Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:44, 28 maj 2015

Do góry
Pogoda do bani, ale chociaż nie pada.. wyszłam zrobić obchód.. i znów mam nerwa...
Cały urobek cudzych kotów rozpłynął się po trawach.. a w dodatku z urobku kociego korzystają też te paskudy... odruch wymiotny złapałam i wróciłam do pracy.
Patrzymy na ładne fotki kwiatków, a tak na prawdę by było ładnie trzeba zrobić coś co nie zawsze jest ładne i pachnące.

Niech ktoś mi tu napisze słowo o ochronie ślimaków/nagusów/ślizgaczy.. (nie dotyczy winniczków). Pieprzone gównojady, kanibale (siebie też zżerają)!!

Uprasza się o niecytowanie foty, bo nie mam ochoty tego oglądać po raz kolejny.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:44, 28 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Każda azalia wygląda inaczej..
Latem liście są zielone, błyszczące.

Jesienią się przebarwiają.
Tak przebarwia się Kermesina Rose

Wiosną liście wracają do koloru zielonego. Część liści gubią. Jak sroga zima to wymarzają do linii śniegu. Mi tak wymarzły ostatni raz zimą 2011/2012, ale przeżyły.
Wysokość załóż ok. 0,5m. Zależy to od wielu czynników.

No śliczne są nawet bez kwiatów. Pięknie się przebarwiają
Dzięki
Ogród niby nowoczesny ale... 08:41, 28 maj 2015

Do góry

Thuja "Aureospicata" 08:39, 28 maj 2015

Do góry
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w sprawie Thui Aureospicata.
Kupiłam sadzonki w szkolce. Przyjechaly w doniczkach, moim nie fachowym okiem wygladały dobrze, nie były przesuszone, jedyne co mnie zdziwiło to niektóre podnoszone wypadały z doniczek - do momentu posadzenia byly podlewane i ok 1 tyg, pozniej posadzone (początek kwietnia).
Każda posadzona w dołku z ziemią ogrodową.
Po posadzeniu i upływie 2 tyg zostały zasilone Azofoską (1 łyżeczka na krzak)- taka instrukcję dostałam ze szkółki z której przyjechały. Potem były tylko podlewane.

Od ok. tygodnia zauważyłam brązowienie thui. W różnym stopniu dotyczy to wszystkich roślin.
Bardzo prosze o pomoc co moze byc tego powodem.

Thuje sa regularnie podlewane, bo jest zainstalowany waż kroplujący, który podlewa thuje codzienne.
Miedzy czasie był przyrozek w maju wiec nie wiem czy tez nie przyczynil sie do tego brazowienia.

Z góry dziękuję za informacje, jakie działania podjąć, żeby nie doprowadzić do uschnięcia krzaków.

Jestem bardzo początkujacym ogrodnikiem - bo moja przygoda z ogrodem zaczęła sie w tym roku, wiec obawiam sie, że mogłam popełnic błędy w sadzeniu I dotychczasowym pielegnowaniu.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:37, 28 maj 2015

Do góry
ryska napisał(a)

Kasiu nie jest tak źle, to tylko nogi, mózg nadal sprawny
Oby do 100

O tak i to wykorzystałam , napisałam nawet 2 wiersze za ten czas

I koniecznie doczłapałam do magnoli by zobaczyc jej paki kwiatowe Są 2

A pod magnolią jest super rh Zembla - wciąż kwitnie
Asi ogródek pod świerkami 08:35, 28 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
W gruncie Ice Dance, w doniczkach wyglądają na ptasie łapki Carex ornithopoda "Variegata"

Spójrzcie jeszcze raz czy to Snowline czy ptasie łapki ? Jest ciemno wybarwiony - zimny odcień zieleni
i jeszcze takie widoki o poranku

Mój brzozowy gaj

I jeszcze rodki - Blutopia, Za nim Zebrinusy - widać jak wystartowały.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:34, 28 maj 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Dzięki za obrazki
Kupiłam jako kolumnowy ,zatem muszę od małego trzymać w ryzach!

Ja takiego kupiłam.. też kolumnowy

Ogród niby nowoczesny ale... 08:33, 28 maj 2015

Do góry
ok, wczoraj padłam...sorki

pokażę teraz ogród zwyciężce BBC2 - Great Chelsa Garden Challenge - nawet nie wiedzialam, ze jest taka kategoria...ogród tworzony przez amatora
Jak dla mnie ogrod obłędny...bardzo się na spodobal...zwlaszcza domki dla owadów z puszek - wygladające jak z cortenu

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:32, 28 maj 2015

Do góry
Kapibara napisał(a)
Kasiu przebiegłam po Twoim buszu z zachwytem, aż się chce zanurzyć w tę zieloność po kokardy Poczytałam też trochę i myślę sobie, że za każdym razem , kiedy gruchnie mnie w kręgosłupie, to pomyślę o Tobie, bo Ty wojowniczka jesteś. Po takich doświadczeniach....
Wracaj do zdrowia i do ogrodu, nie plewić a na leżaczek, pod kocyk

Dzieki, w pracy kiedyś nazywali mnie czołogiem ale jak widać nawet czołg mozna powalić...
No z robotami ogrodowymi to jeszcze nie czas, właściwie jak mi zrobią dziś chłopcy porzadek to za 2 tyg juz rusze do boju
Póki co zachwycam sie moją różą na froncie która zakwitła razem z azalią - obie konkurują kolorem czerwonym
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:32, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Dzisiaj zrobiłam oprysk mospilanem buczkom i buksikom

A obecnie teren wokól mojego domu wygląda wszędzie mniej więcej tak jak tutaj:

eMuś zaczyna montować zraszacze a ja układam ekobordy wokół tarasu

I ... cały czas zastanawiam się nad wyborem dobrej trawy

Renia, jak radziliście sobie z wykonaniem tych przejść pod kostką, bo ja też mam kilka takich miejsc?

Na tym zdjęciu dopiero widzę, że obwódka z bukszpanu jest mega długa - ale się napracowałaś!

I czegoś się znowu dowiedziałam, czy faktycznie tak jest, że mospilanem można pryskać tylko raz w sezonie?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:29, 28 maj 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Buziakuję Kasiu

Dziękuje Gosiu i odbuzialam - mooocno
Żeby nie korciło mnie z pracami ogrodowymi mój kochany eMus załatwił mi naszego sąsiada ogrodnika, który ma przyjść i trochę popielic - ale jak patrze to duzo nie ma roboty, przez 2 tyg nie porosło chwaściorów tak bardzo - wcześniej miałam pięknie wypielone. eMuś zaś dziś ma kosić trawnik a potem mój sąsiad przyciąć kanciki
Trzeba zrobić porządek z niezapominajkami bo już przekwitają... Nie podciełam perułkowca i smetnie przewisa...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:24, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Muszę się w końcu pochwalić prezentem od Edytki

Dziękuję Ci za tę śliczną konwalię

Mam nadzieję, że z płytami załatwiłaś wszystko tak jak było uzgodnione

Dziękuję Kochana, najważniejsze te zdjęcia gdzie widać szczegóły
A konwalia niech się pięknie rozrośnie.

Przy okazji się ujawniłaś, że dzieje się u Was na całego, już jestem ciekawa jak będzie wyglądał dokończony wgłębnik, ale wiadomo spodziewam się wielkiego WOW!

Tak sobie wróciłam do pierwszych stron Twojego wątku i to jest niesamowite ile już się u Was zmieniło od początku ogrodowej rewolucji

Z płytami poszło wszystko tak jak było ustalone, dziękuję za włączenie się w ten temat, dzięki Tobie zaoszczędziłam niemałą kwotę
A teraz pozostaje się zabrać do roboty, rozważamy jeszcze wykończenie blachą tak jak u malkul - temat w toku.

Katalpa - Catalpa 08:24, 28 maj 2015

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Czy takie listki to objaw choroby? Drzewko zostało posadzone 10 dni temu, trafiło niestety na bardzo dżdżystą pogodę.

Myślę, że to efekt zmiany środowiska, obserwuj nowe młode liście, powinne być ok.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:22, 28 maj 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasiulka pozdrawiam . Mam nadzieję, że czujesz się już trochę lepiej.

Wracam!! Najwyzszy czas Kasiulku, masaze i rehabilitacja postawiły mnie na nogi Juz robie sobie małe spacerki i podziwiam to co się ostało. Miałam naprawdę ogromnego farta do pogody - a raczej - niepogody - nie musiałam żałować straconego czasu i przekwitłych azali bo w takim zimnie kwitną dalej
Moge już cyknąć kilka fotek i to nie z okna a ze ścieżki bukowej

Katalpa - Catalpa 08:21, 28 maj 2015

Do góry
Dzisiaj zakrzałam do tego wątku, Frezja pyta o moje katalpy, tal są cięte corocznie i to mocno, zdjęcia sprzed 2 tygodni, gdzie za hortensjami widać jedna z katalp.
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 08:13, 28 maj 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Taki wypociłam! To co jest i to co bym chciałażeby tam jeszcze było

Ewa
Cis jak najbardziej można przedłużyć aż na ściankę.
Ale moim zdaniem jest tam miejsce na 1 drzewo w narożniku na tle tych cisów.
To znaczy troszkę bliżej, nie w samym kącie wciśnięty, na środku rabaty ale w naroźniku.
Na przęśle drewnianym mogą być miskanty tak jak są.
Cis ciemne da tło - do strzyżenia nie wyżej niż ogrodzenie, a ponad nim korona drzewa, ale w kolorze, który się będzie odcinał od ciemnego, czyli jasnym.
Może dać miłorzęba o naturalnym kształcie. Widuję w ogrodach wiązy o takich jasnych zielono-żółtych liściach.
Jeśli czerwone - śliwa szczepiona, to pod spodem trzeba rozjaśnić np, hortensjami, lub jasnymi trawami, dereń itp. funkia, zależy od nasłonecznienia.
Ale może być też czerwony buk, lub żółty. Ale to duże drzewo. Ja bym tu dała coś o naturalnej koronie. Ambrowiec też może być, ale słońca trochę potrzebuje by się ładnie przebarwić.

Możesz też zupełnie o inaczej podejść do sprawy i postawić 2 drzewa na straży furtki, szczepione na pniu, po obu jej stronach. Pomyśl nad tym. Szczepione, bo nie urosną takie duże i mogą pełnić funkcję strażników.
Mój mały ogródeczek :) 08:04, 28 maj 2015

Do góry
moje skrzynie i kosze na tarasie
Droga do spełnienia 08:04, 28 maj 2015

Do góry

krzewuszka zaczyna sój pokaz

zakupiony w tym roku orlik - czekam kiedy sie otworzy

Mój mały ogródeczek :) 08:02, 28 maj 2015

Do góry
irysy już za parę dni zakwitną niemogę się doczekać
Ogród na Opak 07:56, 28 maj 2015

Do góry
ostatnie podrygi tulipanów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies