Znalazlam zdjecie do inspiracji projektu Danusi "Ogrod z Lustrem", moze dosadzic kilka brzozek do tych, ktore sa i pociagnac zywoplot od tylu? zrobic taki kacik na wrzosowisko i trawy?
Mirella, nie wyobrażam sobie róż samotnych na rabacie. Choć niektórzy tak lubią. Już w zeszłym roku różom towarzyszyła u mnie lawenda, w odpowiedniej odległości. I lubię to połączenie: Właśnie tą różę posadziłam na nowej rabacie, a na jej miejscu pojawił się Graham Thomas.
Znam ten odcinek Maji w Ogrodzie. Może pan ma rację, ale gdyby się tak zastanowić, to sporo roślin musiałaby rosnąć samotnie. Do róż sadzi się bodziszki, ostróżki na przykład. Też zabierają różom wodę, ale też dają rozproszony cień w zamian, podobnie, jak lawenda. Lawenda ma spory system korzeniowy, bo nie lubi stać nogami w wodzie. Ma skromne wymagania glebowe, zastępuje to rozbudowanym systemem korzeniowym. Rabatki z lawendą u mnie wyglądają tak:
lawenda hitchcock (dość łysa), bratki i róża Graham Thomas na środku (chyba się schowała)
a tu lawenda Viva zeszłoroczna - rośnie na rabacie z bukszpanem, różą Berolina, za różami posadziłam perovską i miskanta grosse fontanne. Dojdzie jeszcze werbena patagońska.:
ja bym poszerzyla rabate i troche ja wyprostowala za duzo fal to nie latwa sprawa z koszeniem przycinaniem trawnika itd itp, dalabym tez zywoplot zeby zamknac przestrzen i zeby bylo bardziej intymnie widok pol i lak najlepszy jest zawsze z okna zreszta mniej sniegu bedzie nawiewac, przetestowalam to na sobie tez granicze z polem, co prawda wiatry u mnie sa z zachodu a pole mam od wschodu ale jak byla zamiec w zimie to mialam zaspy przy ogrodzeniu.
Danusiu,jeśli możesz to bardzo Cię proszę poradź mi w sprawie cisa pośredniego GROENDLAND. byłam dziś w szkółce i zastanawiam się czy dany gatunek nadaje się na zasadzenie pod płotem w szpalerze. Tam powiedzieli mi ze się nadaje i sadzić je w odległości od siebie 50cm. Nie wiem czy brać.
Paula, Ty masz widok piękniejszy, bo od Ciebie bliżej do gór Ja się też zbieram do szkółek, byłam w ParkuM, i potwierdzam - ceny szalone. Muszę się wybrać do Gołkowic, mam nadzieję że tam coś wyhaczę fajnego A poszukuję 5 cisów, 6 brzózek pożytecznych, 60 tuj, 15 sosenek varella (o ile znajdę w rozsądnej cenie, jako alternatywa dla kulek cisowych, których u nas nie uświadczysz). A dzisiaj odwiedziłam pana w Nawojowej, kupiłam 3 kulki dla brata. Nawet posadziłam z rozpędu