w narożniku miłorząbowym kwitnienie na całego- ta azalia fioletowa nijak mi tutaj odcieniem nie gra. Co tez mnie kiedyś skusiło żeby ją kupić- nie wiem. Może ktoś ją chce?
Na lewo od azalii, pod cisami, posadziłam andromedę i obiedkę szerokolistną za nią. Tak się zastanawiam czy ta andromeda nie za rzadko posadzona- doradźcie proszę, bo jest w szkółce właśnie dostawa to bym dokupiła.
a jakby z drugiej strony, od strony śmietnika symetrycznie różom odpowiadają 3 bergenie. Że też nie mogłam zrobić tych róż wszędzie Ale jak zobaczyłam te kosmiczne bergenie , to też musiałam je mieć. Oba różowe jakby co
Wiemy, że jest to na pewno magnolia soulangeana. Po prostu gatunek. Szkoda, że nie są ogólnie dostępne inwentaryzacje założeń krajobrazowych (a jak są - tak jak w przypadku Łańcuta, to niedokładne).
Zazdroszczę spaceru .
- Park zamkowy w Łańcucie. Inwentaryzacja zieleni i architektury ogrodowej oraz wybrane wytyczne kompozycyjno-konserwatorskie. Łańcut 1982-1984. Oprac. mgr inż. Antoni Mamulski, mgr inż. arch. Barbara Mamulska.
- Park zamkowy w Łańcucie. Inwentaryzacja zieleni założenia pałacowo-parkowego. Listopad 2000. Oprac. arch. kraj. Magdalena Lisowska we współpracy z arch. kraj. A. Marconi-Betka.
- Opracowania dotyczące prac w zabytkowym drzewostanie parku w Łańcucie wykonane w latach 2003-2011 oprac. mgr inż. Elżbieta Obrocka .
- Ogród i park Potockich w Łańcucie. Badania – Projekty – Realizacja. 1999 rok. Studia i Materiały nr 7 (13). Oprac. Ośrodek Ochrony zabytkowego Krajobrazu – Warszawa 1999.
- Baniukiewicz E. „Park w Łańcucie” wyd. Arkady 1972.
- Makowiecki S. „Drzewa i krzewy ozdobne przydatne do hodowli w klimacie Polski”, Lwów i Warszawa 1937. Księgarnia Polska Bernard Połoniecki.
- Stan zdrowotny wybranych gatunków drzew parkowych Zamku w Łańcucie. Oprac.: prof. nadzw. dr hab. Tadeusz Kowalski, Akademia Rolnicza im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków 1998
To rabata od strony drogi. Rabata była poszerzona i przesadzona/obsadzona. Zamiast siatki wkrótce ogrodzenie. Od drogi cisy. Zrobiłam montaż dwóch zdjęć, ale to nigdy nie wychodzi, tak jak w rzeczywistości- tzn. łuk jest w realu ładniejszy Nie mogę objąć tego w jednym kadrze, a jak się robi z ujęcie dwóch stron, to jest trochę przekłamane. No ale coś tam widać
Zrobiłam małą obwódkę z bukszpanów, ale tylko na fragmentach, głębiej, pod berberysami 3 róże The Fairy. Zobaczymy czy miejsca im starczy