Kiedyś będzie tu ogród
17:51, 03 gru 2014
Agatko no ja w odpowiedzi na to pytanie nie bardzo pomogę. Z tym pytaniem to do Mariusza (wiem, że znasz Przyjazny ogród). U mnie nie mają typowej stołówki, ani osobnej karmy. Korzystają z dań ogólnodostępnych (z mieszanki którą sypię innym ptakom). Pod jabłonią (mam taką fajną niziutką gdzie wieszam kule tłuszczowe) po prostu codziennie rano ugniatam śnieg i sypię ziarno (jak nie ma śniegu to sypię na ziemię). Sypię według zapotrzebowania- tak żeby nie zostawało na noc {nornic i innych myszowatych dokarmiać nie będę}. Czasami buszują też pod karmnikiem w oczekiwaniu na spady.
Generalnie co do dokarmiania to bardzo bym chciała, żeby z czasem mój ogród był możliwie jak najbardziej samowystarczalny. Kupując rośliny zwracam uwagę na ich walory ale i na użyteczność dla ogrodowych gości (ptaków, owadów...). Na pewno dokupię owocujących kalin i berberysów. Dzisiaj stadko bażancic oskubało mojego Green Carpeta.
Co do bażantów to na pewno jeszcze lubią jabłka. Ja spod wspomnianej jabłonki nie grabię jabłek, a zimą rozkładam jeszcze na ziemi- bażanty bardzo lubią.
Dzisiejsze odwiedziny
Przepraszam za jakość zdjęć, ale mam uszkodzony aparat. Pertraktuję z M....ikołajem, ale twierdzi, że niegrzeczna byłam i nie przyniesie pod choinkę.