Kasia u mnie jeszcze ani śladu liści, masz żyłkowane(niskie) czy holenderskie
Kaśka różowe szyszki to świerk Acrocona Pusch -częściej nazywany Pusch- taki kurdupelek
kondycja była kiedyś teraz to już tylko siła woli
Pusch po wiośnie
forma wyjściowa Acrocona ma bardo podobne szyszki i rośnie mocniej , najczęściej szyszeczki ma na przewodniku i końcach gałęzi przez co rośnie bardzo dziwacznie
Drugą wersję planu rozrysuję - tylko muszę chwilkę znaleźć.
Po drugiej stronie ścieżki jest rabata z przedogródka, prezentowana na samym początku wątku. Na tę hortensję się nie patrz bo jej tu nie będzie. I widać jeszcze obwódkę z lawendy. Plan tej rabaty dopiero się rodzi. Ma być z kolorem białym, więc dodatki białego obok powinny pasować ( w dereniu i hostach ).
Kota planowałam posadzić po wycięciu lilaków ale to mąż musi do tego "dojrzeć". Kot ma być tak ok. 1m wysoki. Mniej więcej w takiej pozycji tylko z podwiniętym ogonem.
Bardzo podobają mi się topiary z cisa i bukszpanu i główkuję jakie i gdzie je umieścić u siebie. Mam zrobioną kurę z mchu, pokarzę jak kura ożyje znaczy się na wiosnę. Teraz zapadła w sen zimowy.
A to moja szkółka bukszpanów - drugi rzut.
A na kota poczekam, cierpliwa jestem. Może i 10 lat kto to wie? Największą frajdę sprawia mi że mogę powiedzieć że to i to i to... wyszło od małego z pod mojej ręki.
Nie potrafię uwierzyć w to mokre przedwiośnie. Też dziś oglądałam mój bajzel poziomowy - roboty znowu będzie huk. Wertykulacja i czyszczenie na pierwszy ogień.
Ania Ty to masz pędzący wątek Ile razy nie zerkałam do Twojego ogrodu to własnie mi się taki wydawał ... a mankamenty pewnie tylko Tobie dostrzegalne i bardzo potrzebne bo co by robić z nadejściem nowego sezonu
p.s. pogoda szaleje w zeszłym tyg -12 a dziś 10 na plusie!!!
Dzieki Ewo, Poprawy nie obiecuje.
Szukam teraz rozwiązania na istniejącej juz rabacie, chce dosadzic drzewa wzdłuz domu gdyz sasiad wybudował dom najblizej jak mogl i z okie na gorze widze sciane, super.
Chce dosadzic brzozy pożyteczne 2 moze 3. Pokaze fotke rabaty. Zbieram opinie.
Tutaj za tym ekranem z cisa, tylko ze tam za Miskantami rośnie Buk Dawyck Gold, to musiałabym go chyba przesadzic jakby te brzozy tu przyszły? Amoze inne drzewa?
Zapraszam do ogrodu Stefanie.
Stefanie ma 84 lata, mieszka w pięknym domu wybudowanym w stylu Arts&Crafts, chętnie gości swoje wnuczęta, zatrudnia małżeństwo ogrodników do pracy w ogrodzie, ma owczarka berneńskiego, należy do miejscowego Towarzystwa Ogrodniczego, w holu na półkach ma wzorowo poukładane segregatory z opisanymi kolekcjami: np. piwonie, irysy i jest otwartą (bardzo) i radosną osobą.