Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w budowie - nieustającej 19:04, 17 lis 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jakie róże jeszcze! I ośmiał żywy! Mój też leżał, ale w pewnym momencie wyłysiał do połowy i ponad 1,5mca temu wyrwałam... ale nasiona zebrałam Siejesz w lutym?

pozdrawiam!

W lutym za wcześnie, w marcu wystarczy, wysieję, ale mam dosłownie kilka. Stąd wnioskuję łagodną zimę.
Róże to róże, kiedy jak nie teraz...

Mme Isaak Pereire

\

Mary Rose

Cottage Rose, zwana swojsko "wsiową"

Schneewitchen

pąk Abrahama D.

Crocus Rose

Szekspir z profilu

Sebastian Kneipp

Gruss an Aachen

Ogród w budowie - nieustającej 18:58, 17 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Piszesz, że planujesz prace, na pewno się uda.....jak jest odpowiednia mobilizacja to się uda, ale co tam się rozpada i z czym macie kłopot, czyżby znowu sąsiad?

Wygląda, że coś tam się udało, Mordoru prawie nie ma. Jak będzie dobry weekend, a ma być, to jeszcze glebogryzarka pójdzie w ruch. Na byłym Mordorze jest najlepsza ziemia w całym ogrodzie, bo przecież było tam wielkie kompostowisko.
Jak się patrzy na zdjęcie, to wydaje się, że pagórek ziemi tam jeszcze jest, ale nie, jest niemal płasko.

Tu jest stan z marca tego roku, pod folią dojrzewa obornik.

Mam tu zaplanowany lasek z brzozami, świdośliwami, jarzębiną, itp liścistyni, żeby lepiej zasłonić betonik od sąsiada. Złośliwie dodam, że ma kłopot z tym płotem, bo mu się kiwa. No ale tak to jest, jak ktoś sobie stawia ciężkie ogrodzenie bez sensu i porządnego fundamentu na gliniastej ziemi, pół metra za moją siatką i żywopłotem.
A tam, z sąsiadem.
Mam prześliczne owocki w ogrodzie dla siebie i ptaszków.

Blaski i cienie nowego życia 18:54, 17 lis 2014

Do góry
U mnie jeszcze kwitnące pelargonie, myślę że ostatni tydzień ich szaleństwa na zewnątrz choć mają jeszcze wiele pączków

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:49, 17 lis 2014

Do góry
siedlisko traw wszelakich z tego miejsca będą z czasem wędrowały na swoje miejsca

limba i Białobok

kruszyna

Ogród w budowie - nieustającej 18:44, 17 lis 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Zaglądam, w oczekiwaniu na późnojesienne fotki, relacje z nowych zakupów różanych, a tu cisza Zostawiam pozdrowienia

Przerwałam właśnie ciszę. Róże wsadzone, niewiele tego było tym razem, choć oczekiwania są duże. Róże zresztą ciągle są.

Pomponella

Rosa alba

Louis Odier w dwóch postaciach, obie ładne.

A Shropshire Led

Nikt im w resztkach kwitnienia nie przeszkadza.

Ogród w budowie - nieustającej 18:37, 17 lis 2014

Do góry
Powracam. I odpowiadam pokrótce.

Robaczkowi, który/a mnie tak skomplementował, serdecznie dziękuję, listopadowa róża poniżej dla niej. Na pewno lubi Abrahama Darby.

mira napisał(a)
Gabrysiu jak się nazywa ten Pan od liliowców?

Pan hodowca od liliowców to pan Byczyński.

barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, jak pomogłaś ośmiałowi na baczność stać? Mój się straszliwie pokładał.

Basiu, ośmiał się zawsze pokłada, jak na rabacie gęsto, to on ma naturalne podpory z innych roślin i dlatego wydaje się, że stoi samodzielnie. Niby taki wiotki i miękki, ale długo się nie daje, nawet po małych przymrozkach, wczoraj wygladał tak:

Mala_Mi napisał(a)
Gabrysiu... potem usunę.... przypomnij mi nazwę mojej hortensji.. bo nie pamieam gdzie zapisałam, a u siebie to juz nic nie znajdę. Wyszukiwarka forumowa szwankuje i nie pokazuje chronologicznie tylko jak popadnie.

Odpowiedziałam już u Ciebie, ale może inni będą ciekawi, bo to bardzo dobra, sztywna hortensja. Nazywa się White Dome.

EPODLAS napisał(a)
Gabrysiu, na drugi rok posieje jarmuż, ostatnia zajadałam się sałatą roszponką. U mnie na działce rukola i roszponka zieloniutkie i świeże.

Rukola skończyła się już dawno, króluje jarmuż, kędzierzawa zielona pietruszka i pory. Warzywnik mam już wyczyszczony, szklarenkę na pomidory też, nawiezione obornikiem i kompostem, czekamy na ciepły marzec.
Jarmuż prosty w uprawie, wystarczy posiać w rządku i przerwać.

marzena napisał(a)
ale miły jesienny nastrój u Ciebie, świetny warzywnik
jakie miałaś plony w tym roku ? bo u mnie wszystkiego malutko w porównaniu z ubiegłym sezonem...

A u mnie w tym roku warzywnie było zadowalająco bardzo - najpierw pyszna sałata zwłaszcza rzymska, rekordowej grubości pory, ładna marchew, udane ogórki, niesamowicie bujne krzewy bazylii (ileż pysznego pesto zjedliśmy). Tylko pomidory takie sobie, bo wcześnie się pochorowały. Buraczki rosły za gęsto i miały za mało światła, więc bez rewelacji, choć chciałam małe na marynatę, ale tylko dwa słoiczki wyszły.

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 18:02, 17 lis 2014

Do góry

1. Wiśnia osobliwa umbraculifera
2. Ekrany z cisa baccata
3. Pinus densiflora umbraculifera
4. Grab fastigiata
5. Skrzynie na warzywnik
6. Rabata podwyższona (klon palmowy + ...)
7. Rabata podwyższona
8. Rabata podwyższona
9. Donice z czymś
10. ?
11. Pas lawendy
12. Miłorząb Mariken
13. Gracki
14. ?
15. Same kulaski buksowe małe i duże

Niebieskie linie to okna. Te zaznaczone na czarno to wyjścia na taras.
Dla przypomnienia taras w realu

W cieniu - zacieniona 18:01, 17 lis 2014

Do góry
Wyszukałam dzisiaj zdjęcia zmieniającej się bukszpanowej rabaty w kilku odsłonach w ciągu tego roku...

luty i marzec

kwiecień i maj

lipiec i wrzesień

Moja działka. 17:57, 17 lis 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Na działce kwitną jeszcze kwiatki
Prymula pogryzina przez ślimaki -bidula.

Gazania.

Hortensje zgubiły liście.

piękne kolory, pozdr
Przyjazny ogród 17:51, 17 lis 2014

Do góry
No to mam nowy przydomek .
'Pendulum Novum' rosnący w bolestraszyckim arboretum zmarzł pamiętnej zimy 2011/2012, rosną jeszcze inne, ale czy 'Cascade Falls' tego nie wiem.
Tak czy tak młode 2-3 letnie taxodia na czas silniejszych mrozów należy owinąć agrowłokniną, starsze dadzą już sobie radę, przy plusowej temperaturze i niewielkich spadkach na minus dać im spokój.

Do poidełka trzeba ciągle dolewać świeżą wodę bo inaczej zrobi się szrekowa. Przy wysokiej temperaturze w jeden dzień. Wkładam końcówkę węża i leję kilka minut, aż dobrze przeleje wkopany pojemnik. Czasem wystarczy spłukać zielony nalot pod ciśnieniem .

Piwonie teraz nie obiecuję, kilku obietnic jeszcze nie zrealizowałem, chętnie dam wiosną, ale najlepiej odebrać je samemu - nie cierpię wysyłek - przy okazji zwiedzić Arboretum Bolestraszycach .

Tych drzew tworzących ramę ogrodu jest niewiele, sadzone były w latach 90 razem z piwoniami drzewiastymi, wszystkie inne nasadzenia są młode, tak na dobre staram się od kiedy jestem tutaj, na ogrodowisku .
Co do zagospodarowania stawu proszę pytać, jak coś praktykuję to z miłą chęcią odpowiem .
W moim ogrodzie nie ma możliwości sadzenia cypryśników, zbyt niski poziom wód gruntowych. Będą rosły, a w wieku 20 lat zaczną marnieć i wysychać.

Cypryśniki w Arboretum Bolestraszyce, moje ulubione miejsce.

Ogród z łezką 17:50, 17 lis 2014

Do góry
Pogoda nam się do listopada zaczyna dopasowywać, być może za dwa tygodnie będzie czas na kopczykowanie róż...

Psisko mi rośnie

Ogród z łezką 17:47, 17 lis 2014

Do góry

My Girl golutka jak święty turecki, a pąków ma...chyba już nie zdąży...
Moja działka. 17:46, 17 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Tu o pysznościach, a ja przychodzę się pochwalić makiem, który chce w listopadzie kwitnąć, siałam z tych nasion z Kanady, ale numer
potem usunę

Zadziwiające jak nie będzie mrozu to może zakwitnie,ale czy to wieloletni,
czy jednoroczny?
Ogród z łezką 17:45, 17 lis 2014

Do góry
Ogród z łezką 17:44, 17 lis 2014

Do góry
Ogród z łezką 17:43, 17 lis 2014

Do góry
Letnie kwiatki też mam

Ogród z łezką 17:41, 17 lis 2014

Do góry
Moja zarośnięta skarpa mi żyć nie dawała i wyplewiłam Mam z głowy, przynajmniej w marcu nie będę oglądać chwastów na niej. Zmarzłam jak pies przy tym plewieniu...i znalazłam krokusy i śnieżyce wylazłe...

Sasanki kwitną...

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:33, 17 lis 2014

Do góry
Szałwia za obwódką będzie brzydła... Wieloszka tego nie strawi..

Viva ma fajną kocimiętkę, i Alinka specjalistka.. testowała różne.

Wcześnie kwitnie serduszka.. białe są piękne.. przekwitnie, zetniesz i po sprawie, że brzydkie liście. Kwitnie długo.

Albo różowa o żółtych liściach.. ale chyba ten kolor ci nie pasi..

Jak coś pisze, że kwitnie maj/czerwiec nie oznacza, że kwitnie 2 miesiące...

Optuję za czymś co będzie wcześnie kwitło, bo będzie pustka na rabacie.. w czerwcu już werbena potrafi mieć kwiaty.. wiec coś co już będzie do przycięcia jest najlepsze. Nie ma problemu z pokrojem, fakturą czy kolorem liści. Wszystkie byliny tak czy siak wymagają ścięcia przynajmniej raz w roku.

Ja bym posadziła serduszki.. to mój faworyt.
Albo te fajniejsze kocimiętki co maja dziewczyny.

Taki byłby mój wybór.
Ogródek Iwony 17:27, 17 lis 2014

Do góry
Wklejam dla Wieloszki:
Przymiotno (czerwiec), kosaćce (maj) i szałwia (pierwsze kwitnienie czerwiec, powtarza kwitnienie po cięciu):
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:23, 17 lis 2014

Do góry
Agnieszka, w między czasie dumam co by u Ciebie pasowało...

Na glinę, mokro, półcień do słoneczka, wysokie w kolorach i początek lata...w dodatku zaspokajając Twoje zmysły estetyczne i zero wybaczenia dla niechlujnego wyglądu, też myślałam o penstemonie, ma dość zwarte liście, ale jako pierwszy rząd przed werbeną może być.

Penstemon Husker Red, u mnie bezproblemowy, idealny do Twoich warunków. Mam go 3 lata i daje radę.

Ale pomyślałam o innej bylinie, która u mnie rośnie obok panstemona (te same warunki, wysokość, ta sama pora kwitnienia, musiałam z tego powodu rozsadzić) pogooglaj sobie.. rutewka orlikolistna.. foty lepszej nie mogę znaleźć, ale jest fajna

Co do orlików to się nie zgodzę, że za delikatne.. są odmiany kwitnące obficie i wysokie, potrzebują czasu na rozrost, ale już drugi sezon dają czadu. I zakwitną przed werbeną, bo jednak rutewka i penstemon mogą się zazębiać...

Moje orliki w drugi sezon od posadzenia (przekwitną, wytniesz i spokój)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies