Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:53, 23 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)

wstępnie zaklepane, ale nie na 100% pewne. 200 zł za wszystkie, 40 zł/szt. Odbiór własny, pilnie, świeżo wykopane (bryły owinięte folią)

Super na żywopłot - gdy posadzić obok siebie, albo wiekie kostki (chciałam z nich zrobić kulki). Niestety nie dysponuję autem by je odebrać buu

Kulek z tego się nie zrobi, moi Drodzy. Jest to odmiana żywopłotowa.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:52, 23 kwi 2015

Do góry
malkul napisał(a)
i trawniczek

Pff.... mój też tak wygląda tylko nie koszony...to i nie pokażę

Buziaki zołzucho!

ps. z ta seslerią to foch czy faktycznie już nie chcesz?!
To tylko początek...drogi do marzeń 11:51, 23 kwi 2015

Do góry
Tulipany zaczynają kwitnąć, ale tylko różowe...
Trudny teren - dużo pracy! 11:45, 23 kwi 2015

Do góry
Sia la la, sia la la, przyszła dziś borowka jupiiiii, popołudniu jadę do castoramy a potem będę Was prosiła o pomoc w lokalizacji borówki na działce

Kardowka 11:39, 23 kwi 2015

Do góry
Witaj, czy Twoje problemy dotyczą tego drzewa i obszaru pod nim?
Poprosze o zdjęcie bez cieni jeżeli się da, z troche bliższej odległości i na wprost (ale z otoczeniem).

Naprawdę zimuje u Ciebie trawa pampasowa? To znaczy czy ją masz czy planujesz dopiero.

lena napisał(a)
Trawnik 2 tygodnie po wertykulacji wraca do formy.
Ogród Loczka 11:28, 23 kwi 2015

Do góry
Alutek już przetestował:

Ogród Loczka 11:27, 23 kwi 2015

Do góry
No i stolik dojechał:

Ogród Loczka 11:25, 23 kwi 2015

Do góry
Budowa placu zabaw dla Alutka:

No i zbudowany. No mały to on nie jest, troche ciasno się zrobiło , ale wszystko dla Synka.

Nadzieja na piękny ogród 11:22, 23 kwi 2015

Do góry
Wsadzone
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:17, 23 kwi 2015

Do góry
Witam

Jakiś miesiąc temu wysiałem nowy trawnik, pierwsze oznaki kiełkowania pojawiły się ok 12 dni temu, jednak mam wrażenie że rośnie bardzo nierównomiernie mimo tego, że strałem się siać bardzo równo. Są miejsca gęsto zielone i takie gdzie trawa robi wrażenie rzadkiej i bardziej delikatnej/cieńszej - są rzadsze plamy jak widać na fotkach. Mam wrażenie, że trawa na nich też się zagęszcza ale bardzo wolno, wolno, wolno. Te miejsca gdzie na zdjęciach wyglada jakby było pusto to miejsca gdzie jest mimo wszystko trawa jednak cienka i rzadka, powoli się rozrasta)
Przed wysiewem sypałem azofoskę, też starałem się robić to równomiernie.
Trawnik po wysiewie dobrze zwałowałem, i lekko przysypałem na 80% ogrodu ziemią - jednak zostawiłem jej sobie za mało i gdzie niegdzie były widoczne ziarna jednak po zwałowaniu i podlaniu mocno przylegały do ziemii.
Podlewam codziennie wieczorem ok 20 min (powierzchnia 70m2)

Czy taki wygląd trawnika to norma po 12 dniach od wykiełkowania i będzie jeszcze bardziej równy z czasem czy nie powinienem się nastawiać już na jakieś spektakularne zmiany, powinienem cierpliwie czekać jeszcze czy już mam nastawiać się na solidną dosiewkę po pierwszym koszeniu za ok miesiąc.
Bo rozumiem, że teraz nie mogę dosiać?

Dziękuję za pomoc.
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:17, 23 kwi 2015

Do góry
W naszym ogrodzie wiosenne porządki i wiosenne zmiany
Po pierwsze razem z sąsiadami tworzymy rabatę na froncie, przed ogrodzeniem. Wczoraj w swoich nowych miejscach zamieszkały 3 klony szczepone - będą miały przez caly sezon czerwone liście.
Pod nimi powstają poduchy z żółtych tawuł.
Myślimy, żeby dodać coś zimozielonego oraz trawki dodające lekkości. Co polecicie do tego, co już jest nasadzone?

Zmianie ulega też rabata frontowa, przy wejściu do domu.
W zeszłym sezonie wyglądała tak:

Obecnie została zmniejszona o połowę i została na niej śliwa wiśniowa.

Na rabatę powędrują 2 trzmieliny na pniu - jedna wyższa, druga niższa - chcę je dać po lewej stronie rabaty. Po prawej trzmieliny żółto-różowe tworzące "skarpetkę" dla śliwy wiśniowej.
Z kolei na środku myślę o 3 bukszpanowych kulach różnej wielkości, żurawkach w bordowych kolorach i może jakichś turzycach? No i za bukszpanami hortensje bukietowe Limelight - czo one dadzą radę, czy będą ładnie kwitły w tym miejscu? Jest osłonięte od wiatru, ale słońce jest tylko do. ok 11.

Proszę o opinie, czy taki plan ma sens??

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:15, 23 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Xenox był po 6,50... całkiem duża sadzonka. Ale Pan nie wiedział jak kwitnie, wiec wzięłam tylko 1 szt. jako coś nowego, ale chyba trzeba kupić więcej bo jest śliczny. Stwierdziłam, że ma fioletowe liście to nawet jak na biało zakwitnie to przeżyję.
tu kolor liści, taka śliwka

O żurawkach mi nic nie mów.. jak nie opuchlaki to grzyb. Mam na nie nerwa tak jak i na tulipany. Nowe odmiany są do dupy.
Moje najpiękniejsze żurawki, nawet to co dycha to niedługo padnie..

to te- Żurawka Rave On (foto twoje ) Myślę czym je zastąpić.. bo żurawek już nigdy nie kupię.

Kurcze - szkoda żurawek.........u mnie odpukać mają sie dobrze, tylko jedna odmiananniedomaga, ale mam nadzieję że odbiją....
Kocham zurawki, zakochałam sie w nich dzieki Ogrodowisku i cięzko by mi było w ogrodzie bez nich.

Dzieki Aniu za propozycje zakupu jabłoneczki, nie wiem gdzie bym ja posadziła, muszę pomysleć, ale dzieki wielkie za checi
Wracam do tyłu oglądac twoja wiosne bo mam zaległości.....
Mój własny kawałek klepiska 11:11, 23 kwi 2015

Do góry
Mo_nira napisał(a)
takie coś też znalazłam i też się zastanawiam jak to ugryźć

Mi to wygląda na tawułkę Arendsa że sie tak wtrącę

pozdrawiam
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 11:10, 23 kwi 2015

Do góry
Będę wklejać zdjęcia po kolei - tak jak płot leci od lewej strony..

To obrzeże oddzielające korę od tych kamyków - rzeczywiście pasuje jak świni siodło.

Tutaj nie wiemy jak to będzie wyglądać, bo na razie ta właśnie strona najmniej nam się podoba.

A tutaj mamy 3 sosny - każda inna :/ pewnie kicha według Was.
My z mężem stwierdziliśmy, że one są w ogóle za blisko siebie posadzone.

A to jest ten trójkąt.

Chciałam jeszcze napisać coś o tych kompozycjach kamiennych podobają nam się kompozycje z kamienia - między roślinami kamienie hehe
Pod roślinami liściastymi są różnej wielkości kamienie poukładane, a pod iglakami kora.
Mój własny kawałek klepiska 11:08, 23 kwi 2015

Do góry
jeszcze mam takie krzewy, bardzo popularne we wsi w dwóch odmianach czerwonej i żółtej

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty / skalniaka przy wejściu do domu 11:07, 23 kwi 2015

Do góry
Klon przeniesiony.
Na rabatę powędrują 2 trzmieliny na pniu - jedna wyższa, druga niższa - chcę je dać po lewej stronie rabaty. Po prawej trzmieliny żółto-różowe tworzące "skarpetkę" dla śliwy wiśniowej.
Z kolei na środku myślę o 3 bukszpanowych kulach różnej wielkości, żurawkach w bordowych kolorach i może jakichś turzycach? No i za bukszpanami hortensje bukietowe Limelight - czo one dadzą radę, czy będą ładnie kwitły w tym miejscu? Jest osłonięte od wiatru, ale słońce jest tylko do. ok 11.

Proszę o opinie, czy taki plan ma sens

Mój własny kawałek klepiska 11:07, 23 kwi 2015

Do góry
teraz tak to wygląda

Małe drzewo do ogrodu 11:06, 23 kwi 2015

Do góry
Szukam również małego drzewka przy małym kącie pomiędzy domem a płotem. Takiego docelowo max 2-2,5m. Czy wiąz gejsza to dobry pomysł? Śliwy są piękne nie wiem tylko czy szczepią je tak nisko?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:04, 23 kwi 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu czytałam u Ciebie kilka razy, że wykonujesz jakieś ,,prace" przy kompoście... no właśnie, mam kompostownik od ubiegłego roku i oprócz tego, że zakupiłam jakieś wyspecjalizowane dżdżownice do niego to nie robię z nim nic. Czy muszę go przerzucać? Mam kompostownik taki plastikowy i trudno byłoby w nim ,,mieszać". Chodź wczoraj zauważyłam, że na dnie mam już ziemię i tak zamierzam rozłożyć ją w warzywniaku i chyba powinnam przekopać tę ziemię z kompostownika z tą w ogródku?

Anuś.. pytaj Pszczółki bo ja mam kompost pierwszy raz Do tej pory wychodziła mi tylko gnojówka a nie kompost.. a kompost z dżdżownicami kalifornijskimi to już wogle czarna magia.

Wilczomlecz.. potem łapie mączniaka, ale wiosną jest śliczny

Makowo na Kociewiu 11:03, 23 kwi 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
narcyze jeszcze

Takie same mam też ...kupiłam niechcący w ub roku jesienia i posadziłam i bardzo mi sie podobaja, ten ich delikatnie kremowy kolor jest sliczny a do tego długo już i sztywno stoja i kwitna...od 2 tygodni... sa fajne, nie pamietam ich nazwy musze pogrzebać w etykietach bo schowałam wszystkie karteczki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies