Masz rację Elu..w drugim roku prawie podwoiła ilość kwiatów ..w pierwszym liczyłam dokladnie miała 55 ,a w drugim coś ze 100 tak liczyłam pi razy drzwi
kolorystcznie jest podobna Marlene..nawet jestem pewna tak jak pisałam wcześniej..
Tak wyglada moja zdj z 2015 roku
Spróbujemy poszukać po polskich szkółkach...a jak sie nie uda to na wrześień pomyślimy o zamówieniu
Wiola, to naturalne ze kazda roslina przynajmniej wiekszosc czym starsza tym wieksze kwiaty pokazuje.
Basiu pewnie tez tak myslisz - co roku twoja lilia miala wiecej paczkow kwiatowych.
Basiu to ty wiesz ktora kolorystycznie jest podobna do twojej.
Ja jeszcze pomysle, moze ktos z rodziny mi kupi te lilie, a moze sie pokaza u nas juz nie dlugo.
Goździkowa - wiejski ogród.
Kto interesował się liliami "Goździkowej - wiejski ogród" to prosze przeczytać.
Wczoraj byłam w Obi i kupiłam 3 szt. różnych lilii pełnych, ale jak to w tych supermarketach piszą tylko, że lilia azjatycka bez nazwy. Więc szukałam nazw w internecie wg zdjęcia lilii i znalazłam.
Znalazłam również chyba niemiecką stronę int. i tam były takie lilie jak ma Basia - Goździkowa - to są mieszańce azjatyckie, nie było tego koloru co ma Basia, ale były inne.
np. lilia "Vizija", Nakties Princese", "Marlene". Możne je kupić za euro przysyłają.
Basia wczoraj zadałam sobie trudu i szukałam lilie. Byłam w Obi i kupiłam 3 szt. różnych lilii pełnych, ale jak to w tych supermarketach piszą tylko, że lilia azjatycka bez nazwy. Więc szukałam nazw i znalazłam.
Mam tyle różnych kartek przy komputerze, że zwariuję, zapisuję i potem szukam.
Znalazłam chyba niemiecką stronę int. i tam były takie lilie jak ty masz to są mieszańce azjatyckie, nie było tego twojego koloru ale były inne.
np. lilia "Vizija", Nakties Princese", "Marlene". Możne je kupić za euro przysyłają.
Jak chcesz to zobacz sobie. Ten wpis podam też na moim wątku niech ludziska zobaczą czym więcej tym lepiej.
Ewuś chciałam posadzić lilie w peoniach i bodziszkach, bo latem nic nie kwitnie, a one miejsca za dużo nie potrzebują. Tam już ciasno się robi
Z tyłu mam jeżówki, a jeszcze dosadzę floksy więc powoli mój problem się rozwiązuje. O Mavata poczytam sobie Mam jeszcze kawałki wolnego pola
Agato, a gdzieś pisałaś że sadzisz lilie, bo Ci brakuje koloru w środku lata, tak? Może posadź Malva moschata, Malva sylvestris, to chyba ślazy czy ślazówki. One kwitną pięknie i pasowałyby na Twojej bylinówce.
No właśnie, na lilie też miałabym ochotę, tylko nie bardzo wiedziałam jakie mam kupić, żeby nie było z nimi za dużo pracy. A więc mają być azjatyckie .
Wielka szkoda ...bo jest naprawdę duży wybor pięknych lilii.Azjatyckie są niewymagające co do uprawy...i bardzo dobrze zimują i jeszcze jedna zaleta wczas kwitną już od połowy czerwca
To tylko wyjątki. I dobrze, bo one mają jeszcze czas.I są przecież takie wrażliwe na przymrozki.
Chciałam zrobić dużo w ogrodzie bo W ten weekend mnie nie będzie. To tak ,żeby nie mieć za Dużo zaległości. Dobrze;że pogoda dopisała.
Ja lilie W ogrodniczych też dokupilam.Wszystkie daj do lodówki. JA tak sprawdzialam i tak robię.