Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miejski ogródek przy mieszkaniu na parterze 20:33, 21 kwi 2015

Do góry
Może mi pomożecie? Zastanawiam się nad kształtem i doborem roślin na małą rabatę (długość ok 5 m) wzdłuż ogrodzenia z sąsiadem. Nie chcę robić donic itp., które pozwolą sadzić większe rośliny. Wymyśliłam, że odgrodzę rabatę niską palisadą, która ułatwi koszenie i pozwoli dosypać trochę ziemi (zakupiłam w Biedronce takie plastikowe coś i teraz żaluję bo wygląda to bardzo sztucznie i jeszcze ten "najazd dla kosiarki" - postanowiłam go ukryć odwracjąc płotek), ale wyrzuciłąm paragon, więc musi zostać to co mam). Chciałabym, aby rabata miała nieregularne kształty - póki co przykładowa fala, jak ogładałam zakupione palisady.
Chcę posadzić bluszcz zimozielony (mam 5 sadzonek, nie wiem jakiej odmiany i clematisy (2 białe - "miss bateman" i 2 różowe - "ville de lyon").
Zależy mi na tym, aby była to rabata ładnie wyglądająca o każdej porze roku, ale nie bardzo wiem, co jeszcze mogę posadzić w gruncie o nawierzchni ok 20-25 cm (pod spodem jest garaż podziemny).
Bardzo Was proszę o sugestie i rady. Z góry dziękuję za pomoc!

Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:31, 21 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Sasanki.

Jakie ślicznoty....no taką sasankę muszę u siebie posadzić.... I nawet w ubiegłym roku rosła fioletowa, ale gdzież ona teraz? Jakoś dziwnie znaleźć nie mogiem....pozdrówka Kochana....dla Krzysia też
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:31, 21 kwi 2015

Do góry
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:29, 21 kwi 2015

Do góry
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:28, 21 kwi 2015

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:28, 21 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj prac ciąg dalszy.
Na szczęście pogoda sprzyjała, a silny wiatr nie był już taki chłodny, a ciepełko dogrzewało tak, że 3 razy zmieniałem kurtki
Kopanie i układanie darni już się zakońćzyło, pozostały małe fragmenty w miejscach gdzie będzie trzeba zrobić podłączenia kraniku i skrzynki z zaworami. Test jednej sekcji, która już skończona zakończony pozytywnie

Po wykopach prawie nie ma śladu, udało się prawie idealnie przywrócić stan z przed kopania.
Zaległe zdjęcia, które na szczęście są już przesłością

Tulipanki w przerywnik, ciekawe bo ja takich nigdy nie sadziłem

Obiekty mojej ostaniej ogrodowej radości

Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:26, 21 kwi 2015

Do góry
Sasanki.

I inne
Ogród wśród pól i wiatrów 20:25, 21 kwi 2015

Do góry
Dziewczyny, błagam o pomoc M. się tak narobił, że nie mogę tego zepsuć
Mam przekopany 3x, rozluźniony ogromnymi ilościami piasku, wybrany perz - pas o długości 15 metrów i szerokości 2,60 m. Jest to południowa strona, wzdłuż domu.

Chcę tu posadzić w roli głównej hortensje wanille fraise.
Myślałam, żeby dać po trzy wanilki (4x3) w jednym rzędzie, przeplecione miskantem gracilimusem. Miskant byłby trochę cofnięty do tyłu, i malowniczo się przewieszał nad hortensjami. U AnyArt jest taka piękna rabatka z wanilkami i z gracilimusem właśnie. Co sądzicie, czy to dobry pomysł??

I pytanie co dać z przodu, przed hortensjami, na lini trawnik/rabata? Coś zimozielonego? Czy może kulisty berberys admiration? Nic jeszcze nie kupiłam, liczę na Waszą pomoc w zaplanowaniu tego kawałka!! Z góry dziękuję!!

Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:25, 21 kwi 2015

Do góry
Tu buczek purple fountain

Kloniki od Kindzi mają już piękne listki

Hiacynty od Uli w wyjątkowym kolorze

Co się stało kwiatom ... 20:25, 21 kwi 2015

Do góry
Pozdrawiam wszystkich tulipanami z mojej wysepki i fiołkami z mojej mini plantacji

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:23, 21 kwi 2015

Do góry
Ja pomyslalam o bukszpanie zeby pienki w nim staly i porobic z nich prostokaty a pozniej dawac byliny lub niskie iglaki tak jak jest u ewfci.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=310

Ale Twoj pomysl jest doskonaly.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:22, 21 kwi 2015

Do góry
Urobiłam się dziś po pachy....ale takie zmęczenie to ja lubię
Miałam dziś spotkanie z moim panem ogrodowym....co nie co poustalaliśmy bo niektóre rabaty - tam gdzie jest bardzo mokro są do przerobienia, sama tego nie zrobię bo nie wiem czy nie będziemy odwadniać

Szykuję się do zakupu, nawozów i specyfików na grzyby itp - będę działać sama

Wczoraj i dziś zrobiłam małe zamówienia z dziewczynami
będą kolejne trawki, byliny, dalie..........

dziś tylko jedna foteczka, jutro wrzucę resztę na szybko poczynionych na koniec dnia

krokusiki od frontu zaczynają szaleć

Pozdrawiam!!!!!!!
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:22, 21 kwi 2015

Do góry

Tu buczek tricolor
Co się stało kwiatom ... 20:21, 21 kwi 2015

Do góry
Iwonka, Ania,Margaretka,Ewelinka,Ania,Ewa.
Zostałam wywołana do tablicy , więc melduję się
obiecałam pokazać krokusy w Dolinie Chochołowskiej ....oto one.. fotki jeszcze zimne, niedzielne, tylko dwie żeby nie zanudzać ...bo od tego zimna mam ciary na pleckach..

Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:19, 21 kwi 2015

Do góry
"W kolorze blue" 20:16, 21 kwi 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Stary ogród, nostalgia..

Poprosimy zdjęcia jak było i jak jest Nie muszą być już, ale kiedyś mam nadzieję, że nas nimi zaszczycisz
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:16, 21 kwi 2015

Do góry
Parę fotek z cyklu było i jest

Oczywiście buksy nie przycięte ale jak wyrównam będą żywopłociki pienkne
Rododendronowy ogród II. 20:16, 21 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Bogdziu dla Ciebie

Cieszę sie ze jest to co miało byc. Pięknie wygląda.Za rok namówie Cie na Itoh.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:16, 21 kwi 2015

Do góry
Ja może troszkę zmienię temat. Podczas dzisiejszych prac ogrodowych jak zwykle nadzorowała nam Zarka, a w chwili przerwy pobawiła się w modeleczkę. Postępów prac ogrodowych nie będę zamieszczać, bo to mamusi działka, ale Zarcie jak najbardziej

Rododendronowy ogród II. 20:14, 21 kwi 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Bogdziu, tak jak prosiłaś wklejam zdjęcia mojego rh, zauważyłam robiąc zdjęcia, że coś je jeszcze dodatkowo wcina!!! Ten rh po lewej jest od teściowej, a to już poważna sprawa POMÓŻ PLIIIS S -)

Aniu no ewidentnie robale u Ciebie grasują , trzeba rh i ziemie pod nimi opryskac srodkiem owodobójczym , najlepiej moze w tej chwili Calypso, ale przed opryskiem zdejm wszystko co mają na korzeniach czyli kamyczki , kore czy co tam jeszcze jest. Na drugim i trzecim zdjeciu widac podłoze ale jakieś takie martwe jest , suche spiaszczone , wiec podlej i mocno sie zastanawiam czy nie powinnas jednak je wykopac i posadzic do nowego ale to juz raczej nie teraz a pod koniec sierpnia. A teraz zrób mieszanke nawozów i opryskaj liście szczególnie tych obgryzionych i tego z pierwszego zdjęcia bo strasznie blady , oprysk zrób kilka razy co mniej wiecej 5 dni.Wypiel trawę pod tym pierwszym tylko bez użycia narzędzi bo zniszczysz korzonki które są na wierzchu.I koniecznie co kilka dni podlewaj i daj nawóz granulowany do rh. Moim zdaniem poważnie pomyśl o wymianie podloża i nic nie może leżec im na korzeniach , pisze to już drugi raz bo to wazne.Musisz sie za nie konkretnie wziąc bo jedynie wygląd tego z ostatniego zdjecia po lewej stronie jest w miare zadowalajacy. Te pozostale w szybkim tempie bedą coraz gorsze jesli sie za nie nie weźmiesz.Nie wiem co to za kamień ale moze byc z wapienny i wtedy to juz wogóle kaplica bo tego nie przeżyja.Na te robale też oprysk kilkukrotny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies