Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nadzieja na piękny ogród 20:52, 16 kwi 2015

Do góry
Jak pojawią się trawy i zakwitną hortensje to już będzie super. Szkoda tylko że trzeba na nie tak długo czekać.

I na zakończenie taki trochę smutny widoczek ale słońca dzisiaj jak na lekarstwo, zimno jak nie wiem się zrobiło.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:50, 16 kwi 2015

Do góry
Znalazlam zdjecie do inspiracji projektu Danusi "Ogrod z Lustrem", moze dosadzic kilka brzozek do tych, ktore sa i pociagnac zywoplot od tylu? zrobic taki kacik na wrzosowisko i trawy?

Hortensja napisał(a)
Doradźcie proszę czy zostawić brzozy czy je wyciąć? Zywopłot jest przeznaczony do wyrwania. Planujemy posadzić tuje Smaragd, żółte tuje'Aurescens'i świerk serbski w rogu działki. Nie wiem co począc z brzozami, zdania w rodzinie są podzielone.
Ogródek Iwony 20:48, 16 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko, zdania podzielone lawenda i róże, a Ty jednak tak sadzisz.
Masz doświadczenie z takim połączeniem?
W programie "Maja w ogrodzie" ogrodnik odradzał takie sadzenie ze względu na ekspansywność lawendy, róże słabiej rosną.
Moje róże na razie nie mają towarzystwa, nie wiem co posadzić między nie.

Podobają mi się Twoje nowe proste rabaty wykończone krawężnikiem, bo też tak mam. Ja przy nich będę robiła kanciki, nawet już zaczęłam

Mirella, nie wyobrażam sobie róż samotnych na rabacie. Choć niektórzy tak lubią. Już w zeszłym roku różom towarzyszyła u mnie lawenda, w odpowiedniej odległości. I lubię to połączenie:
Właśnie tą różę posadziłam na nowej rabacie, a na jej miejscu pojawił się Graham Thomas.
Znam ten odcinek Maji w Ogrodzie. Może pan ma rację, ale gdyby się tak zastanowić, to sporo roślin musiałaby rosnąć samotnie. Do róż sadzi się bodziszki, ostróżki na przykład. Też zabierają różom wodę, ale też dają rozproszony cień w zamian, podobnie, jak lawenda. Lawenda ma spory system korzeniowy, bo nie lubi stać nogami w wodzie. Ma skromne wymagania glebowe, zastępuje to rozbudowanym systemem korzeniowym. Rabatki z lawendą u mnie wyglądają tak:
lawenda hitchcock (dość łysa), bratki i róża Graham Thomas na środku (chyba się schowała)

a tu lawenda Viva zeszłoroczna - rośnie na rabacie z bukszpanem, różą Berolina, za różami posadziłam perovską i miskanta grosse fontanne. Dojdzie jeszcze werbena patagońska.:

Nadzieja na piękny ogród 20:46, 16 kwi 2015

Do góry
Piwonia, ciekawa jestem czy w tym roku zakwitnie. W zeszłym niestety nie kwitła

Tuje Golden Globe wzdłuż chodnika były wczoraj u fryzjera teraz o wiele lepiej wyglądają

Lubię przesiadywać na huśtawce. Teraz jej otoczenie jest chyba ok.
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:40, 16 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Dobranoc

Cudo....
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:39, 16 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Dobranoc

Cudo....
Nadzieja na piękny ogród 20:39, 16 kwi 2015

Do góry
Berberysy

Ostróżki

Hosty nieśmiało już wyglądają
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:38, 16 kwi 2015

Do góry
Na parapecie

w szklarence

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:38, 16 kwi 2015

Do góry
Na parapecie

w szklarence

Mój 4 arowy azyl... 20:38, 16 kwi 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Basiu, moje przylaszczki zakwitły późno, ale się doczekałam. Jaskółcze ziele też mam nad działce. U ciebie już pięknie sasanki kwitną, ta gęsiówka pełna pewnie śliczna. Nie widziałam pełnej. Pokaż jak zakwitnie.

Pokażę na pewno. Na razie wklejam fotki zeszłoroczne.

Mój kawałek planety 20:30, 16 kwi 2015

Do góry
przyjechały KF albo raczej karliki od karzełków maluśkie toto i widzę że przycięte na potrzeby transportu, może w sobotę dam radę wsadzić.

mam sadzić w kępach po 7 i 9 sztuk
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 20:29, 16 kwi 2015

Do góry
Witam

ja bym poszerzyla rabate i troche ja wyprostowala za duzo fal to nie latwa sprawa z koszeniem przycinaniem trawnika itd itp, dalabym tez zywoplot zeby zamknac przestrzen i zeby bylo bardziej intymnie widok pol i lak najlepszy jest zawsze z okna zreszta mniej sniegu bedzie nawiewac, przetestowalam to na sobie tez granicze z polem, co prawda wiatry u mnie sa z zachodu a pole mam od wschodu ale jak byla zamiec w zimie to mialam zaspy przy ogrodzeniu.

Megi1 napisał(a)
Proszę o wskazówki, co mam zrobić z tym kawałkiem ziemi?))) Za wszystkie sugestie będę wdzięczna.

Gdzieś na końcu świata... 20:23, 16 kwi 2015

Do góry
Małe co nieco tarasowe

Cis - Taxus 20:20, 16 kwi 2015

Do góry
Danusiu,jeśli możesz to bardzo Cię proszę poradź mi w sprawie cisa pośredniego GROENDLAND. byłam dziś w szkółce i zastanawiam się czy dany gatunek nadaje się na zasadzenie pod płotem w szpalerze. Tam powiedzieli mi ze się nadaje i sadzić je w odległości od siebie 50cm. Nie wiem czy brać.

Ogród wśród pól i wiatrów 20:18, 16 kwi 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Jakbym widziała widok z własnego okna ) Co tam u Ciebie Jolu? ja powoli zabieram się za odwiedzanie szkółek byłam dzisiaj w SS w szkółce, bo chciałam kupić coś na pniu na rabatę, ale ceny z kosmosu kupiłam za to różanecznik 'Roseum Elegans', bo był taniutki i się tak zastanawiam, gdzie go wsadzić, jak on ponoć lubi cień,a u mnie "patelnia" cały dzień pozdrawiam

Paula, Ty masz widok piękniejszy, bo od Ciebie bliżej do gór Ja się też zbieram do szkółek, byłam w ParkuM, i potwierdzam - ceny szalone. Muszę się wybrać do Gołkowic, mam nadzieję że tam coś wyhaczę fajnego A poszukuję 5 cisów, 6 brzózek pożytecznych, 60 tuj, 15 sosenek varella (o ile znajdę w rozsądnej cenie, jako alternatywa dla kulek cisowych, których u nas nie uświadczysz). A dzisiaj odwiedziłam pana w Nawojowej, kupiłam 3 kulki dla brata. Nawet posadziłam z rozpędu

Ogródek Iwony 20:15, 16 kwi 2015

Do góry
Jak już mowa o doniczkach, to pokażę, jak się mają moje sadzonki:
werbena

rozplenica perłowa i krwawnik

jeżówki

stipa
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:14, 16 kwi 2015

Do góry
Na parapecie

w szklarence

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:12, 16 kwi 2015

Do góry
Na parapecie

w szklarence

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:12, 16 kwi 2015

Do góry
Na parapecie

w szklarence

To właśnie tu 20:12, 16 kwi 2015

Do góry
Ciemierniki masz cudowne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies