrodu

prawda? gdyby jeszcze trawnik był lepszy to i widać byłoby wyraźnie kancik
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:02, 07 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)

Bukszpany w białym żwirku jak dla mnie są super. Nie tylko tam jest mokro, na całym przedogrodzie tak jest a tam zwłascza ponieważ jest obwódka z kostki i nie ma gdzie odpłynąc.
Wiem, wiem że konieczny jest system odwodnienia ale z pustego salomon nie naleje więc w tym roku to odpwda.
A tatarak na przedogródku to jakoś tak..hmmm....
biały grysik, szczególnie w wilgotnym towarzystwie będzie łapał taki zielony odcień...
jest tatarak i tatarak
https://www.bing.com/images/search?q=tatarak+cynamonowy&qpvt=tatarak+cynamonowy&qpvt=tatarak+cynamonowy&FORM=IGRE#a
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:00, 07 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Z kancikiem o wiele lepiej. Ja też się zastanawiałam, czy już nie ciachnąć, ale dzień mi się skończył, a właściwie wykończyło mnie zmęczenie. Ana, czy to jest Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana ? Pięknie wygląda na żwirku. martwiłam się moją trawą, ale biorąc pod uwagę fakt, ze twoja jest później piękna, chyba nie mam czym się martwić
tak to filifiera aurea nana. Moja trawa mnie denerwuje w tym roku ale właściwie to u nas jakiejś pięknej pogody nie było by dobrze ruszyła
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:42, 07 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

białe kamienie do mnie nie przemawiają , ale jak wiadomo z gustami się nie dyskutuje powiedz a w dlaczego tylko w tym miejscu jest tak mokro? większość roślin nie lubi stojącej wody, tatarak lubi wilgoć.

Bukszpany w białym żwirku jak dla mnie są super. Nie tylko tam jest mokro, na całym przedogrodzie tak jest a tam zwłascza ponieważ jest obwódka z kostki i nie ma gdzie odpłynąc.
Wiem, wiem że konieczny jest system odwodnienia ale z pustego salomon nie naleje więc w tym roku to odpwda.
A tatarak na przedogródku to jakoś tak..hmmm....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:31, 07 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Z kancikiem o wiele lepiej. Ja też się zastanawiałam, czy już nie ciachnąć, ale dzień mi się skończył, a właściwie wykończyło mnie zmęczenie. Ana, czy to jest Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana ? Pięknie wygląda na żwirku. martwiłam się moją trawą, ale biorąc pod uwagę fakt, ze twoja jest później piękna, chyba nie mam czym się martwić
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:28, 07 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Ana, poradź mi w pewnym temacie:
mam zrobionę na przedogródku coś jakby rabatę ale nie do końca - jest to kwadrat taki na 1,50 na 1,50 na trawniku. W tym kwadracie nic nie ma teraz, jest on otoczony obwódka z kostki w kolorze białej. Miałam tam sadzić hortensje lub RH ale nie da rady poniewaz w tym kwadracie stoi woda po każdym deszczu. Odpada póki co jakieś odwadnianie etc.

Ponieważ to przedogródek nie chce aby tam była tylko glina otoczona kostką. Wiec pomyślałam że nasypię tam białego żwirku a pod nim dam agrowłuknine i teraz pytanie: co tam dac dalej. Zostawić taki kwadrat żwirowy w trawie czy tez jednak posadzić tam coś typku kle bukszpanu. Tylko tam jest naprawde bardzo mokro po deszczu - taki mały basenik. Agrowłuknina i żwirek poradza sobie tam ale rosliny?? A jeśli tak to jakie??
No chyba że dać jakieś ozdoby ogrodowe??
Proszę o poradę.

białe kamienie do mnie nie przemawiają , ale jak wiadomo z gustami się nie dyskutuje powiedz a w dlaczego tylko w tym miejscu jest tak mokro? większość roślin nie lubi stojącej wody, tatarak lubi wilgoć.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:28, 07 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
pierwszy raz jak miały wysokość siatki, ile to może być, nie wiem, jutro mogę zmierzyć

Ok nie musisz siatka standardowo,tez tak zrobie w najblizszym czasie,pozdrowka
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:23, 07 kwi 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Aneta jak zwykle podziwiam za pracowitosc mam pytanie kiedy cielas pierwszy raz' tuje tzn ile mialy wysokosci i czy juz mozna ciac ?
pierwszy raz jak miały wysokość siatki, ile to może być, nie wiem, jutro mogę zmierzyć
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:22, 07 kwi 2015

Do góry
marzena_perkowska napisał(a)
Krzewy hortensji u ciebie mają już pączki. Posadziłam na jesieni i boję się czy nie zmarzły.
niektóre mają tyciutki, niektóre jeszcze nie. Spokojnie nie martw się na zapas daj im szanse
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:21, 07 kwi 2015

Do góry
olga_ napisał(a)
Anetko napisz czy obcinasz przekwitłe irysy? Czy traktjesz je tak jak tulipany, krokusy? Czyli pozwalasz aby zaschły i kumulowały substancje odżywcze? Moje iryski już przekwitły i troche teraz szpecą, ale nie chce im zaszkodzić. Mam nadzieje że się rozrosną.
a to różnie, trochę im pozwalam a później ciapię
Ogródek Iwony 19:53, 07 kwi 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
trzmielina jest prosta w ukorzenianiu nawet czasami nie wymaga wspomagacza w postaci ukorzeniacza

Tą moją trzmielinę ukorzeniałam bez ukorzeniacza, którego nie miałam wtedy. Wystarczy uciąć i wsadzić do ziemi. I oczywiście pilnować wilgotności
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies