Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:01, 10 mar 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:00, 10 mar 2020

Do góry
Piękności wczesnowiosenne. Na wysokości ogrodu różanego tworzę nową rabatę na późną zimę i wczesną wiosnę.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:46, 10 mar 2020

Do góry
Właśnie o tym rozmawiałam z Pauliną z Mai w ogrodzie. Montuje właśnie nasz odcinek i ma ten sam problem. Zapewne jeszcze kiedyś się pojawią. Ja zapewniam - ogród zmienia się z każdym dniem na lepsze i będzie co podziwiać. Dlatego jestem trochę zasmucona, że pokażą też gorsze jego czasy. Początki nawet wręcz.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:18, 10 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Polecam przeczytać mój artykuł

Pani Danusiu
a ja mam pytanie o prace w marcu"-)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/13-co-robimy-w-ogrodzie-w-marcu

należy teraz w marcu skosić tą starąi suchą trawę po zimie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:37, 10 mar 2020

Do góry
Troszeczkę za bardzo symetrycznie się wydaje, kulki niekoniecznie po obu stronach taka sama ilość. Pokombinuj z nimi jeszcze.
Targi w Jasionce 2020 07:35, 10 mar 2020

Do góry
Premier apeluje o odwołanie wszelkich imprez masowych a ja radzę, nie jechać.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 07:27, 10 mar 2020

Do góry
Super wiadomość, teraz trzeba przeliczyć.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:45, 09 mar 2020

Do góry
Ciężko zrobić wertykulację bo lepi się wszystko i woda wyłazi na wierzch. Trawnik powinien być suchy. Czy może się coś stać, pytanie nie do odpowiedzenia. Może wertykulacja okazać się nieskuteczna albo niemożliwa do wykonania.
Tuje - nawodnienie rurą drenacyjną w korzeniach 19:09, 09 mar 2020

Do góry
Raczej nadmiar najlepiej rozprowadzać po trawniku, żeby nie okazało się, że tuje będą miały za dużo wody i mogą paść.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:58, 09 mar 2020

Do góry
Tomeekk napisał(a)
Witam,
Chciałbym koło domu posadzić trochę trawy i kilka drzewek owocowych i nie wiem od czego powinienem zacząć.
Moja działka wygląda tak jak na poniższym zdjęciu.
Po ciepłej zimie i kilku cieplejszych dniach zaczynają wyrastać jakieś chwasty. 2 dni temu spryskałem to wszystko Roundupem. Rozumiem że powinienem teraz odczekać kilka dni aby to uschło. I co potem?
Muszę trochę wyrównać działkę i dosypać ziemi (w jednym miejscu za wysoko w innym doły).
Czy mogę to wszystko (jak już będzie uschnięte po Roundupie) przejechać glebogryzarką i dosypać ziemi i na to posiać trawę? Czy muszę powybierać uschnięte chwasty czy mogę je zostawić w ziemi (jeśli uschną to chyba nie odrosną)?
Czy powinienem usunąć warstwę wierzchnią ziemi (wolałbym nie wywozić bo to dodatkowe koszta)?
A może nie potrzeba glebogryzarki jak mam zamiar dosypać ziemi, może wystarczy wyrównać koparką i dosypać ziemi?
Bardzo proszę o rady bo wiosna się zbliża a ja nie wiem od czego zacząć, nigdy czegoś takiego nie robiłem
Dzięki za wszelkie rady

Zacznij od zasilenie gleby w kompost, obornik spróchniały lub inną materię organiczną, aby użyźnić glebę pod trawnik. Przekopać to, wyrównać i dopiero siać (nie sadzić, trawnika się nie sadzi) tylko kładzie (z rolki) lub sieje (z nasion).

Czy wybierać spalone chwasty, wszystko zależy od tego jakie to są chwasty czy oset/mniszek/perz duże korzenie - należy je wybrać. Potem zasilić i przekopać.

Masz artykuł lub cały ten wątek od początku

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:53, 09 mar 2020

Do góry
Trawnik jest mokry, zgniły po zimie, powinien obeschnąć. Cieplej powinno być, jeszcze zapowiadają minus 3-4 stopnie. Twój trawnik, twoja wertykulacja.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:49, 09 mar 2020

Do góry
Tak, a jedna może być na pniu, wtedy kwiaty będą wyżej niż pozostałe.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:47, 09 mar 2020

Do góry
Emisja w Mai ma być na kilku frontach. 26 kwietnia, ale nie wiem na jakim programie, bo podobno wraca Maja też do głównego TVN, więc też będzie.

Napiszę jak będę miała wszystko wiadome co i kiedy. W kwietniu ma być jeszcze dogrywka.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:40, 09 mar 2020

Do góry
Dzisiaj dalszy ciąg cięcia, okolice oranżerii, okolice stawu, wszystko ładnie się budzi do życia. Czosnki wschodzą, tulipany. Teraz dopiero widać, że mam tu dużo miejsca na przebiśniegi, co oczywiście wykorzystam i będę sadzić łany przebiśniegów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:39, 09 mar 2020

Do góry
Łokieć mnie boli i czasem muszę odpuścić komputer z tego powodu
Chwasty w trawniku 10:01, 09 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Muszę powiedzieć, że wskazówek brak, więc jakie pytanie - taka niestety odpowiedź.

ale ja naprawdę szczerze dziękuję, bez żadnej ironii.

Nie miałem pojęcia co to za trawsko. Dzięki Pani wiem, że chwastnica
W ogródku emerytki 22:27, 08 mar 2020

Do góry
gogo napisał(a)

Wymyśliłam zrobić w starym wężu ogrodowy otwory co 30 cm [jak w linii kroplujące] i zobaczyć efekty i dopiero wtedy zrobić zakupy.

To nie takie jest proste jak myślisz. Te "otwory" w linii kroplującej to nie dziury, a skomplikowanej budowy emitery, nie są to tylko dziury. Z węża podziurawionego na końcu nie będzie wcale leciało na końcu.

W nawadnianiu linią kroplującą trzeba pamiętać, że jest to właśnie linia niskociśnieniowa i do tego celu specjalnie daje się reduktor ciśnienia. Bez tego linia może pęknąć, a emitery ulegnąć rozerwaniu.
Oleander 19:08, 08 mar 2020

Do góry
Oleander nie wymaga corocznego cięcia. Tniemy póxnym latem lub jesienią. Wtedy gdy chcemy mu nadać konkretny pokrój, obniżyć roślinę, spowodować żeby się rozgałęziała.

Cięcie opóźnia kwitnienie.

Najbardziej nadają się do wycinania bezlistne pędy. Nie przycina się zbyt późno czyli po październiku.
Cis - Taxus 19:02, 08 mar 2020

Do góry
tenobcy napisał(a)
A takie? Zasadzone zeszłego roku wiosną. Mają ok. 1 m wysokości. Chciałbym, żeby się zagęściły, przypominały 'kolumnę'.
Ciąć czy nie? Jeśli tak, to gdzie?
Nie mam doświadczenia z cisami, stąd to lamerskie pytanie

Cis wręcz nie znosi szmaty, więc od razu wyrzucaj szmatę stąd. To po prostu "zbrodnia" na cisach.
I tu nie chodzi wyłącznie o korzenie na wierzchu ..to pryszcz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies