zdjecie zakupow ,,,,bo widze ze napisane a niesfotkowane sie nie liczy wiec prosze variegatus w srodek przesła i trzmielina chyba tak jak stoi ...wymysliłam jeszcze stipe bo dwoch stronach platana i jeszcze cos musi być ale nie wiem ...co tam wsadze
Witaj. Masz przepiękny ogród, bardzo zadbany, widać tu miłość do roślin.
Mam pytanie odnośnie bluszcza. Co zrobiłaś, żeby tak pięknie piął się po ścianie. Ja posadziłam dwa lata temu - owszem pięknie się zagęścił i sporo urósł, ale nie chce piąć się po ścianie ( otynkowanej - tynk baranek) tylko płoży się po ziemi, ewnetualnie przyczepia się tylko do pomurówki, gdzie jest położony tynk mozaikowy. Widzę ze tylko raptem w kilku miejscach się przyczepił na samym dole tynku, choć jest przymocowany do drabinek bambusowych przy ścianie, nowe odrosty zamiast piąć się po ścianie, choć się z nią stykają, opadają w dół. Gdyby nie to pewnie miałabym już prawie całą ścinę zieloną tak szybko rośnie.
no i co? jak to ja poprawiłam i może i jest lepiej ale nierówno dziko wyglądały tylko 3 kamienie na samym dole
Pogoda mnie irytuje co sie rozpanoszę i w końcu dojrzeję do posadzenia tego co wykopałam z hostowiska to mnie deszcz wygoni eh... tamte połamańce z tyłu to paprocie, na razie tam są. Czy będą tego nie wiem. Nie mam pomysłu na tamto bo tam jes ciągły cień i nie wiem co innego tam sobie poradzi.
A teraz coś co mnie w ogrodzie zasmuciło w tym roku. Na wątku tematycznym o catalpach dałam to samo
W zeszłym sezonie cieszyłam się z wyglądu moich katalp a w tym..... dwie mi w ogóle nie wypuściły liści na gałęziach tylko od dołu, z ziemi ruszają od początku. Nie wiem co mam z nimi zrobić. Przyciąć? Ściąć to, co nie wypuściło? Najchętniej bym je wyrzuciła i wsadziła coś nowego, przysłaniającego od ronda znaczną część ogrodu. Tylko nie wiem czym je zastąpić. Oto te biedaki pierwsza i trzecia:
W zeszłym sezonie cieszyłam się z wyglądu moich katalp a w tym..... dwie mi w ogóle nie wypuściły liści na gałęziach tylko od dołu, z ziemi ruszają od początku. Nie wiem co mam z nimi zrobić. Przyciąć? Ściąć to, co nie wypuściło? Najchętniej bym je wyrzuciła i wsadziła coś nowego, przysłaniającego od ronda znaczną część ogrodu. Tylko nie wiem czym je zastąpić. Oto te biedaki pierwsza i trzecia:
No to mi się i Oberwałow
Troszkę jest jazdy bo godzina... no i w niedziele co jeszcze bardziej mi nie pasuje buuu.
Na pocieszenie dzisiaj kupiłam sobie 3 bukszpany do formowania Pójdą na front domu do polcienia, będę tylko musiała im porządnie przygotować podłoże bo mam tam sam piasek jak na razie...
porównnaj tu: te soczyście zione trawki to obiedka ma około 100cm wysokości a jarzmianka to ta cimna i ta co na biało wktinie, a popatrz tez jakie one uciśnięte tam
też sobie wczoraj przytachałam małego grujecznika i do wszystkich argumentów za się przychylam!
Wczoraj w szkółce pierwszy raz czułam ich zapach, stało ich pod wielkimi drzewami co najmniej z 50 szt, były intensywnie podlane, powietrze było aż przesycone wilgocią i czuć było unoszący się zapach karmelu.