Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Ani 19:56, 26 lut 2015

Do góry
annawu napisał(a)
Chciało by się już kolorków ale na razie trochę zielonego, czarnego....

Czy to cyklameny? Długo je masz? Nie wymarzaja????
Ogródek Ewy 19:51, 26 lut 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

U mnie też dzisiaj sianie nasionek.

No Ewunia, z taką fachową pomocą na pewno wszystkie roślinki będą wymiatać
Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 19:50, 26 lut 2015

Do góry
A może lepiej z modrzewiem pendula lub zamiast modrzewi brzozę szczepioną purpurea?
iej
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:50, 26 lut 2015

Do góry
grembosia napisał(a)
Ależ piękne te mateczki.
Nie straszcie już tymi minusowymi, ja już tyle pocięłam. Okryć nie musiałam ściągać, bo w tym roku niczego nie okrywałam. Ale u mnie jednak trochę cieplej... na razie. Zobaczymy, co będzie, to będzie, ale będzie dobrze.

Będzie dobrze Marleno U Ciebie zimy łagodniejszei wiosna wcześniej zawitała.
U mnie i Kasi to różne anomalie pogodowe się trafiają, mamy już parę przykrych doświadczeń.
Komendówka 19:44, 26 lut 2015

Do góry
Uff. Chyba mogę odwołać alarm zdrowotny. Od przyszłego tygodnia będę miała więcej czasu na buszowanie u Was (cichaczem zaglądam, ale nie piszę, bo same czarne myśli miałam w głowie i nawet próbowałam pisać, tylko same ponuractwa mi wychodziły - nie wysyłałam, kasowałam cichutko). Jestem pełna nadziei i oczekiwania na wiosnę.
Mój cudownie upstrzony dekielkami tudzież kominkami (ooo, czyżby tylko jeden kominek, miałam wrażenie, że ich tam jest dużo więcej, co z ulga hi hi) przedogródek, będzie czekał na pomysły do przyszłego roku.

Zdałam sobie sprawę, że tyle prac budowlanych tam ma być wykonanych, że zrobię jak Scarlett O'Hara i pomyślę o tym "jutro". W tym roku pójdą w ruch nawozy zielone. Nie będę się zamęczać, że poniszczą posadzone rośliny, a i przyszłym mieszkańcom roślinnym zapewnię lepsze życie, bo w lepszej ziemi.
To kolejny wpływ Ogrodowiska.
Czy ja już dziękowałam za wszystkie mądrości ogrodowe i ogromną życzliwość Wam Wszystkim?
DZIĘKUJĘ
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 19:43, 26 lut 2015
Do góry
Borbetka napisał(a)
Posadziłam przetacznika pomiędzy małe kulki bukszpanowe i kompletnie je zasłonił i spacyfikował. Jak go zestawiacie? Chyba przerobię tę rabatę. Wydaje mi się, że najładniej będzie wyglądał sam, jako biała duża plama, bo mam białego akurat. Trochę się wygina do słońca na półcienistej rabacie, ale daje radę. Kule bukszpanowe za to rosną za wolno tam i nie wiem, co mam zrobić. Kwitnie cały czas, ale nie mam doświadczenia jak będzie wyglądał po przymrozku. Pewnie słabo i utnę go, bo mnie to będzie denerwowało . Jakie macie zdania? Sam czy pomiędzy czymś innym?

Polecam jakieś niskie ten osiąga do 40 cm

Nie biały ale też ładnie się komponuje z zielenią
Le Jardin Plume 19:39, 26 lut 2015

Do góry
Gwiazdy tej pierwszej rabaty to głównie rutewki, przetacznikowce, krwiściągi w różnych odmianach i kolorach a z traw przede wszystkim trzcinniki.

Ogródek Iwony 19:39, 26 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Cudo
Miniaturowa miejska oaza Ani 19:37, 26 lut 2015

Do góry
Le Jardin Plume 19:34, 26 lut 2015

Do góry
Ogród zdobył w 2003 roku nagrodę, która naprawdę mu się należała bo widziałam inne, które tez ja miały a nie były tak bajeczne jak ten.

Ogród na górce w zakolu wiślanym 19:31, 26 lut 2015

Do góry

A tutaj mini ogródeczek .

a to pośrodku takie duże liście to co to ?
Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 19:27, 26 lut 2015
Do góry
Młode zeszłoroczne ukorzenianie zaczyna Co prawda na parapetach tylko nieliczne doniczki, pozostałe jeszcze na zimowisku.

Czarowne sny
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:26, 26 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak złapię oddech to też zrobię wysiew w szklarni Jak mówisz, że można .. to też tak zrobię

Trochę ryzykuję Aniu, i jeszcze całej szklarni nie obsiewam, ale kto nie ryzykuje? Jak się uda, bedzie git, a jak nie? najwyżej stracę 2 zł na paczce rzodkiewek. Dymkę można posadzić i buraczki na botwinkę wysiać. Im chłody nie straszne, a wybiegnięcie w kwiaty im nie grozi, one nowalijki. W razie spadku temperatury zawsze możesz wieczorem przykryć, albo znicz zapalić.

Gorzej, bo wody w zapasie mam niewiele, liczę na deszcz, że mi nakapie do pojemnika. Tylko kiedy? Rannikom pozwól się wysiać, albo nasionka zbierz, bo samosiewy, to widzisz w jakim porządku u mnie. Gdzie chcą tam rosną.

Le Jardin Plume 19:23, 26 lut 2015

Do góry

Le Jardin Plume jest przepięknym prywatnym ogrodem w pobliżu Rouen stworzonym przez właścicieli Patricka i Sylvie Quibel.
Dla mnie chyba jeden z najładniejszych i najciekawszych jakie widziałam na kontynencie.
Świetne połączenie nowoczesności z elementami tradycyjnych formalnych ogrodów francuskich, które zostały wykorzystane w bardzo współczesny sposób.

Ten ogród to formalne aleje, baseny, rabaty - wszystko zaprojektowane
w nowoczesnym stylu. Formalność to cięty żywopłot w bardzo ciekawe kształty a przeciwieństwo to żywiołowe i romantyczne nasadzenia dzikich kwiatów, traw i bylin.

Ogród składa się z kilku części a w każdej z nich panuje inny klimat.

Zaczynamy od tej od której cały ogród wziął nazwę. Zastanawiałam się z koleżanką która zna świetnie francuski czy w tłumaczeniu Plume bardziej by pasował pióropusz czy fontanna. Dalej nie wiemy, pasuje do niego i to i to.

Pierwsza część ogrodu w której tło dla roślin stanowi 100 letnia stodoła (jak ja zazdroszczę tej stodoły Poziomce) to nowoczesne nasadzenia w stylu bardziej preriowym, lecz w przeciwieństwie do angielskich rabat, sadzone bardziej pojedyńczo, gdzie rośliny jedne z drugimi przenikają się nawzajem.

Grembosiowo 19:22, 26 lut 2015

Do góry
Zabrałam się dziś za cięcie hortensji szt.11, zostały jeszcze 2. Zaczynałam z pięknym naturalnym słoneczkiem, a kończyłam ze sztucznym, ale jest już tak przyjemnie, że nie chce się wracać do domu .

Przed:

Po:

Teraz tak smutno i pusto, ale niebawem to się przecież zmieni. Róża Fairy wybujała, wyższa od hortensji, za chwilę i na nią przyjdzie czas.

Dziś pojawiły się już aż 2 stipy, jedna nawet 3cm. Tyle przez noc urosła. W nagrodę dostały folijkę. Werbena dalej śpi...
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 19:17, 26 lut 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
i trochę pisma obrazkowego, poczynionego właściwie juz 2 tygodnie temu, ale stan zmienił się nieznacznie

Kamila wiosna na całego Fajnie, że dodałaś zdjęcia

pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:16, 26 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)
karabela.....napisałam u ciebie, tys miejscowa, to osobiście wpadaj po kępkiwariują, juz tak wysoko buja

gierczusia.....dałam pokaz z cięcia, może będzie pomocne, jak tak tnę, nie pokładaja mi się i oczywiście bardzo radykalnie skróciłam te na pniu, po raz pierwszy, bo to od ubiegłego roku u mnie, okaże się czy źle czy dobrze, dzięki

paniprzyroda....wiosna juz wszędziezacznie sie szaleństwo i nawał fotek

Madżenka....nie robiłam nic w kolejności, tylko rzucałam sie raz tu, raz tam
grabiłam liscie i igliwie z tamaryszka, ależ tego było, jeszcze raz muszę przelecieć, ale juz w miare jest

kolejne czyszczenie tutaj, z tych stuletnich liści to na kilka rat do zbierania, tu też pzrycięłam hortensje

wycięłąm wszystkie hakone, Elata i Red barony wkoło rh

tnąc hortki, patyki upychałam w różne miejsca, między innymi do tych donic, jak co rok i mam gratis ozdobę cały sezon, wszytskie sie przyjmują
ziemia jest z dużą domieszka piachu

Ech,jak te rododendrony zakwitną,będzie dopiero szał !

Forsycjom pąki nabrzmiały,jeszcze chwila i róże pociachamy , zgodnie z procedurą Aż jestem ciekawa,jak moje werbeny zimę przetrwały,wysiało mi sięich mnustwo w tamtym sezonie.
Raczkujący ogród Iwony 19:07, 26 lut 2015

Do góry
Plany sięgają jeszcze części z przodu domu. Parę rzeczy muszę dokończyć, parę przerobić.

Nieszczęsny romb, zostawię bukszpany i trawki.

I nieszczęsna długa i wąska rabata pod płotem.To tu myślałam nad Karlem. Musi być coś wyższego (niskie na niej giną) i niezbyt szerokiego (żeby nie wychodziło na kostkę). Najbardziej widziałabym tu graby prowadzone na stelażu, ale jest za wąsko, tylko 40 cm/

Ten narożnik też muszę dopieścić.

I tutaj - chyba powtórzę to, co na rombie.

Mały miejski ogród Ewy 19:04, 26 lut 2015

Do góry
A tak modrzew wyglądał wiosną. Już oczami wyobraźni widziałam jak się zagęszcza i tworzy fajne piętrowe drzewko. Po czym góra zaczęła usychać, dół również, ale jakoś się obronił. Czekam do wiosny licząc, że może jeszcze góra wypuści. Jak nie to go zetnę. Chociaż nie wiem czy ta część dolna ma szansę przeżyć po ścięciu pieńka.

Mały miejski ogród Ewy 18:49, 26 lut 2015

Do góry
Okolice tarasu są zdecydowanie do zmiany. O ile tej rabatce możliwe że pomoże mały lifting (może przesadzić tu modrzewia?), to prawa strona tarasu jest dosyć przypadkowa.

Jakieś zmiany już zaplanowane i rozpoczęte (np. pergola, która już stoi) i plan ze świerkiem/jodłą osłaniającą nas od sąsiadów. Myślę jeszcze nad zrobieniem przejścia pomiędzy częścią gospodarczą a ogródkiem - przejście z poprzeczką na pnącza na górze, połączone z pergolą. Już rośnie tam wistaria, która koniecznie musiała być w moim ogródku. Projekt mojego do mu to "Dom w wisteriach", a poza tym jakieś 20 kilka lat temu posadziłam swoją pierwszą roślinkę. Wiozłam ją pociągiem z internatu ze szkoły średniej i teraz wiem, że to była właśnie wisteria.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies