Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Magda babra się w ziemi...czyli prawie przyszły ogród 13:43, 26 lip 2014

Do góry
Dobra, jest jeszcze pytanie od Połówka, co posadzić, albo co można sadzić pod jabłonkami?

A tutaj jeszcze widok na ... z okien kuchennych

Z poludniowego

i zachodnie

Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:35, 26 lip 2014

Do góry

Wysadziłam Limkę /nie bój się nie zrobiłam jej krzywdy bo na dużej łopacie przenoisłam z wielką bryła ziemi / i ma lepsze miejsce mniej słoneczne I czerwona żurawka a tu po lewej za Carexem żurawka żółta 10 sztuk .
Ogród przydomowy - Hosty 13:30, 26 lip 2014

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Zakupy....

Ale piękne hosty, i brunnera, a to po lewej żółto bordowe to żuraweczka?
Tylko pozazdrościć takiego asortymentu w sklepie.
Ogród dla Agusi 13:29, 26 lip 2014

Do góry
Aniu wszystkiego co się szczęściem zwie ,dużo radości ,pogody ducha ,uśmiechu na twarzy i ogrodu ,który dzięki Tobie pięknieje i jest szczęśliwym miejscem na ziemi dla Ciebie ,Agusi i Twoich najbliższych
Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:29, 26 lip 2014

Do góry

Dalej w lewo jest trawka kareks morowi Ice Dance podwójnie posadzona
Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:24, 26 lip 2014

Do góry
Dorotko nie wytrzymałam posacerowałam jeszcze rano u Ciebie popatrzyłam na Twoje różyczki różowe w trawie i poleciaąm na pole ha ha Twoje słowo skomasować dużo zrobiło ;DI zaraz wstawię zdjęcia co wymyśliłam pod Twoim wpływem Ty pisałaś do mnie i czerwonych żyrawach a ja je sadziłam ha ha

Trawek tu jest sześć ale ja specjalnie tak wsadziłam żeby te małe kępki podrosły bardzo lubię tego Lighta i tu dosadziłam w te luki trzmielinę żeby był ładny pasek ciągły od krzaczka do buksa jest około 90 cm
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:22, 26 lip 2014

Do góry
ANIU...

Ciągle jeszcze istnieją wśród nas anioły.
Nie mają wprawdzie żadnych skrzydeł,
lecz ich serce jest bezpiecznym portem dla wszystkich, którzy są w potrzebie.
Wyciągają ręce i proponują swoją pomoc....
TY jesteś właśnie takim aniołem...

Dziękuję Ci za to, kim jesteś i za to, kim ja stałam się dzięki Tobie !!!!!!!!!!!!

wszystkiego co najwspanialsze w tym wyjątkowym dniu ....

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:18, 26 lip 2014

Do góry
miłej soboty Irenko

Moje ukochane miejsce na ziemi 13:12, 26 lip 2014

Do góry
fryzura zrobiona ...paznokcie suszę na klawiaturze

moje winogrono wyjątkowe w tym roku ...

Magda babra się w ziemi...czyli prawie przyszły ogród 13:08, 26 lip 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Magda. Na skarpę posadź jałowce płożące, jeśli masz tam dużo słońca. Np odmianę Wiltonii - może być sucho dla nich, byle było słonecznie. Zarosną Ci skarpę, ładnie to wygląda na dużej powierzchni. zobacz tu:
http://plants.ces.ncsu.edu/static/plants/plant_images/junip_bluerug3.jpg

Poziomek to tam być musiała pewnie z kilkadziesiąt kilkaset sadzonek posadzić? One ładne kępy tworzą, ale w zimie jest brzydko :/
O jakiej powierzchni mówimy?

Hortensja jest ogrodowa. Straciła kolor bo przekwitła Osłaniaj na zimę, urośnie (jeśli nie zmarznie). Lubi kwaśną ziemię i dużo wilgoci i półcień - jak masz ją na słońcu to przesadź póki mała. To takie potwory rosną - w miejscach osłoniętych:
http://bi.gazeta.pl/im/4a/8b/b9/z12159818Q,-BODENSEE--to-hortensja-ogrodowa--Kwitnie-tak-pieknie.jpg

moja Babcia miała taką z 1,7m wysokości i ze 2m średnicy

co do rabat, to fotografuj po kolei - z każdej strony, plus wymiary, nasłonecznienie + co być tam chciała mieć. Po kolei, na raz wszystkiego nie obsadzisz. Rośliny trochę kosztują, a potrzebujesz dużo sadzonek! Pomożemy

Dobrze Popkarol, będę jednak robić taj jak mówisz z tymi fotkami. Tak sie przespalam z tematem i Ty wiesz co mówisz, radzisz z serca, a ja po swojemu chcialam, bez sensu.... bedą fotki kazdej rabaty z kazdej strony, po kolei w miare jak bedziemy je 'robic'.

Ale mam jeszcze pytanie, chcielibysmy obsadzic sie dookola, a przynajmniej z jednej strony, bo po sasiedzku rosnie kukurydza :/ i najpiekniejszym widokiem toto nie jest dla Nas i od miesiaca nie widze z tej jednej strony już nic tylko kukurydzę, a do skoszenia tej cholery jeszcze 5 miesiecy...wiec rozumiesz, że depresyjne myśli zaczynam mieć w związku z tą sąsiedzką uprawą... no i wiem z czytania forum, dekalogu Pani, Danusi i pierwszych Waszych wskazówek, żeby sadzić 3-5albo 7 roślinek
. I czytalam gdzies, że Pani Danusia radzila, aby nie sadzic w linii prostej tylko tak 2krzaki po prostej, 3 krzaki o krok do przodu itd.dobrze zapamiętalam?

Spróbuje zobrazować ' ścianę' kukurydzianą.... aaaa, to jest poludniowy zachód, od zdarza się,źe 1,5metra do 3-ech od rana , do gdzies 10,moze 11 jest zacienione, a tak to pelne slonko i te poltora metra to jest od poludniowego zachodu, czyli tuz przy koncu ogrodzenia.... aaaaaa, czy ja dobrze tlumacze?zrozumiale to jest?

Tutaj stoimy w tym miejscu gdzie rano pada cien, czyli na koncu dzialki

tak prezentuje się ściana kukurydziana z mniej wiecej środka poludniowego ogrodzenia-?

a to z szumnie zwanego kompostownikiem, rogu gdzie Połówek zrzuca trawę z koszenia, czyli z gnojówki.

a tu widok z tarasu

a to zza budynku garażowego

długości ile toto ma, jeszce Ci ja nie wiem. Ale za chwilcię skoczę po mapkę i niezwłocznie poinformuję

pozdrawiam cieplusienieńko all of You

aha i jeszcze jakby Dobra Duszyczka podpowiedziala, jak skrocic podpis, to bylabym pod sufit podskoczyla
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:05, 26 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)

Czy to jest tojeść (ta żółta) na pierwszym planie przy hortensji i kulkach?
Powtórzę się...urocze te rabaty

tak Aniu to tojeść ...

bardzo fajna roślinka, szybko rośnie i tworzy ładne tło dla roślin,
mniej rosną chwasty, tyle, że słoneczko lubi przypalać jej listki...

mam ją jeszcze w innym miejscu

Ogród przydomowy - Hosty 13:02, 26 lip 2014

Do góry
Zakupy....
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:00, 26 lip 2014

Do góry
olaw napisał(a)
Dzięki Agatko za odwiedzinki, szkoda tylko że tak krótko
Ja też nie zdążyłam wyjść z kosiarą

Ola dzięki za kawusię !!!
w najbliższym czasie zaglądnę z tym co obiecałam ...

Moje ukochane miejsce na ziemi 12:58, 26 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Bardzo podoba mi się rabata z tawułami i białymi liatrami...miodzio
Ja właśnie po cieście i kawce ale chętnie się dosiądę...boczki i tak zaokrąglone więc kilo w tę czy w tę nie robi żadnej różnicy
Kubek kubkiem..ale te widoki zza ogrodzenia i pomyśleć,że macie to na co dzień.Zza mojego płota widać nudną równinę

Ale byka palnęłam i musiałam edytować...
Ja oczywiście bardzo chętna na kawkę

Aniu ja osobiście też bardzo lubię ten zakątek...
bo ładnie wygląda i jest w miarę bezobsługowy,
wyjątek ...cięcie tawułek

mieszkam na góreczce, dlatego mam widoczki

a na kawkę zawsze zapraszam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:47, 26 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
"Dobry Duszek Ogrodu", czy Sebastian jest podobny?

rewelacja
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:44, 26 lip 2014

Do góry
Przyjmij Aniu serdeczne życzenia
Zdrówka, miłości i powodzenia.

Życzą Krysia i Zbysio.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:40, 26 lip 2014

Do góry
Vivo,Jolu, kochane dziewczynki ,dziękuję.Słoneczka moje dla Was.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:36, 26 lip 2014

Do góry
brzydula napisał(a)
a co tutaj taka cisza???
jak myslicie da się z tym cos zrobić, trawy po 3 szt, berberys kolumnowy 3 szt, żurwaki 5 szt mam zamiar podzielić, rabata o szerokości 150 cm w tym szmaragdy w tle więc niewiele miejsca pozostaje. na razie rabaty nie chce powiększać, no i jak zakończyc obwódke bukszpanową ????\

Te berberysy traktowałabym jako pionowe elementy nieco podobne do miskantów. Bo chyba tak w górę pionowo będą rosły?
I nie dawałabym ich przed miskantami. Ewentualnie berberysy o innym pokroju, bardziej rozłożystym lub kulistym. Jakieś mniejsze, ale jak najbardziej czerwone. Trawek przy trawkach ja akurat nie lubię, bardziej bym jedne i drugie przepletła jakimiś liściastymi roślinami.
Może spróbujesz ustawić jakoś te roślin i zrobić zdjęcie z większej odległości?
Jasne żurawki przed czerwone berberysy, a berberysy pomiędzy tujami z przodu? Ale tez i ta żółta trawka może być przed beberysami w kupie jako plama 3 sztuk. Spróbuj pokombinować.
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:30, 26 lip 2014

Do góry
Przyjmij Aniu różyczkę z okazji imienin

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:20, 26 lip 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies