Hortensje pod zielonym dachem są trzy i trzymają się sztywno, natomiast te przy stawie mimo wiązania są tak wielkie i ciężkie, że po deszczu kłaniają się. Muszę wielki palik wbić, bo ten co jest - niestety brakuje mu wysokości
Czyli Sebciu jak zwykle niezawodny
Twoje horensje Danusiu są tak cudne, że to my się z zachwytu kłaniamy. w deszcz i w pogodę
Hortensje pod zielonym dachem są trzy i trzymają się sztywno, natomiast te przy stawie mimo wiązania są tak wielkie i ciężkie, że po deszczu kłaniają się. Muszę wielki palik wbić, bo ten co jest - niestety brakuje mu wysokości
Gabi nie sadź nic zamiast host, tu chodzi także o bukszpany. Liście host są sztywne, tak nie przylegają. Bukszpan tak nie zmarnieje. Szałwia dostaje grzyba zaraz po przekwitnięciu - powinna rosnąć na brzegu rabaty, mieć przewiew. W środku kwadratu padnie, będzie brzydka.
Na kocimiętkę masz za małe rabaty. W rozkwicie bylina ma nawet metr średnicy i leży w zasadzie.
Położy się na bukszpanie i go zadusi.
Więcej kwiatów?
Posadź szałwię w doniczce kupując wtedy kiedy jest najładniejsza - jak przekwitnie wyrzuć, albo oddaj. W tak małym i dopieszczonym ogródku, rośliny niepewne i nieładnie wyglądające przez większość roku - traktuj doraźnie, jako można powiedzieć sezonowe. Możesz te szałwie przesadzać do troszkę większych doniczek i ustawiać pomiędzy trawkami aby doniczki czarnej nie było widać, będą zdobiły gdy są najpiękniejsze, a potem po prostu zgrabnym ruchem pacnij za przysłowiowy płot.
Twój ogród powinien być idealny przez cały rok, co dają ci rośliny zimozielone i żurawki, te wszystkie byliny niestety przez większość roku są nieestetyczne.
Kocimiętkę do donicy jak ją lubisz. Nie sadź na siłę, jak jakiejś roślinki nie możesz sobie odmówić to postaraj się o więcej donic i rób kompozycje na tarasie.
...ja to się zgadzam z Szefową w 100%......też tak robię.....można zmieniać i mieć do woli tego co się chce zależnie od sezonu....a nie na stałe...
Najlepsze Hicksii i Hilli - Robusta jest zbyt wąziutki, Semperaurea rośnie na boki - fajny będzie na kulkę
Zacytuję też Danusię
Jeśli chodzi o cisy, to jeśli chcesz sam formować kule, dobra będzie odmiana "Elegantissima", kolor igieł żółty, rośnie jakby gniazdowo.
Moje kule powstały chyba z siewek T. baccata, ale mam też kule na pniu "Semperaurea". Staram się od razu sadzić kule, natomiast z bukszpanu sama sporo uformowałam sadząc po trzy sztuki do jednej doniczki i docinając wstępnie.
Znalazłam Ci jeszcze w swoich realizacjach fajny zestaw do cienia
cis "Summergold", irga "Major", żurawka, hosta "Sum and Substance"