Cis - Taxus
18:50, 08 lis 2014
Kochani proszę o pomoc. Wiosną 2012 posadziłem żywopłotowe Cisy Hikcsii. Dobrze rosły. Jesienią 2013 zauważyłem, że cisy tracą kolor. Stają się coraz bardziej brązowe. Jedne szybciej inne nieco wolniej. Zbytnio się tym nie przejmowałem mówiąc sobie ten typ tak ma. Wiosną 2014 cisy były już bardzo blade (wszystkie). Niektóre z nich próbowały wypuszczać młode pędy jednak bardzo szybko obumierały i więdły (robiły się bardzo blade). Niektóre pąki w ogóle się nie rozwinęły i po jakimś czasie odpadały. Później obumierały pędy (zdjęcie) Czytając różne fora stosowałem środek grzybobójczy mospilan (kilkukrotnie)oraz topsin na misecznika cisowca (kilka tarczek znalazłem na 5 cisach ale myślę, że to raczej nie to spowodowało brązowienie bo było ich bardzo mało). Po opryskach latem cisy jak mi się wydawało doszły do siebie. Nabrały koloru, na niektórych pojawiły się nawet młode przyrosty (niewielkie ale zawsze). Pousuwałem uszkodzone pędy. Dzisiaj byłem na działce i niestety zauważyłem, że cisy już zaczynają tracić kolor. Przymrozki to raczej u mnie były symboliczne (2-3 dni gdzie minimum to -3 stopnie)
Bardzo proszę o pomoc w ratowaniu moich cisów. Co do diaska to może być?
Bardzo proszę o pomoc w ratowaniu moich cisów. Co do diaska to może być?