Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ja i mój ogródek, a może ogród 13:10, 17 kwi 2014

Do góry
Dominika11 napisał(a)

1 - mam wsadzona sosenkę samosiejkę
2 - trzmielina w obrzezu wysypana żwirkiem
3 - forsycja w obrzezu obsypana tez żwirkiem

4 - NO WŁAŚNIE CO TUTAJ ????????? tak myślałam, żeby też obsypać kora i z górą tworzyłoby całość

5 - irga

ta linia falowana to obrzeże oddziela trawe od kory - na zboczach może kiedyś zrobimy takie a`la ogrodzenie z palisady betonowej lub jakiś gazonów, ale jak na razie będzie trawa dopóki nie będziemy mieszkać

Odnośnie nasadzeń

1- zastąpiłabym samosiejkę i posadziłabym sosnę limbę lub wielichanę oraz serby kolumnowe, thuji do przesadzenia miłego dnia i życze ci wielu pomysłów
Ogród nad Nogatem 13:10, 17 kwi 2014

Do góry
Witam po zimie, w moim ogrodzie troszkę się zmieniło przez ten niespełna rok. Czytam Was bardzo intensywnie, oczywiście potrzebuję pomocy. Póki co kilka zdjęć z wczorajszego wieczora.

Te doniczki to tymczasowe, przezimowały mi chryzantemy i postanowiłam je zostawić.
Po świętach dojdą tu otoczaki, ale może ktoś podpowie czym wypełnić to miejsce? Póki co jest Anabela (chyba nie jest zadowolona z tej miejscówki), wrzosy, czarna trawka i żurawki.

Tu najnowsze nabytki: limka, 2 danice, rododendrony miniaturowe, znowu 2 danice i limka.
Korcą mnie jeszcze jakieś trawki za danicami. No i oczywiście dziś dosypię dużą ilością kory.

Rabatki pilnuje świerk.

Troszkę podrośnięta zeszłoroczna rabata.

Laurowiśnia (chyba) mocno podrosła przez ten rok, ale te liście to chyba nie wróżą dobrze.

No i moje tujki, wystrzeliły aż miło.

Pozdrawiam ciepło, będę wdzięczna za każdą podpowiedz i kopniaka mobilizującego do działania.
Marzy mi się Siedlisko.... 12:57, 17 kwi 2014

Do góry
Wiśnie kwitną

Pierwsze truskawki Honeoye(majowe podobno)kwitną

Hortensja ogrodowa ma zawiązki kwiatów (pierwszy raz od pięciu lat)

Piwonie mają już pąki

Jaskry dobrze się czują i na rabacie, nawet przymrozek im nie zaszkodził

Barwinek

I moje ulubione pomponiki
Marzy mi się Siedlisko.... 12:48, 17 kwi 2014

Do góry
A dziś piękne słońce i ciepło.
Bukietowe tulipany

Świdośliwa pięknie rozkwitła

Exotic Emperor

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:42, 17 kwi 2014

Do góry
Dominika11 napisał(a)
wzdłuż płotu częściowo już sa własnie tuje szmaragdowe i mój mąż nie chce ich mieszać z innymi drzewkami - jak to on mówi w około tuje i już

a masz może jakieś zdjęcie jak by to wyglądało - tuje z innymi drzewkami, bo u mnie ciężko z wyobraźnią, tym bardziej, że nawet nie wiem jak sie rozrastają różne rośliny drzewa czy krzewy

Zobacz, czy nie będzie brakowało ci kolorów, na wysokości Thuji, nad eM trzba popracować
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:40, 17 kwi 2014

Do góry
Dominika11 napisał(a)
wzdłuż płotu częściowo już sa własnie tuje szmaragdowe i mój mąż nie chce ich mieszać z innymi drzewkami - jak to on mówi w około tuje i już

a masz może jakieś zdjęcie jak by to wyglądało - tuje z innymi drzewkami, bo u mnie ciężko z wyobraźnią, tym bardziej, że nawet nie wiem jak sie rozrastają różne rośliny drzewa czy krzewy

Nie mam zdjęć tak bardzo poglądowych, ale już w kompozycjach

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:27, 17 kwi 2014

Do góry

1 - mam wsadzona sosenkę samosiejkę
2 - trzmielina w obrzezu wysypana żwirkiem
3 - forsycja w obrzezu obsypana tez żwirkiem

4 - NO WŁAŚNIE CO TUTAJ ????????? tak myślałam, żeby też obsypać kora i z górą tworzyłoby całość

5 - irga

ta linia falowana to obrzeże oddziela trawe od kory - na zboczach może kiedyś zrobimy takie a`la ogrodzenie z palisady betonowej lub jakiś gazonów, ale jak na razie będzie trawa dopóki nie będziemy mieszkać
Początki mojego ogródka. 12:16, 17 kwi 2014

Do góry
Rewolucje ogrodowe Pauli 12:08, 17 kwi 2014

Do góry
Paulaa napisał(a)
Dzisiaj poczyściłam trochę żurawki i muszę powiedzieć że są już mega, mega duże, mimo że w tamtym roku 3 razy robiłam z nich sadzonki one i tak są wielgachne:

znalazłam też takiego 1 potffora cóż to może być?

Witaj, przeleciałam po ogrodzie, fajnie się zapowiadają zmiany.
A ten "potffór" to chyba tzw. puchlak-larwa chrabąszcza majowego. Tak mi się zdaje. Robi niezłe spustoszenie w trawnikach, jeżeli jest ich dużo. Potrafią tak podgryzać korzenie przez kilka lat, zanim przeobrażą się w dorosłego chrabąszcza, że trawa żółknie plackami i zamiera. Pozdrawiam
Ogródek Ewy 11:50, 17 kwi 2014

Do góry

Myślę że decyzję o posiadaniu psa tej rasy należy dobrze przemyśleć. Właściwie należałoby zacząć od zadania sobie pytania dlaczego chcemy psa i czego od niego będziemy oczekiwać. W przypadku syberianów jest inaczej, to my musimy zadać sobie pytanie czy będziemy spełniać jego oczekiwania. Husky potrzebują właściciela z siłą fizyczną i psychiczną, źle prowadzone potrafią narobić problemów. Broń Boże Ci nie odradzam, tylko jak patrzę ile psów tej rasy kończy w boksach, czy na łańcuchu, tylko dlatego że właściciele nie potrafią sobie z nimi poradzić to mnie trafia.... nie napiszę co.
A jeśli chodzi o Twój ogród to spacerowałam po nim i bardzo mi się podoba.

Zdjęcie dla dzieciaków.

Chodzę po Twoim "królestwie" i podziwiam
W pełni popieram takie podejście do sprawy decyzji o kupnie psa. Obojętnie jaka to ma być psina,rasowa czy rasy"bukiet", to przede wszystkim dobrze się należy zastanowić, czy wogóle jesteśmy w stanie zapewnić mu dobre warunki, nie tylko przez okres szczenięctwa, kiedy psiaki są wyjątkowo słodkie, ale gdy dorośnie również. Odwiedzam schronisko w moim mieście i wyprowadzamy rodzinnie psy do pobliskiego lasu. Schronisko pęka w szwach, a psów przybywa....bo zbyt pochopnie podejmujemy decyzje.

Życzę zdrowych, rodzinnych Świąt. Wesołego Alleluja!!!

Rododendronowy ogród II. 11:49, 17 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Miłego dnia wszystkim życzę i zostawiam kaczeńce , malutkie słoneczka które własnie zaczynają kwitnąc.

Wiesz, kaczeńce kojarzą mi się z najmilszym okresem z dzieciństwa kiedy w niedzielę wyjeżdżaliśmy z dziadkami w góry i biegałam po łąkach. A na brzegu rzeczki zawsze kwitły kaczeńce i niezapominajki. Chyba się starzeję Życzę uśmiechu mimo przymrozku.
Życzenia na Wielkanoc 2014 11:30, 17 kwi 2014

Do góry
Dla wszystkich Ogrodomaniaków ciepłych, rodzinnych i wesołych Świąt Wielkanocnych oraz ciepłego i mokrego Dyngusa przesyła

Agata z rodziną

Początki w Kruklandii 11:25, 17 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Wrzucę Ci jeszcze moją Hakonechloa marca , bo się nad nią zastanawiałaś...
Tak wygląda teraz

Chyba carexy lepsze???

Widzisz...to zalezy gdzie rosną...bo moje hakone aureola już ładna jest...
Zakochana w ogrodzie nowicjuszka prosi o pomoc 11:13, 17 kwi 2014

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Szukając nowych inspiracji trafiłam na ogrodowisko i postanowiłam sie zalogować imponuje mi tu kilka doswiadczonych i mniej doswiadczonych a chcących cos podpowiedziec doradzić osób które niosą pomoc innym BARDZO BARDZO miły gest... 2 lata temu złapałam bakcyla i jako niedoswiadczona ogrodniczka często cos przesadzam czesto popełniam błędy... teraz jestem w trakcie zakładania rabat narożnikowych przy wjezdzie z lewej i prawej strony... chciała bym zeby te dwie rabaty naroznikowe reprezentowały wjazd na posesje...z obu stron w narozniku rok temu posadziłam złotego szmaragda ktory był by głownym punktem tej rabaty a jednoczesnie z lewej i prawej strony witał by gości (zakonczyłam rabatke z obu stron kulistymi miniaturowymi tujami), zastanawiam sie nad ich przesadzeniem i posadzeniem jakiegoś szczepionego lisciastego koniecznie kulistego drzewka co o tym myslicie??? a moze zostawic szmaragda w spokoju??...myslalam o rubinii akacjowej ale czytajac forum i raczej nie pochlebne opinie na jej temat wybiłam sobie ją z głowy , Pani Danusia i kilka innych osób polecaja wisnie kulistą ale niestety u mnie w szkółce sa dorosłe okazy w cenie 320 zł (a ja potrzebuje dwie) nie na moj portfel klon globosum jest taki pospolity i korona mocno sie rozrasta podoba mi sie szczepiony klon flamingo ale czy zachowuje kulista korone?? wiec jest dylemat zostawic szmaragdy czy posadzic na ich miejsce kuliste szczepione drzewka??PROSZĘ DORADZCIE Wstawilam zdjecie jednego naroznika wiem na razie efektu nie ma tym bardziej ze pod kore kamienna w rogu nie wylozylam agrowłokniny ale to juz pomijam ...jednak oczami wyobrazni widze ze kiedys bedzie ładnie ale pomóżcie
...Niedaleko Krishana... 11:12, 17 kwi 2014

Do góry
Madison napisał(a)
Odziedziczyłam czereśnie, które teraz pięknie się obsypały na biało:

mam też taki krzaczek:

i nie mam zielonego pojęcia co to jest
i rabatę na którą nie mogę patrzeć bo taka okropna(choć kwiatki ładne- oczywiście nie wiem co to za kwiatki)

ten nibieski to chyba bodziszek witam Cię i będę podglądać Twój wątek
Moja bajka 10:41, 17 kwi 2014

Do góry

Zobaczcie jakie niesamowite te ptaszki. U góry mama kos pilnuje domu i maluchów, a potem zmiana: mama wyskoczyła pewnie coś przekąsić, a domku pilnuje tata kos Jakość zdjęć kiepska bo robiona przez okno.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:03, 17 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Na miły dzień zaglądajacym..
Kończę z narcyzami z powodu głupiej muchy.. niedobitki.. wykopywałam narcyze i niestety 100% cebul mam zaatakowanych i zniszczonych... zapodałam nicienie wiec lać chemii nie będę

szkoda tych pięknych kwiatów, a ta paskuda tylko narcyzy atakuje? no ciekawa jestem co to za kwiatki
Mazury i mój kawałek ziemi 09:59, 17 kwi 2014

Do góry
Piękne zdjęcie widać ogrom pracy który wykonałaś Ślicznie !!! A jak doda się ogrodzenie to w ogóle będzie super . Żonkil śliczny takiego to nie mam ciekawy ma kwiat na jesień się muszę zaopatrzyć bo żonkile bardzo lubię

Czy ja dobrze widzę na zdjęciu jakiś malutki piesek ? hihihi Fajny !
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:58, 17 kwi 2014

Do góry
Na miły dzień zaglądajacym..
Kończę z narcyzami z powodu głupiej muchy.. niedobitki.. wykopywałam narcyze i niestety 100% cebul mam zaatakowanych i zniszczonych... zapodałam nicienie wiec lać chemii nie będę

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:57, 17 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Gosia - liczę na to, bo inaczej masakra... nie chciał wyjść z bryła ziemi jak trzeba, a wkoło nasadzenia, ciężki dostęp aby podkopać..

Bylinki tydzień temu przesadzone.. kwitną

Aniu co to za kwiatki? myślę, że po dzisiejszej nocy żadne roślinki Ci nie ucierpiały? pozdrówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies