Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Iwony 21:15, 04 cze 2014

Do góry
Mam problem z rabatką przy wejściu na posesję. Diabeł mnie pokusił i zwyczaje wiejskie, aby przy wejściu robic szambo, "bo inaczej szambonurek nie wjedzie". I w tensposób mam problem. rabatka była sobie taka zwyczajna: winogrono na płocie, tuja, skalniak, biały dereń, berberys i jeszcze kilka krzewów. Dereń rozrósł się niesamowicie, poza nim nie było świata widać. Choć ładny wygladem, zasłaniał wszystko. Po przycięciu nie chciał odbić (chyba za mocno go potraktowałam) i z wielką radością został wykarczowany, a swoje miejsce znalazły 2 rododendrony "Nova Zembia".

Potem spojrzałam na rabatkę z góry i to, co mi się nie spodobało, to kamienie i nadmiar dzikiego wina, które zagłusza wszystko, co rośnie wkoło...

Wywiozłam 4 taczki kamieni, które nawet w ziemię się ukryły, wykarczowałam dzikie wino, przesadziłam smagliczkę w inne miejsce, bo rabatka ma być utrzymana w jednej kolorystyce (rózowe rododendrony). Nawet toporek poszedł w ruch, przekopałam mój cudowny piachuder i został teraz placyk do zagospodarowania. Trójkąt przy płocie ma 2,5 metra, szerokość wolna to około 1,5 metra. Został tam jeszcze krzaczek rudbeki, ale poczekam z przesadzeniem, bo ma duzo pączków i nie chcę, by się zmarnowała.

Przy Rh podsadziłam sadzonki żółtej trzmieliny, ale nie podoba mi się. Za mało jej i nie ma efektu.
Teraz prośba do wszystkich i do DANUSI i do Sebka i do Any: co posadzić w tym miejscu? Pomocy. Podoba mi się ogród z lustrem i hortki i berberysy, ale czy to będzie pasować do Rh? Może ktoś ma pomysł?
Ogród cioci 21:14, 04 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Gosiu, życzę wielu kolejnych tysiączków na Ogrodowisku

Dzięki Aguś
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:14, 04 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mirko,
ja znam tego czosnka tylko z obrazków angielskich gazetowych. Masz go? Nie wymarznie? W Chenies w ogóle nie zwróciłam na niego uwagi. Ale ja tam w ogóle mało co widziałam (nie widziałam warzywnika!!!! - mus wrócić).

Tytoń piękny, jaką ma wysokość? Ja zapomniałam wysiać i teraz liczę na Wrocławianki, że zdobędą w wielkim mieście.

Piękne Twe donice i nasadzenia w nich - moja bajka .

I już postanowiłam, że różą Constance S. posadzę. Śliczne ma "jajko" w środku. .

EDIT: Mira, Ty coś wyciągasz z tych wojaży a ja tkwię nadal w podstawowym doborze roślin. Ależ tam było bujnie i bardzo dostojnie.

Oj dostojnie było - trzeba się rozkoszować wspomnieniami
czosenk bułgarski mam pierwszy raz, zima była łagodna więc nie wiem jak z przemarzaniem - na razie obserwuję jak będzie zasychał ale na pewno dokupię wiecej i posadzę jesienią,

Mój tytoń jest jakiś odmianowy niski krępy przysadzisty to nie taki tytoń jak kiedyś wysiałam i miał ok 70 cm ten jest niski 30-40 cm

A róża zakwitła 4 kwatkami i juz przekwitła - Constance Spry a teraz galopuje do góry i o to mi chodzi
tu wraz z wiciokrzewem - nie wiem czy to towarzystwo jest słuszne

Zakochana w ogrodach 21:13, 04 cze 2014

Do góry
Pomysł na ogród 21:13, 04 cze 2014

Do góry
po-burzowe migawki

perukowiec zakwitnie - tnę go regularnie i czytałem że cięty nie zakwitnie - a jednak

Ogród cioci 21:12, 04 cze 2014

Do góry
Gosiu, w starym wątku kwiatucha zostawiam, a w nowym gratulacje...

Zakochana w ogrodach 21:10, 04 cze 2014

Do góry
mazus od Selli
Rododendronowy ogród II. 21:10, 04 cze 2014

Do góry

Rododendronowy ogród II. 21:09, 04 cze 2014

Do góry
Jakies kwiatki

Zakochana w ogrodach 21:09, 04 cze 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)

Mój nowy nabytek

te raczki trzeba bylo wyciac i bylby bardzo tajemniczy efekt

powojnik bedzie cudny

a co to za trawka ?
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:09, 04 cze 2014

Do góry
kilka fotek róż.

Zakochana w ogrodach 21:06, 04 cze 2014

Do góry

Mój nowy nabytek
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:03, 04 cze 2014

Do góry
Witajcie znów po deszczowej i chłodnej porze czyli czas po deszczach porządki zacząć no i cięcie, cięcie
a póki co to zbieram ślimaki rano i wieczorem i mam już dość, śnią mi się po nocach
na razie widzę moc roboty w ogrodzie i nie wiem jak to się dzieje że stale coś jest do roboty no ale stale w ogrodzie mnie nie ma.
Dziś przeszłam wąchać kwiatki i uzbierałam wiaderko nie tylko ślimaków ale przekwitłych różnych

Kubusiowo II 21:01, 04 cze 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
A ja dzisiaj poszalałam na zakupach....

do Kubusiowa to wieziesz? a od kiedy tam na wakacje zjeżdżasz? faktycznie poszalałaś
Makowo na Kociewiu 20:55, 04 cze 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Kto by pomyślał że ze zwykłych palet budowlanych można takie cuda wyczarować Gratuluję pomysłowości

Pozdrawiam
Kolorowy Ogród Geni 20:52, 04 cze 2014

Do góry
Mnie trudno by było wybrać tego jednego irysa.

hokus pokus
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:50, 04 cze 2014

Do góry
agam napisał(a)
Czy to klon palmowy czy ambrowiec. Do sklepu przyjechał jako ambrowiec, ale mam wątpliwości.

To zdecydowanie klon. Ambrowiec ma brązowe łodyżki, ten ma czerwone, obstawiam klon palmowy, nieodmianowy.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:45, 04 cze 2014

Do góry
Jak weszłam na forum myślałam że kilka dni poczekam aż ktoś się odezwie.
Doznałam szoku na natychmiastowy odzew Pierwsza była Kindzia którą również jako pierwszą poznałam w realuKasiu to przeznaczenie było

Następna Ola z którą jakoś kontakt się urwał a następny Luki który nie tylko że mnie odwiedził ale natychmiast po programie rozszyfrował że to był mój ogród Łukasz wiesz że jesteś wspaniały Później było coraz fajniej Spotkania Przyjaźnie i upiększanie ogrodu.

Zaraz będzie dalej
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:45, 04 cze 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Ania Ty się wyznajesz na różach...... znasz albo czy w ogóle są odmiany o takich nazwach: Paul, Jacob i Margaret?

Aaaaa i zobacz, katalpa odbiła

Cieszę sie z katalpy a Ty jej nie okrywalaś na zimę?
a co do róży to jest climber Paul's Scarlet, czerwona rośnie do3-5m, jest jeszcze Paul's Himalayan Musk ramblerka lekki róż coś jak New Dawn kwitnie jeden miesiąc, potem Crown Princess Margareta® kwitnie od czerwca do września kwiaty morelowopomarańczowe do wys.1,2 cm, 'Margaret Merril biała do 1,2 cm od VI-VIII i to chyba wszystko
Rozpoznawanie bylin 20:42, 04 cze 2014

Do góry
Ewik napisał(a)
Moze ktoś rozpozna te "kuleczki " - to ostatnia roslinka z zestawu nasionek wysianych zeszłego roku

Liście podobne do marzanki wonnej ,szukaj w tę stronę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies