Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:48, 20 paź 2014

Do góry

wstępny oględny zamysł
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:48, 20 paź 2014

Do góry
Sadzawka 2010

2013

2014
Ptasi Ogród 21:48, 20 paź 2014

Do góry
Miododajny bluszcz cieszył sie ogromnym zaintersowaniem owadów podczas kwitnienia
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 21:45, 20 paź 2014

Do góry
Witam

ja w pierwszej kolejności uporządkowałabym układ ogrodu, wybrała jego charakter, styl. Jakoże jest tu dużo brzóz najlepszy byłby styl naturalistyczny. Rabaty bym zrobiła o wygładzonej linii, takie aby jedna rabata była przedłużeniem drugiej, coś jak na rysunku który załączam

to tylko taka propozycja na szybko aby było wiadomo o co mi mniej więcej chodzi Literka "B" oznacza bylinowe rabaty, pomiędzy nimi postawiłabym pergole tak aby było przejście na trawnik.

A jeśli chodzi o pytanie czym uzupełnić rabatę:

natix napisał(a)

Póki co wywaliłam wielkie krzakory z "przedogródka" i posadziłam tam Danice i gozdziki z wlasnej uprawy, bonsai i w sumie that's all:/Rabata zawiera obwódkę z Danic na przemian z nieco cofniętymi goździkami. Po lewej 4 forsycje, na środku bonsai, a po prawej i lewej stronie(mało widoczne)jałowce płożące.
Podpowiedzcie mi PROSZĘ czym to uzupelnic? Na wiosne zakupię na pewno żurawki bo są przepiękne. Czy teraz jeszcze sadzic te żurawki? Chyba zakochałam się też w trawach Poradzicie coś?
Aaa, chciałam jeszzce dodać, iż doczekam się małej kaskady o której wspominałam niegdyś, będzie z lewej strony. Przygotowaliśmy już mały nasyp póki co.

żurawki można śmiało sadzić, z doniczki można póki ziemia nie zamarznie. Trawy to dobry pomysł, może w połączeniu z hortensjami bukietowymi ?
Ptasi Ogród 21:44, 20 paź 2014

Do góry
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:41, 20 paź 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

masz rację, a jeszcze nie w pełni rozwinięta
Louise Odier 3 raz tłoczy

Też piękna słyszałam już o niej wiele dobrego
Ptasi Ogród 21:41, 20 paź 2014

Do góry
Rozchodniki
W zielonej aptece 21:39, 20 paź 2014

Do góry
Jolu, Dorciu, Pasjonatko - Ewo?, Ewciukonewciu dziękuję za odwiedziny.
Z niedzielnego spaceru kalina japońska Watanabe - jeszcze kwitnie prawdziwa terminatorka kwiatowa, nie mogę doczekać się starszego i większego egzemplarza bo wtedy pokarze się w całej krasie

Żółci u mnie mało w ogrodzie. Ale na jesieni większość roślin przebarwia się z żółtymi odcieniami. Wtedy zaczynam lubić ten kolor - w październiku i listopadzie jest naprawdę radosnym kolorem, zwłaszcza jak się spotka zagubionego nagietka - kobiece piękno i zdrowie ukryte w żółtych płatkach

Sporo leczniczych roślin ma żółty kolor.
Dają one życiodajne ciepło, napędzają witalność, rozgrzewają powietrze, przyspieszają dojrzewanie owoców i zbóż, rozświetlają mrok nocy. Blask, radość i optymizm emanują z żółtej barwy. Lubię żółć późną jesienią i wczesną wiosną. Latem mnie przytłacza i w moim ogrodzie wprowadza dysonans z innymi kolorami, wtedy co roku ujmuję go po troszeczku nie mogąc wciąż znaleźć harmonii....
Też tak macie?
Ptasi Ogród 21:38, 20 paź 2014

Do góry
Mój ogród jesienia...

Zimowity jesienne...
Ogród prawie romantyczny 21:33, 20 paź 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Pisałam już że najpierw habanero suszymy. Przechowuje je w dużym słoju, szczelnie zamknięte(zwykle robię zapas na cały rok)
Rozkruszam 1 płaską łyżkę stołową w moździerzu (nie na proszek)
Dodaję ząbek czosnku (wyciskam przez praskę)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
4 łyżki sosu rybnego
Sos rybny jest bardzo słony, więc można go sobie dozować w zależności od gustu i smaku. Jak sama nazwa wskazuje jest z ryby i ma bardzo charakterny zapach. ale smakuje
Sosu używam do potraw typowo tajskich.
Warzywa z woka podawane z ryżem i mięsem polane tym sosem smakują wyśmienicie. Sos można przechować w lodówce do 4 dni.
Zdjęcie podglądowe usunę jeszcze dziś.

Ewa, śliczne dzięki za przepis na pewno wykorzystam, i to nie raz sos rybny wykorzystuję do zupy krewetkowej, więc stoi na półeczce woka nie mam, alemyślę, że głęboka patelnia wystarczy.
Zostaw proszę zdjęcie - nie tylko poglądowe, ale także klimatyczne
Ranczo Edy 21:30, 20 paź 2014

Do góry
no może przesadziłam z uczuleniem ale gdy ją coś dziabnie robi się gula taka twarda i przez tydzień trzyma i jest takie nieszczęście że zawsze w twarz wtedy wygląda jakby miała podbite oczy albo nagle dwa guzy na czole wtedy przykładam na noc jak śpi opatrunek z spirytusu na bursztynie po tym opuchlizna zchodzi i musi brać przez parę dni cleratine odczulający także mordobicie musi być tych robali

Hanuś to sącwaniaki wchodzą gdy drzwi uchylone cieszę się że masz choć trochę pogody Pewnie piesio zadowolony ze spacerku u mnie wygląda że będzie często przekrapiać buziaki

Elcia mi Lena też przypadła ale zaczęło sie od Mileny eMusiowi nie podobał się początek ja uparłam się że musi być chociaż końcówka no i została Lena i jest starszy Mateusz a robal wstrętny bllle buziaki

Ewcia u mnie bez diamentów nie idzie nijak zrobić ciągle obecne ha ha żeby chociaż materialne były hi hi też się modlę żeby minęło udręka normalnie ale wcześniej tak nie puchła tylko że w to lato to pobiła rekord ukońszeń przez osy i przypuszczam że zostawiło to ślad w taki sposób miara się przebrała i o tak teraz reaguje testy robiłam niby nie jest uczulona na nic buziaki

spokojnej nocki dziewczynki
Kwiatuch dla Was

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:30, 20 paź 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Ulubiona od kiedy pamiętam różyczka nie tylko śliczna, ale i niezwykła. Wygląda jak Cyganka w tańcu.

masz rację, a jeszcze nie w pełni rozwinięta
Louise Odier 3 raz tłoczy
Ogródek Iwony 21:30, 20 paź 2014

Do góry
W sumie ma to sens praktyczny, choć ta pierwsza wersja miała w sobie lekkość, pewnych rzeczy chyba nie przeskoczę.
Pierwsza wersja:

Druga wersja, zmodyfikowana linia wjazdu, bardziej praktyczna, mniej lekka ( a może mi się tylko tak wydaje? ):
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:29, 20 paź 2014

Do góry
Wiklinowe aranzacje

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:27, 20 paź 2014

Do góry
[quote

I Ostatnie fotki

Piękne
Ogród prawie romantyczny 21:23, 20 paź 2014

Do góry
Pisałam już że najpierw habanero suszymy. Przechowuje je w dużym słoju, szczelnie zamknięte(zwykle robię zapas na cały rok)
Rozkruszam 1 płaską łyżkę stołową w moździerzu (nie na proszek)
Dodaję ząbek czosnku (wyciskam przez praskę)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
4 łyżki sosu rybnego
Sos rybny jest bardzo słony, więc można go sobie dozować w zależności od gustu i smaku. Jak sama nazwa wskazuje jest z ryby i ma bardzo charakterny zapach. ale smakuje
Sosu używam do potraw typowo tajskich.
Warzywa z woka podawane z ryżem i mięsem polane tym sosem smakują wyśmienicie. Sos można przechować w lodówce do 4 dni.
Zdjęcie podglądowe usunę jeszcze dziś.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:22, 20 paź 2014

Do góry

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:19, 20 paź 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

No cieszę się Agnieszko, że Twój też a oto jedna z dzisiejszych

Ulubiona od kiedy pamiętam różyczka nie tylko śliczna, ale i niezwykła. Wygląda jak Cyganka w tańcu.
Ogródek Iwony 21:18, 20 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Bardzo istotna informacja bo przecież nie po to robimy podjazdy by jeżdzić po trawniku W sumie wyjście z sytuacji jest bardzo proste, wystarczy pociągnąć tą linie, którą narysowałaś do krawędzi wejścia do kotłowni. Jedno w tym rozwiązaniu mi się nie podoba... zwiększenie ilości kostki o niecałe 20m^2... muszę pomyśleć jak to odchudzić
Czasu wolnego to ja mam obecnie zbyt dużo

Łuki, o to chodziło, czy jeszcze inaczej?

Naniesiesz poprawki na swój piękny projekcik?
Makowo na Kociewiu 21:16, 20 paź 2014

Do góry
Wspomnienie wczorajszego pięknego dnia nie byłoby pełne gdybym na końcu nie pokazała moje najpiękniejsze kwiatki, we wczorajszym Makowie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies