No ja myślę w ciągu tych 2 lat ponad 2 tys. posadziłam, co dało się, ale wykopywać, o nie
zresztą, jak pisałam, idę w hiacynty i narcyzy, cześć narcyzów zabieram z rodkowej rabaty, tulipany tez i dam na rabatę trawiastą z bukami tricolor, wiosną tam pusto długo, więc będzie lepiej, tylko na jesień jeszcze coś dokupię
teraz sadzę gotowe kwitnące hiacynty, w sumie 50 dosadziłam...oj pachnie na przemian z mahonią
Krysi cicho sza, nic nie mówimy, ale żal, jeśli to z tych olbrzymich wschodnich, trzeba było miejsce może znaleźć? ze swoimi będę latać, bo za gęsto mam wszędzie, jedyny plus, nie mam chwastów, nic nie pielę
szaleństwo tu będzie na wisterii, pąków tyle, że jestem w szoku, nawet na drucie, będą girlandy, pierwszy raz aż tyle, choć rok temu tez było super; ona już ma tak z 10 lat, konary potężne i bardzo wysoka, coraz trudniej z cięciem
Cieszę się, że się podobazgapiaj
mnie olśniło tu i nie tylko, po cięciu trawek, że pusto i mam miejsce na sadzenie, ale jesienią tego nie widać, więc jeżdżę po okolicy i wykupuje resztki hiacyntów i żonkili, fioletowe tu, a na gazonową białe i różowe, ale to wciąż mało, może na giełdę skoczę i coś znajdę, będę mieć na jesień z głowy, a wiosną zakwitnie
na razie tu jest 65 żonkili i 20 hiacyntów
szkoda, że nie kwitną teraz te fioletowe rh- Alfred
a w pobliżu żagwiny, hakone i sasanki, chyba te żagwiny nie na długo, Misia na nich poleguje, znalazła poduszeczki
Dzięki Agnieszko w tym roku naprawdę moja wiosna podoba mi się
namawiam cię na te botaniczne, są cudne i do srebrzystości lawend i firletek i berberysów fajnie pasują, a tak przy okazji to może ciut skoryguję kształt Admiration, kulki nie widzę
tulipan botaniczny LITTLE BEUTY i BAKERI LILAC Wonder
mam tu pełno siewek rudbekii, muszę eksmitować, tylko gdzie
na tej rabacie są; lawendy, liatrie białe i fioletowe, dzwonki białe i fioletowe, maki, perovska i czor wie, co jeszcze
pełno tulipków też tu, jak sadziłam, nie było firletki, teraz w duecie
Dzięki Kamili pojechałam do szkółki. Właścieciel był bardzo miły. Pokazał mi nawet swój ogród mimo że przyjechałam 10 minut przed zamknięciem
Duży wybór grabów prowadzonych na szpaler i brzóz. Na resztę nie zwróciłam uwagi, bo czasu nie było.
brzozy, 3 rzędy do wyboru ( na tych na 1 zdjęcieu widniała cena 30 zl)
Przemku, no nie ogarnięte, kompostownik zapełniony, następny jeszcze nie zwolniony, jeszcze zostały kupki suchego do uprzątnięcia. Poprzestawiałam też trochę roślinek, brzegi rabat nie zakończone, powolutku byle do przodu. I czekam na te piękności.
Mam jeszcze takie miejsce do zagospodarowania ,wystawa południowo zachodnia
wiem,że grzywy z trawy są piękne
Póki co spadek jest tam tak, jak wskazuje strzałka czerwona ale myślę aby dosypać ziemi tak, jak pokazuje strzałka fioletowa.
Koncepcja była taka aby zrobić obwódkę z berberysu Nana,ponieważ, co zaraz pokażę, na lewo też jest ten berberys i by nawiązywało , a w środek róże Fairy ...?????
Teraz ALE..idąc w prawo mamy skarpę obsadzoną jałowcami..
I co radzicie??? Proszę o Wasze rady ,uśmiecham się do Was szeroko
Przeglądam te forum od dłuższego czasu. Jestem pod wrażeniem pomysłowości w projektowaniu rabat. Piszę do Państwa z prośbą w pomocy urządzenia mojej rabaty. Jest to niewielki skrawek 3,5 x 2,0 metra w części wschodniej domu. Słońce tam pojawia się od południa do wieczora. Podobają mi się berberys admiration i hortensja bukietowa "Bobo". Ze względu na ograniczony wybór w pobliskim centrum ogrodowym zakupiłam 4 szt. berberysu i jedną hortensję. Proszę o pomoc zaprojektowaniu mojej rabaty i ewentualnie jakieś sugestie dotyczące zakupu innych gatunków roślin, żeby wkomponować pomiędzy zakupione przeze mnie roślinki. Wspomnę, że mieszkam w północno - wychodniej części Polski i muszę brać pod uwagę mroźne zimy.