Dziękuję Agnieszko ogród dużo się nie zmieni, nie będę niczego dosadzać, będą tylko warzywka, zioła i dużo kwiatów....pomału przygotowuję się do wysiewu nasionek
Dzisiaj piękna słoneczna sobota, chciałabym na deskę, ale jeszcze jestem słaba, słońce bardzo mnie cieszy i energetuzuje....wszyscy są w doskonałym nastroju
Joasiu jesteś bezcenna i prawdziwą kopalnią wiedzy dla mnie...dziękuję bardzo, bardzo, bardzo
Ta cebula to odmiana Globo, podobno olbrzymia, posadzę ją na bylinówce, ma olbrzymi kwiatostan, piękną białą kulkę jak czosnek ozdobny
instrukcja siewu, nie wiem czy będzie czytelna
Jak ci się spodoba, a nie spotkasz to mogę ci wysłać nasionka
Na targu już pierwsze sadzonki sobie kupiłam w tamtym roku i zioła również, ale takich
warzyw jakie chciałabym mieć nie ma na targu, stąd nasionka
Ewunia śliczne są Wiedziałam, że dla Ciebie to pikuś . Teraz wyskocz do jakiegoś sklepu typu "Wszystko po 4 zł" i kup jakieś kiczowate ramki, czy lusterka i przerób je na coś naprawdę fajnego. Przydałby Ci się jeszcze lakier do spękań i podkład. Pokażę Ci zdjęcia moich przerobionych ramek za chwilę, a tymczasem gdzieś powinnam mieć przemalowane przez siebie lustro, kupione za 36 zł. Miało brzydką złoto-brązową ramę. Tak wyglądało po przerobieniu. Jeśli chcesz to potem wrzucę zdjęcia moich przerobionych ramek. I z niecierpliwością czekam na kwietniki, o których piszesz .
Witaj Madziu.
Eeee tam zaraz wygłaskany. To złudzenie optyczne. Jest w nim trochę trzydziestoparoletnich nasadzeń, ale i ja go przystosowuję do nowych realiów życia. Modernizację zacząłem i to bardzo ostro od wzbogacania gleby w próchnicę i przywracania w niej życia. Aby rośliny pokazały na co je stać, jej struktura powinna być zbliżona do gleb leśnych.
Ja myślę Magdo, że ogrodnictwo, kulinaria i wychowanie małych ludzi to zajęcia czysto męskie, tak więc uważam, że moje zainteresowania poszły w dobrym kierunku.
gardney napisała:
Witam w swoim wątku także drugą sympatyczną Magdę.
Madziu. Ja staram się w swoim życiu twardo stąpać po ziemi, a Ty mi tak słodzisz.
No dobra. Zgadzam się przyjmować od Ciebie tyle pochwał tylko dlatego, iż potrafiłem zainteresować Cię ogrodami które żyją w zgodzie z naturą. To prawda, że rośliny w ogrodach organicznych wyglądają nieco inaczej, ponieważ ich struktury nie są zdeformowane nawozami mineralnymi czy też chemicznymi opryskami. Powojniki u mnie są jeszcze młode, ale mam nadzieję, że niedługo będę mógł się pochwalić ich bujnym kwitnieniem, gdyż czują się w mojej próchniczej glebie jak ryba w wodzie.
Pozdrawiam.
To mój maluszek kupiony wiosną 2014 nie miał jeszcze listków. Miał być niebieski ze zwykłymi zielonymi listkami a jest taki:
Mam nadzieję że przetrwa zimę, już trzeci czy czwarty raz go okrywam tej zimy bo na zmianę jest ciepło i zimno.
Po jakim czasie można się spodziewać kwitnienia hibiskusa z nasion?
Dostałam kilka samosiewek od przyjaciółki i ciekawa jestem jak długo przyjdzie mi poczekać na kwiaty.
Ewelino - nie wiem czy nie czeka Cie jeszcze jedno przesadzanie. Trudno to ocenić na podstawie fotek ale czy nie jest za blisko domu? Zobacz jaki mój "byk" urósł po 20 latach.
Zbyszku, swój czerwony wieloletni mak tez wywaliłam, ale może przeproszę w inne miejsce posieję? A może pozostanę tylko przy tym polnym, co sam się wysiewa?
Tak jak i Kasia, mam dylemat: siać czy nie siać?
A to moje dwa maki zeszłoroczne, prawda, że ładnie się zasiały?
Ja mam takiego przystojniaka dzisiaj zakupiony,nie wiem czy ma jakąś nazwę ale jest słodziaczek.Mam zw związku z nim pytanie,on jest w doniczce ale ma w niej jeszcze jakby mniejszą doniczkę z fizeliny? Czy mam go przesadzić jak przestanie kwitnąć i to coś wywalić?