Mój wstępny pomysł na rabatki, przepraszam za jakość ale nie niestety nie mam talentu plastycznego
Ogólny rzut na całość, nie mam pomysłu na rabatę z tyłu domu strona północna powyżej skarpy. Nie wiem dlaczego zdjęcie wkleja się do góry nogami nie ogarniam jeszcze tego tematu więc przepraszam.
Taki pomysł mam na rabatkę w lewym dolnym rogu działki ( ten z oczyszczalnią)
Tutaj jest dalsza część lewej strony aktualnie mamy posadzony cały rząd Smaragdów ale chciałabym część wykopać i na ich miejsce wsadzić serby, co uważacie? Na stronę północną działki nie mam właśnie pomysłu i tutaj prośba do Was o jakieś sugestie?
Witaj, wróciłam i ponownie jestem w pracy ale kilka zdjęć udało mi się zrobić między jedną burzą a drugą.
Okej, spróbuję mam nadzieję,że pomożecie mi jakoś ogarnąć ten mój niby ogródek.
Z góry przepraszam za niektóre thuje i cisy ale przez tegoroczną pogodę nie mają łatwego życia. I pewnie niektóre na wiosnę będą musiały pójść do wymiany, na pewno cisy ponieważ mają za mokro.
Trawnik też jest okropny będę o niego walczyła na wiosnę a jeżeli się nie uda zostanie zaorany i założony nowy.
Zacznę może od przodu domu: strona prawa
strona lewa, tutaj widać wspomniają wcześniej oczyszczalnię scieków oraz studnię, która zbiera wodę z całego drenażu na działce.
Z przodu dom wygląda tak:
Niestety dom mamy na górce czego skutkiem jest skarpa za domem.
Na razie chyba wystarczy zdjęć zwłaszcza, że lepiej nie pokazywać stanu w jakim jest obecnie nasz ogród ale mam nadzieję,że z Waszą pomocą uda mi się zmieć jego oblicze.
Ale pięknie wszystkie rośliny się prezentują. Obserwuję od jakiegoś czasu tę realizację i za każdym razem moja mina wygląda mniej więcej tak: . Trochę mało inteligentnie, ale to nic hihih
Pozdrawiam Ciebie Danusiu i Twój wspaniały Zespół.
Pogubiłam się w tym planowaniu.. ale tu się aż prosi o wypełnienie tej pustej przestrzeni i połączenie tych wysepek.
Fajne miejsce na rząd hortek i traw
Prosze o pomoc w stworzeniu prostej rabatki z tujami i białymi kamykami , oświetleniem oświetleniem, cos prostego najęchtniej zostawiłabym te dwie yuki
Witaj Danusiu. Piękny ogród, aż dech zapiera. Widać jaką miłością pałasz do niego, a rośliny Ci się odwdzięczają. Wrzosowisko... żadne słowa nie opiszą tego cuda.
Zaznaczam, bo szukam inspiracji do mojego "ogrodu" i jestem pewna, że tutaj jeszcze nie jedną niespodziankę znajdę.
Pozdrawiam słonecznie
Dla mnie Jasiu poza rewelacyjnymi zestawieniami roślin jesteś mistrzynią przedogródka. Zresztą cały ogród to świetne kompozycje ale przedogródek to moje marzenie. Podgądałam go u Ciebie od wiosny.
Jak Ty to robisz, że on wygląda atrakcyjnie o każdej porze roku, nawet latem, kiedy niewiele bylin już kwitnie. Jesteś moim wzorem do naśladowania.
Klimaty jak w najlepszym ogrodzie w Anglii.
No cóz, nie na darmo jesteście "angielskimi dziewczynami"
Bardzo się cieszę, że dzięki Danusi mogłam go zobaczyć na żywo. Pozdrów od nas mamę.
A Jasi ogród już z daleka rzuca się w oczy i zaprasza do wejścia jak w tajemniczym ogrodzie. Z zewnątrz niewiele widać ale dalej...
Maja musi tam szybko pojechać żeby więcej osób mogło zobaczyć te skarby.