Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 16:13, 15 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I pytanie dedykowane do Magnolii. Marta, jak widzisz te walce bukowe? Cień jest znaczny. Wóz podjeżdża na utwardzonej nawierzchni (z lewej, no troszkę dalej) i potem rura.
Myślałam o rh ew. (nawiązanie do rabaty przed oknem kuchennym)
, żeby tylko zasłonić widok od pergoli na tę "latrynę".

ja myslała, bardziej nie o zasłonięciu szamba bukami/walcami, ile o punkcie na osi pergoli.
Czyli walce patrząc jak na zdjęciu za szambem. Jesli jest tam sucho, to lepiej graby- cień zniosą jedne i drugie, byle nie taki mrok całkowity. A tam powinno być chyba rozproszone światło?
sadziałabym je trzy sztuki

Tu na razie jest ściernisko... 16:07, 15 kwi 2015

Do góry
cześć!
głowę do pisania mam, ale do tej pory nie było o czym pisać ... jeśli chodzi o ogród

budowa ruszyła w tym tygodniu, sporo się zmieniło wobec planów jakie początkowo mieliśmy: jest inny projekt, dom będzie stał w innym niż początkowo planowaliśmy miejscu tzn prawie tam, gdzie planowałam moją angielską rabatę! Zatem zanim geodeta wytyczył ramy budynku bałam się czegokolwiek planować.
Dokładnie pośrodku przyszłej rabaty architekci umiejscowili szambo ale w sumie jeszcze nie wiemy czy go nie będziemy przenosić. Na razie więc w moich pierwszych planach zostawiłam je tak jak będzie.

i kilka obrazków - z prośbą o konstruktywną krytykę

tak ten kawałek wygląda dzisiaj... czy raczej, tak wyglądał tydzień temu

tak będzie wyglądał jak stanie na nim dom i urosną nasadzenia sąsiada (mniej/więcej tak, bo w domu będą z przodu kolumny, nie jestem pewna, czy wkleiłam go idealnie w tym miejscu w którym będzie stał [to samo tyczy się szamba], no i dokładnie nie wiem co tam u sąsiadów rośnie...) Te roślinki przy domu są skopiowane z projektem, więc uznajemy, że ich tam nie ma

a tak to sobie wstępnie zaplanowałam - widok ogrodu za 15 lat

i lista roślin:
Świerk kłujący
Rododendron
Oczar karłowy QUASIMODO
Cyprysik Lawsona GOLDEN WONDER (między domem a sąsiadem, więc niewidoczny na obrazku)
Forsycja
Cyprysik groszkowy FILIFERA AUREA NANA
Cis pospolity ARNOLD
Cyprysik Lawsona IVONNE
Świerk serbski
Miskant chiński VARIEGATUS
Jałowiec płożący BLUE CHIP
Żywotnik wschodni SIEBOLDII
Dereń biały ELEGANTISSIMA
Miskant chiński GRACILIMUS (między domem a sąsiadem, więc niewidoczny na obrazku)
Rozplenica japońska HAMLEN
Śliwa dziecięca na pniu
Klon palmowy BLOODGOOD
Jałowiec płożący ANDORA VARIEGATA
Jałowiec płożący ICE BLUE
Funkia OGIEŃ I LÓD
Świerk biały LITTLE GEM
Trzmielina FORTUNEA EMERALD GOLD
Świerk biały CONICA
Świerk kłujący GLAUCA GLOBOSA

co o tym myślicie? nie za bardzo pstrokato? nie za mało powtórzeń?
i czy w ogóle na "drodze" do szamba można sadzić np.tuje, a tuż obok jałowce?
w dole wiosną zbiera się woda - trudno powiedzieć jak będzie kiedy skończymy budowę, bo chcemy tam jeszcze odrobinę podnieść, no ale przyjmuję, że niewiele wyżej, więc woda nadal będzie zalegała tu i ówdzie jeśli zima będzie obfita...
Do raju daleko - u Ewy 15:49, 15 kwi 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Oj, przykro, że werbena taka zołza i nie wzeszła
Ja swoją posiałam dopiero tydzień temu, hihi, taka jestem szybka
I pewnie też z tego nic nie będzie
Buziaki

Wcale się nie zdziwię, jak Twoja za chwilę urośnie, a u mnie nie
Mała Eleczka 15:46, 15 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Aga, a ten tatarak miał jakąś etykietę z nazwą? Myślę, że ten odcień bardziej będzie pasował u mnie do brzóz niż "Ogon", ale nie zapisałam sobie nazwy.
Cudnie wyglądają te trawki wyłaniające się jakby spod tarasu Moje zakupy posadzone, choć ilość przydałaby się podwójna co najmniej

Tu masz całą ulotkę

Mam nadzieję, że będzie tam rósł. Żurawki mi w tym miejscu nie przeżyły. Spaliło je słońce.
Dalej zastanawiam się nad seslerią. CHyba wywalę wszytko z donicy i dam ją tam.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:45, 15 kwi 2015

Do góry

Borówcowy raj 15:38, 15 kwi 2015

Do góry
Zostało do zrobienia: ścieżka i rabata pod oknami kuchni i źródełko zasłaniające studnię:

Pozdrawiam wszystkich:

W cieniu - zacieniona 15:36, 15 kwi 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
A mnie się właśnie z kamforą kojarzy ale przyjemny zapaszek Dzięki

Ogród Mirelli 15:34, 15 kwi 2015

Do góry
Czyli to jest Carex Ice Dance

A to jest trzcinnik Overdam

TERAZ DOBRZE?
Borówcowy raj 15:33, 15 kwi 2015

Do góry
Takie paskowane tulipany kupiłam i nie pamiętam jakie. Oczywiście wszędzie są ślimaki. Brak już sił na to:

I bergenia, kwitnąca i cała dziurawa. Jak to zobaczyłam, to się nogi mi ugięły. Ujęcie małego kwiatka, takie liście wstyd pokazywać:

Za to rdest zostanie chyba na długo u mnie. Nic nie zjedzone, wcześnie cieszy oko:

Borówcowy raj 15:30, 15 kwi 2015

Do góry
Berberys:

Nowa rabata z dąbrówką, hortensjami i trawami przy płocie oraz sad. Wybaczcie wszelakie leżące worki. Jeszcze nie jestem w stanie sprzątać:

Mój ogród pod górkę... 15:28, 15 kwi 2015

Do góry
Nigra:

Pączkujące cisy - nadzieja, że przeżyją

I metamorfoza:
Było:

Jest:

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 15:28, 15 kwi 2015

Do góry
to wyrysyowana rabata i to co się na niej znajduje...

a tutaj zdjęcie z góry

rabata ma kształt "L" - nie pytajcie dlaczego tak... robiłam ją w ubiegłym roku i taki "genialny" pomysł przyszedł mi do głowy... z pewnością rabata ta będzie do wytyczenia od nowa bo zdaje się, że jest zbyt daleko umiejscowiona od tuj i kształt nie taki...
zrobiłam ją bo chciałam mieć namiastkę ogrodu... czyli błąd początkujących zapalenców ogrodowych
myślałam, żeby z tyłu za nią posadzić świerki serbskie - czy będzie to miało ręce i nogi? Z czasem trochę bym się osłoniła od zabudowań z tyłu...
pod tymi trzema hortensjami posadzę jeszcze żurawki może southern comfort albo ciemniejsze palace purple... te, które rośną po lewej stronie to chyba żurawka krwista
ten klon to klon bordowy, szczepiony na pniu...nie znam dokładnej nazwy, w nóżkach ma lawendę posadzoną w kwadrat...
niestety wszystko będzie bardziej widoczne jak zacznie kwitnąć i się zazieleni tudzież zabordowi
Zdjęcia fatalne, bo pogoda beznadziejna I wiem, że nie widać, żeby cokolwiek tam rosło, ale musicie mi uwierzyć na slowo, że tak jest
a i trawnik po wczorajszej wertykulacji jest w oplakanym stanie...
Verbena bonariensis - werbena patagońska 15:27, 15 kwi 2015

Do góry
...moje werbeny patagońskie,jeszcze nie wietrzone...zimnica u nas.
Borówcowy raj 15:26, 15 kwi 2015

Do góry
Różanka:

Tutaj żurawki kiepskie po zimie, ale mają już młode przyrosty:

Busz:

I tulipanki:

Borówcowy raj 15:23, 15 kwi 2015

Do góry
Koronkowy grujecznik:

Tulipany, choć jeszcze nie widzę główek. Danica robi się coraz bardziej zielona, a przecież jeszcze nie nawoziłam ogrodu:

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:22, 15 kwi 2015

Do góry
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:22, 15 kwi 2015

Do góry
No to tak dziś było o 7.10 rano u mnie
Borówcowy raj 15:20, 15 kwi 2015

Do góry
Nawet nie zauważyłam, że u mnie też wiosna. Dziś piękny dzień za oknem. Musiałam wyjść.

Hortensja pnąca:

Żurawka Southern Comfort jakoś przezimowała:

Turzycę Evergold kocham po prostu:

To tylko początek...drogi do marzeń 15:19, 15 kwi 2015

Do góry
Na wrzoścach nie było nazwy ale postarałam się znalezc w katalogu ponieważ są godne polecenia, długo i spektakularnie kwitną... Myśle że jest to Erica carnea 'Rubinteppich'
wrzosiec krwisty 'Rubinteppich'
A to zdjęcie gałązki mojej odmiany
Ogród niby nowoczesny ale... 15:18, 15 kwi 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies