Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie romantyczny 12:02, 04 mar 2023

Do góry
To zdjęcia sprzed chwili

Ogród prawie romantyczny 11:56, 04 mar 2023

Do góry

Edit: Zmierzyłam szerokość korony największego ma ponad dwa i pół metra, średnica najmniejszego to około dwa metry.
Ogród prawie romantyczny 11:55, 04 mar 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Agnieszka, przepraszam za wywód u ciebie o cięciu ale róże to mój bzik.

Ja w sumie przyszłam do ciebie w innej sprawie - Gumballi bo bardzo mocno zaciekawiło mnie twoje porównanie ich wzrostu od 2016.
Piękne są. I bardzo duże już po 6-7 sezonach - dobrze liczę? Z bardzo dużymi listkami. Mój Gumball jest u mnie od wiosny 2020 więc 3 sezony, korona nadal może z 40-50 cm i listki sporo mniejsze. Inaczej też się rozrasta niż u ciebie, jest zwarty. Zastanawiam się czy mamy to samo lub od czego to zależy. I czy być może on jeszcze puści takie długie gałęzie. Slender już w trzecim roku mocno urósł. Drugi ambrowiec odmianowy też po 2 sezonach puścił prawie metrowy przyrost. A Gumball na razie zachowuje się jak Umbra. Małe, zwarte, krótkie i cienkie. Basia Kosimkowa kupowała rok po mnie Gumballe w ilości 3 sztuk. I po sezonie dwa jej rosły inaczej (dużo szybciej, większe listki) a jeden był taki mniejszy właśnie jak mój. Padło podejrzenie, że coś innego było szczepione.

Czy mogłabyś wstawić zdjęcia korony swoich Gumballi obecnie?
Zobacz, to mój. Nie cięłam go. Tylko to co zmarzło. Rozpoczyna teraz 4 sezon. Zdjęcie zaraz usunę

A ja bardzo dziękuję za Twoje słowa podyktowane troską o róże. Bzik jak najbardziej rozumiem

Mam sześć Gumballi szczepionych na pniu, które pochodzą z jednego dobrego źródła. Sadziłam je w 2016 i przez pierwsze lata wzrost korony był zauważalny (od wielkości piłki futbolowej do piłki plażowej), ale nie spektakularny, potem jednak ruszył. Korona jest zwarta, gęsta, nie wymaga cięcia, jednak gałązki są dość kruche, co uważam za niedogodność, bo zdarza się, że łamią je koty skaczące na drzewko. Liście na początku nie były zbyt duże, teraz mam wrażenie, że są większe. Nie mam porównania z drzewkami, o których piszesz, ale wstawiam zdjęcia, które mam nadzieję, pomogą. Swojego zdjęcia nie usuwaj
Ogród w malinówkach 11:13, 04 mar 2023

Do góry
Zmierzyłam...
Mam od boku żywopłotu to ogrodzenia 70cm.
Żywopłot jest już docelowych rozmiarów

Ogród z koniczynką 11:08, 04 mar 2023

Do góry
Witajcie kochani!
Powoli zaczynam wracać do "żywych". Choroba potraktowała mnie okrutnie... nie pomogły 2 antybiotyki, ani pół torby zażytych różnych leków. Przyplątało się zapalenie płuc. Przełom w chorobie nastąpił dopiero po bańkach, a po 4-tych bańkach odpuściło i odczułam ulgę. Nie użalam się nad sobą, ale usprawiedliwiam nieobecność na O.
Dziękuję Wam za życzenia zdrowia...przydały się.
W ogrodzie mam ciągle biało i wietrznie, jeszcze upłynie sporo wody w Wiśle, zanim zacznę coś robić, a porządkowania mam w ogrodzie sporo.

Zdjęcie nieogrodowiskowe... 4-te bańki z końcówki choroby - ale każdorazowo zamieniały mnie w biedronke...

Małymi krokami-Ogród Wioli 10:55, 04 mar 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Mniej więcej takie coś ...

A nie sądzisz że jeśli będziesz tam stawiała jakieś fotel do siedzenia to lepiej zrobić równe i gładkie podłoże a nie takie płyty? Zeby siedzisko się nie zapadało czy przechylało na niepełnym podłożu

Nie nie chcę takiego pełnego palcyka, płyty nie będą się przechylać ,bo będą kładzione na suchym betonie, a odstępy między nimi chce na ok.5cm
Ogród prawie romantyczny 09:43, 04 mar 2023

Do góry
Agnieszka, przepraszam za wywód u ciebie o cięciu ale róże to mój bzik.

Ja w sumie przyszłam do ciebie w innej sprawie - Gumballi bo bardzo mocno zaciekawiło mnie twoje porównanie ich wzrostu od 2016.
Piękne są. I bardzo duże już po 6-7 sezonach - dobrze liczę? Z bardzo dużymi listkami. Mój Gumball jest u mnie od wiosny 2020 więc 3 sezony, korona nadal może z 40-50 cm i listki sporo mniejsze. Inaczej też się rozrasta niż u ciebie, jest zwarty. Zastanawiam się czy mamy to samo lub od czego to zależy. I czy być może on jeszcze puści takie długie gałęzie. Slender już w trzecim roku mocno urósł. Drugi ambrowiec odmianowy też po 2 sezonach puścił prawie metrowy przyrost. A Gumball na razie zachowuje się jak Umbra. Małe, zwarte, krótkie i cienkie. Basia Kosimkowa kupowała rok po mnie Gumballe w ilości 3 sztuk. I po sezonie dwa jej rosły inaczej (dużo szybciej, większe listki) a jeden był taki mniejszy właśnie jak mój. Padło podejrzenie, że coś innego było szczepione.

Czy mogłabyś wstawić zdjęcia korony swoich Gumballi obecnie?
Zobacz, to mój. Nie cięłam go. Tylko to co zmarzło. Rozpoczyna teraz 4 sezon. Zdjęcie zaraz usunę
Wilczy ogród 07:28, 04 mar 2023

Do góry
Magleska
piękne oznaki wiosny

Czytam o planowaniu warzywnika i bardzo zazdroszczę powierzchni możliwej do zagospodarowania. Ceny warzyw i owoców powalają. 16 zł za pomidorki to trochę za dużo. Dlaczego ja też myślę o przynajmniej skrawku na warzywa.
Betonowe krawężniki lub te gotowe podmurówki będą chyba najtańsze i najtrwalsze.
Patrzyłaś na szklarnie? Coś masz na oku? To największy wydatek.
Ogród w malinówkach 07:17, 04 mar 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W idealnej wersji piszą o metrze: to z podręcznika Rosemary Alexander. Niestety idealnie nie jest jak ma się takie wąskie fragmenty, coś o tym wiem, bo też muszę mniej niż metr zostawić.
To strasznie dużo. Kurde nie widzę tego 1 m pas za żywopłotem, 0,5 m żywopłot i z przodu znowu 1 m. To na rabatę prawie nic nie zostaje, bo już będzie opaska domu. Przy założeniu, że jest 4 m szerokości...
Małymi krokami-Ogród Wioli 05:08, 04 mar 2023

Do góry
Mniej więcej takie coś ...

A nie sądzisz że jeśli będziesz tam stawiała jakieś fotel do siedzenia to lepiej zrobić równe i gładkie podłoże a nie takie płyty? Zeby siedzisko się nie zapadało czy przechylało na niepełnym podłożu
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 04:41, 04 mar 2023

Do góry
Kasya napisał(a)
Czy to na pewno jeszcze luty ?

O, już się obudziły przylaszczki? Muszę swoje sprawdzić, ale chyba jeszcze śpią.
Ta zimnica mnie wkurza. Wczoraj nie dało się nic porobić w ogrodzie.
Ogród w malinówkach 23:37, 03 mar 2023

Do góry
W idealnej wersji piszą o metrze: to z podręcznika Rosemary Alexander. Niestety idealnie nie jest jak ma się takie wąskie fragmenty, coś o tym wiem, bo też muszę mniej niż metr zostawić.
Przerwa na kawę... 22:48, 03 mar 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ja to nie mogę patrzeć na takie zdechłe ciemierniki
One są niesamowite, że potem się podnoszą jak gdyby nigdy nic
to prawda
Przerwa na kawę... 22:42, 03 mar 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka piękne fotki
oczar czarujący
moje ciemierniki ,tak jak Twoje -powstań, padnij i na zmianę
Madzia dzięki. Ciemiernikoza mnie dopadła
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:14, 03 mar 2023

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Wioluś piękne widoki Ach jak Ja Kocham ten Twój Ogródeczek
Powiedz mi: jakie kamyczki masz na rabacie?

Basiu dziękuję! też uwielbiam

To jest grys dolomitowy szary, bardzo go lubię i będzie także na nowych rabatach.
W ogródku Martki 21:41, 03 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)

przymrożony…

Bardzo mi się tu podoba.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:32, 03 mar 2023

Do góry
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:31, 03 mar 2023

Do góry
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:30, 03 mar 2023

Do góry
Przyszły dalie z kolejnego źródła:
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:52, 03 mar 2023

Do góry

Wioluś piękne widoki Ach jak Ja Kocham ten Twój Ogródeczek
Powiedz mi: jakie kamyczki masz na rabacie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies