Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja "przyziemna" :) pasja 11:33, 26 lip 2014

Do góry
U mnie dziś piękna pogoda . Ruszam po kawie w teren.

1. Wyciąć kwiatostany lawendy
2. Wyciąć kwiatostany szałwii
3. Zrobić poprawki podwiązania hortensji i podwiązać pozostałe, jeszcze niepokładające się
4. Skosić trawę
5. Chwasty w miarę możliwości

Życzę Wam Udanego, słonecznego weekendu!

Ponieważ w kilku wątkach była ostatnio dyskusja o turzycach, pokazuję moje Silver Sceptre

Dwie mają lekko żółty odcień, bo rosną na korzeniu wierzby...

W towarzystwie mojej stopy w rozmiarze 38 , widać też rozłogi, będę w przyszłym tygodniu robić sadzonki w doniczkach.

Bardzo je lubię, czyszczenie po zimie trochę mniej .

Mój kawałek planety 11:31, 26 lip 2014

Do góry
moje trawki pt miskant graziella i rozplenica hameln rosną na połowę wysokości i dalej nic, nie wiem dlaczego, podłoże nie takie ? Zdjęcie z kaloszem który nie jest rzeźba tylko chciałąm złapać proporcje, ma góra 40 cm , może jestem niercierpliwa ale wydaje mi się u innych już osiągnęła taką wysokość a u mnie niska kępka ... podobnie graziella , stanęła na 80 cm i tylko gęstnieje, dałam do podsadzenia zwykłą ziemię ogrodniczą.

Widok z okna salonu :

no i udało mi się wczoraj w zastepstwie brakujych różanecznikó kupic 20 wrzosów, berberysy carpet oraz cypryska nutkajskigo,

wrzosy kupiłam algretto i drugie jakieś białe ale pan w szkółce nie wiedział jakie, myślę tez o azalii panda żeby klika wsadzić nad wrzosami, sa niskie - co najważniejsze białe , ale trochę mnie przeraża obfitość kwitnienia.

Spotkania nieoficjalne 11:14, 26 lip 2014

Do góry

Spotkania nieoficjalne 11:13, 26 lip 2014

Do góry

Do góry

Do góry
W Bukszpanowym w czwartek z Sebkiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=2326

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:08, 26 lip 2014

Do góry
aleksandra_g napisał(a)

guzikowaca ciężko było mi uchwycić bez bałaganu, bez koniczyny, bez psa i w bezruchu

doceniam i dziękuję
mój już raczej nie zakwitnie... trudno, poczekam jeszcze rok.

następnym razem trzymaj rośliny drugą ręką to obrączkę zobaczymy
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:01, 26 lip 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
vanilka się wybarwia.

Cudna jest, ja w tym roku ją dopiero kupiłam, ale już pączki 2 ma, czekam z niecierpliwością jak rozkwitnie w pełni.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:49, 26 lip 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

brzydula napisał(a)
a co tutaj taka cisza???
jak myslicie da się z tym cos zrobić, trawy po 3 szt, berberys kolumnowy 3 szt, żurwaki 5 szt mam zamiar podzielić, rabata o szerokości 150 cm w tym szmaragdy w tle więc niewiele miejsca pozostaje. na razie rabaty nie chce powiększać, no i jak zakończyc obwódke bukszpanową ????\

Może przed tujami zebrinusy,przed nimi berberysy a potem te żólte trawki i żurawki. Nie wiem jak masz szeroką rabatę? bo można by 3 zebrinusy obok berberysy a przed nimi dopiero te małe trawki i żurawki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:49, 26 lip 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

a co tutaj taka cisza???
jak myslicie da się z tym cos zrobić, trawy po 3 szt, berberys kolumnowy 3 szt, żurwaki 5 szt mam zamiar podzielić, rabata o szerokości 150 cm w tym szmaragdy w tle więc niewiele miejsca pozostaje. na razie rabaty nie chce powiększać, no i jak zakończyc obwódke bukszpanową ????\

Ogródek Janiny 10:48, 26 lip 2014

Do góry
Pod sosną pasuje wrzosowisko z trawami a ztyłu jeśli masz miejsce - hortensje bukietowe

Ogródek Janiny 10:45, 26 lip 2014

Do góry

Janina napisał(a)
.Proszę o jakieś sugestie.

Janina - buziak za temat wątku ! Wszystkim nam się przyda !

Tutaj posadziłabym : funkie (różne) parzydło leśne - to kupisz w Ochmanowie, nie jest straszny koszt.

I tawułki, ale nie wiem czy w tej szkółce, którą wymieniłam będą.

Ogródek Janiny 10:44, 26 lip 2014

Do góry

Doradzcie mi co oprócz wrzosów można posadzić pod rh. Chcę coś co rozjaśni to miejsce ponieważ rosną one pod sosną i wszystko jest zielone, chciała bym jeszcze wokół pnia sosny posadzić coś zadarniającego.Proszę o jakieś sugestie.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 10:37, 26 lip 2014

Do góry
Bardzo finezyjne rozwiązanie

Imperata cylindrica 'Red Baron' i Carex buchananii, do tego na wiosnę białe krokusy

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 10:35, 26 lip 2014

Do góry
Żółte, wysokie hosty i bordowa żurawka

albo

Jeżówki, bordowe żurawki i berberys

Ogród to życie 10:32, 26 lip 2014

Do góry
Bądź tak szczęśliwa jak kwiat na wiosnę,
Gdy uśmiech słońca kielich mu rozchyla.
Niech wokół Ciebie same kwiaty rosną,
A woń ich słodka życie Ci umila!
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 10:31, 26 lip 2014

Do góry
Berberys, jeżówki różowe (Echinacea), miskant 'Morning Light' albo inna delikatna, cieniutka trawa.

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 10:28, 26 lip 2014

Do góry
Rozchodnik okazały, Verbena bonarinsis i trawy, może być Stipa, mogą być turzyce (Carex).

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 10:27, 26 lip 2014

Do góry
Perovskia i Stipa tenuissima dodajemy cebulowe na wiosnę.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:19, 26 lip 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Marzenko bardzo ci dziękuję za to że wpadłaś do mnie.
Masz tak piękne rabatki że pozazdrościć.
Ładnie skomponowane...
Będę ci ogromnie wdzięczna jeśli pomożesz przy mojej trudnej rabatce.
Wstawiłam nowe zdjęcia żeby jeszcze lepiej zobrazować sytuację.

Jeśli tylko będę w stanie oczywiście pomogę
Dla Ciebie rabata o ktorej pisałam z magnolią i trawami.

Tu magnolia w bukszpanch i red baron. Mialy być jeszcze zawilce japońskie ale na razie magnolia za nisko ma liście.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies