Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Leń ogrodowy 15:52, 09 kwi 2014

Do góry
Witam w kolejnym dniu walki ze szkodnikami i patogenami,
Generalnie Mazan naprawdę dzięki za te wszystkie posty. Jesteś światełkiem w tunelu

Faktycznie mam chyba kilka gatunków szkodników. W tamtym miejscu w istocie było tych robali sporo na cm2, gleba tam jest szczególnie wilgotna. Prócz tego, przy odchwaszczaniu regularnie w CAŁYM ogródku znajduję chyba inne robale – większe i znacznie bardziej ruchliwe.
Nie zauważyła, żeby którekolwiek z nich wychodziły na powierzchnię.

Powiedz proszę, które to rolnice, a które to koziułek? Jakie zniszczenia one powodują – zjadają korzenie? No i przede wszystkim, jak /czym mam z tym walczyć - uwzględniając, że mam je w całym ogrodzie, gdzie bawi się dziecko i pies?

W kwestii pielęgnacji to widzę jeden problem - błąd jaki popełniłam przy tak wilgotnej, gliniastej ziemi. Mam agrowłókninę (choć cieniutką) i na to jeszcze korę. Głównie ze względu na utrzymanie porządku przy psie i dziecku, którzy biegają bez opamiętania wszędzie, a taka gleba przykleja się strasznie do butów i roznosi Ale teraz to generuje brak możliwości jej przekopywania przy równoczesnym ugniataniu. Otwieram tylko otwory przy roślinie dosypuję nawóz i nieco wzruszam wierzchnią warstwę podłoża. Wykopywałam dość spore doły pod każda roślinę, ale to chyba wszystko działa teraz jak misa z wodą w tej glinie. I co teraz, przecież nie przekopię całego ogródka od nowa

Co do grzybów. Właśnie taką miałam nadzieję ze wspomnianym rododendronem Azurro, że brakuje mu może jakiegoś składnika. Ponieważ wiem, że nadmiar pewnych składników w glebie może ograniczać wchłanianie innych składników przez roślinę, dlatego stosowałam nawożenie dolistne. Niestety nie udało się. Po drodze przypadkiem była u mnie w ogrodzie specjalistka (architekt krajobrazu po politechnice, czy uniwers. rolniczym) i powiedziała, że to fytoftoroza i lepiej czym prędzej usunąć roślinę. Wydaje mi się, że za długo walczyłam z tym Azurro i sąsiadujące rośliny się zakaziły. Obecnie wygląda to tak:

W innym miejscu mam jeszcze problem chyba z plamistością igieł:

A to też nie wiem co jest – na moim ukochanym cyprysiku tępołuskowym ‘Gracillis’?

Co stosować na te grzybowe (jeśli to grzybowe) problemy?

Niezły esej mi wyszedł
Pozdrawiam, miłego dnia
Ogród cichy i przytulny 15:36, 09 kwi 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Dla Iwonki porównanie cisa formowanego. Roślina była bardzo mała ~40cm. Przygodę z formowaniem zaczęłam od przygotowania rabaty w 2007. Tuż po wsadzeniu do ziemi "ogołociłam" ją. W tym momencie cis ma ~160-170cm

Porównanie innego cisa
2007

2013 - a pomyśleć, że zaczynałam od "witki"

Generalnie cis rośnie szybko tylko przy formowaniu przybywa go niewiele. Tam dziura, w innym miejscu druga i trzeba przycinać niejednokrotnie całe przyrosty aż w końcu w dziura się zabliźni i czasznie całość przyrastać . Formowanie to proces długotrwały i stąd ich cena w centrach ogrodniczych

Podziwiam odwagę w formowaniu.. ja bym się bała
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:35, 09 kwi 2014

Do góry
Ja sypnąłem florovitem wiosennym już prawie 2 tygodnie temu i obecnie jestem po 2 koszeniach

Zobaczcie sobie na różnicę w tym roku, a w tamtym, jak to dobrze, że nie powtórzyła się nam zima z zeszłego roku:

Oprócz nawozu trawnik potraktowałem wertykulatorem ale ręcznym jakiś miesiąc temu.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:33, 09 kwi 2014

Do góry
Na sekundę wyszło słońce, wystawiłam nos przez drzwi balkonowe pokoju do pracy.. ale zmarzłam i tylko kilka fotek

Rzut oka w lewo

I w prawo

Tulipki mimo czerwieni urocze:

Niedługo fajrant! Ale ten czas szybko leci... dużo pracy, to czas szybko leci.. hm.
Ranczo Edy 15:32, 09 kwi 2014

Do góry
Gradobicie

Ogrodowe zacisze 15:28, 09 kwi 2014

Do góry
Jeszcze parę migawek

Magnolia gwiaździsta , posadzona w tamtym roku, ma 1 (słownie: jeden) kwiatek. No cóż, trzeba ją będzie nieco podkarmić
Ogrodowe zacisze 15:16, 09 kwi 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Ławeczki Twoje są niesamowite, Marysiu.

Najbardziej zachwycają mnie wiosenne kwiaty. Są niesamowite
Ogrodowe zacisze 15:13, 09 kwi 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
na szybko przejrzałam pismo obrazkowe i jak zawsze się pozachwycałam ogród tętni życiem, kolorów masa, Tu uwijasz się jak mróweczka, nawet kot umęczony
pozdrawiam :*

Taaaak, kot pracował najwięcej
Kolorów przybywa. Taka wiosna....

Ogrodowe zacisze 15:09, 09 kwi 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Cofnelam się aż do soboty no to się napracowalas ale było warto bo efekty widoczne a i fajne poidelko .

Trochę się napracowałam. Pod świerkami posadziłam już barwinki. Na przyszły rok spodziewam się tam zielonego dywanu

Po przeciwnej stronie rosną bodziszki, posadzone w marcu. Mam wrażenie, ze już trochę urosły

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:00, 09 kwi 2014

Do góry
W końcu u mnie popadało, więc wszystko ożywiło się

Ogrodowe zacisze 14:54, 09 kwi 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Wszystkiego u Ciebie po trochę w ogrodzie dzięki czemu jest cały rok ciekawy O ławeczce nawet nie wspomnę bo sama wiesz jak mi się podoba Poidełko to nowy nabytek bo wcześniej nie zauważyłem? Piękne !!!

Poidełko ma już kilka lat. Wygląda nieźle , no i ptaszki z niego czasem korzystają

A na koniec ławeczka
Ogrodowe zacisze 14:46, 09 kwi 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękna i kolorowa wiosna u Ciebie

Dorotko!
Jak to wiosna. Chyba jest najpiękniejszą porą roku
Ogród cichy i przytulny 14:10, 09 kwi 2014

Do góry

Asia,co to są drzewa liściaste na pierwszym planie?

Chatka Baby Jagi 14:08, 09 kwi 2014

Do góry
To dziś troszkę warzywniczka... jeszcze nic się nie dzieje... ale relacja z siania musi być...

U mnie jak wszystko, warzywnik nie jest idealny.... grudy z gliny nie dają się rozbić na drobniejsze, usilnie mieszam z piaskiem (choć ponoć wyjaławia ziemię), ziemią uniwersalną i próchnicą spod mojej lipki... nie wiele dają.... mało miejsca na wszystko, ciemno, jak w całym ogrodzie...

ale i tak, coś tam udaje mi się w lecie zebrać....

Nie mam wielkiego doświadczenia... dopiero trzeci rok mam warzywnik, a w sumie to drugi, bo w pierwszym miałam same ogórki i parę pomidorków, które i tak zaraza wzięła....ale ogórki się udały wyśmienicie...

A o to, co udało mi się w sobotę i w poniedziałek zdziałać....

Posiałam na razie...

Wow... w trzech były "super wkładki"......

A rośnie już posadzony w zeszłym roku lubczyk...

i rabarbar... mniam....

No to tyle z relacji.... na sianko czeka jeszcze fasolka i buraczki, ale chyba jeszcze na nie za wcześnie.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:00, 09 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A tę rabatę zostawiam sobie na weekend.... runianka out, carex morrowi in

Dobry pomysł na zmianę - będzie bardziej wyraziście

Mojej Mahonii jeszcze nie cięłam i też wygląda upiornie.... jakoś konkretnie będziesz cięła bo nie wiem ja się za moją zabrać
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:55, 09 kwi 2014

Do góry
takie odręczne rysunki poglądowe co jest wsadzone
1. Forsycja
2. cyprysiki
3. Trzmielina
4. Irga
5. Hosta
6. Trawa jakaś tam
7. Bukszpan
8. Sosenki
9. Stokrotki
10. Skalniaki
X Świerki
~ jakieś iglaki

Ogród cioci 13:54, 09 kwi 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Dla Ani Aniu te które mają teraz ładniejsze Ja myślę że ze dwa razy przytnę i będą pienkne

Ja też taką kupiłam w ubiegłym roku i zaraz przycięłam i mam ładną kulkę, ile płaciłaś?
Moja bajka 13:53, 09 kwi 2014

Do góry

A to doniczka, do której wysiałam nasionka hosty. Wyszły takie zielone maleństwa, ciekawe czy to one i czy się udadzą.
Moja bajka 13:49, 09 kwi 2014

Do góry

Mam pytanie: to jest moja mała, wyhodowana hortka. Jest na niej coś na kształt pączków kwiatowych. Czy to możliwe żeby takie maleństwo już kwitło?
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 13:47, 09 kwi 2014

Do góry
Aniu a jaką ty wysokość chciała ,chodzi o ten pień ,nie spiesz się one są w donicach zawsze masz czas kupić.Moja ma z 1 m.ale kulka mała Kasia też ma taką wielkość.Moja jest taka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies