Witaj, ach jak kocham Anglię, nawet sobie nie wyobrażasz
Co roku kilka razy jeżdżę "na ogrody" i rozkoszuję się pięknymi widokami.
W Twoim ogrodzie, aby było jak najwięcej trawnika, można by fajnie wytyczyć rabaty proste, albo w formie "zygzaków". Czyli placyk zabaw dla dzieci zrobić prostokąt i wysypać korą, gdzieś zrobić rabatę wyżwirowaną, pozostałe wykorowane. Musisz zrobić plan (rysunek) ogrodu (rzut z góry) i nanieść domek dla dzieci. Karpę (korzeń) w rogu ogrodu wykarczować, bo tam można posadzić ładne drzewo.
Coś jakby na ten wzór
To projekt robiony przeze mnie dla GabiKa, u Ciebie proporcje są nieco inne, ale chodzi o styl.
Ja bym je pewnie ustawiła w skupieniu w trójkącie blisko przy pniu buka.
Żurawki zamień z kulkami małymi, bo żurawki będą mniejsze niż kulki i powinny być po zewnątrz.
Berberysów nie rozmnaża się przez podział, nie mają też odrostów, rozmnażamy przez ukorzenianie sadzonek (patyczków) albo może nawet i odkłady można zrobić z takich co dadzą się przygiąć do ziemi.
A może Prunus cerasifera Nigra, ale wielopniowa? Mozna ją ciąć i liście ładne, kwiaty też ui długo trzyma liście, bordo kolor jest dodatkowym atutem. Jakbym miała sadzić świdośliwę, to bym nie sadziła jednak, niezbyt urodziwe drzewo. Miałam u Babci Jasi, ale nie byłam nią zachwycona.
Witaj Danusiu Bardzo dziękuję za radę - może rzeczywiście nie powinnam się obawiać ciennego koloru tego drzewka. W moim ogrodzie kolor taki mają jedynie bzy czarne nigra - Gerda więc byłoby do czego nawiązać. Drzewko miałoby osłonę w postaci muru i to z dwóch stron - może nie przemarznie. Pomyślę, pomyślę...