Założyłam ten wątek ponieważ ten ogród koniecznie powinien się u nas znaleźć, jako że ma wielu wielbicieli. Wśród nich jestem też ja - wierna wielbicielka niesamowitego talentu, pasji i doświadczenia Geoffa Hamiltona.
I tą właśnie wiadomością od razu zrobiło mi się cieplej w sercu dziś byłam sprawdzić jak sie mają roślinki , wszystko powoli budzi sie do zycia hortensje i różanecznika zasililam nawozem , mam wiele róż ktore sie przyjeły, chociaz w tym roku pewnie jeszcze nie zakwitna...
z liliami zrobie tak jak napisałaś, tylko wysadzić je dopiero po mrozach tak ?
dziękuje już z góry za cierpliwość i miłe przyjęcie czuje że dzięki Waszej pomocy uda mi się zrobić z tym chwilowym nieładem coś fajnego
Podczas przeróbki ogrodu zaopatrz się w worki po korze czy kubły i inne duże pojemniki na wykopane rośliny. Wtedy łatwiej to przesadzanie ogarnąć i nie będzie strat w roślinach. Nieporządne krzewy można od razu po wsadzeniu w te zastępcze worki - przyciąć. Wtedy ładnie się odmłodzą.
Nie ma problemu żeby przesadzić nawet kwitnące tulipany, cały problem leży w tym aby je odpowiednio przesadzić - z dużą bryłą, przenieść na szpadlu i od razu wetknąć w docelowe miejsce. Wg mnie trzeba to zrobić nawet wiosną, zanim zaczną kwitnąć. Kopnąć głęboko, aby cebul nie urwać, bo to się zdarza.
Lilie wsadź do doniczek byle jakich, aby tylko je przetrzymać w dobrej kondycji. Podlewaj jakby rosły w gruncie. Ja swoje lilie orientalne uprawia w wysokich doniczkach terrakotowych i kwitną.
Witaj Karolcia, masz problem z koszeniem i estetyką ogrodu ponieważ rośliny są luźno porozrzucane po trawniku.
U nas się nauczysz jak to wszystko ogarnąć. Najpierw trzeba wyznaczyć linię trawnika i tam gdzie ma być trawnik - będzie tylko trawnik, a rabaty to rabaty. Na rabatach posadzisz wszystkie rośliny.
Zobaczysz jak ogródek od razu zyska.
Fajnie, że chcesz coś zmienić, a my Ci pomożemy.
Najprostszy kształt rabat, kólka z prawej strony może nie być, może tu być np. różanka z lawendą po obwodzie
Z lewej ekran z cisa, potem cała powierzchnia wysadzona pachysandrą, żeby stworzyła jednolity dywan, potem miskanty i to nie jest jedna odmiana ani Gracillimus, ani Variegatus, zaraz poszukam na zdjęciach dokładnie, Ilex crenata "Golden Gem" - ten żółty, i śliwa wiśniowa NIgra w dali.
Miskanty są takie, i tak naprawdę nie wiem jaki to jest. Ma pasek wzdłuż liścia
Danusiu, chyba Cie zmęczymy, ale ja mam pytanie, które padało juz kilka razy i Ty odpowiadałaś, ale ja nie zapisałam, a teraz nie mogę znaleźć
Jakie funkie rosną w kamiennej donicy przed ogrodzeniem?
Patriot, fire&ice i ....
Dziękuję bardzo, bardzo za odpowiedz.
Jako ten żywopłocik polecam ten cis, co go wyeliminowałyście.
Ta trawa w czosnkach to zwykła Hakonechloa macra, zachwyciłam się tym widokiem i ilekroć odwiedzam Wisley, nigdy już takiego nie spotkałam.
Ja bym posadziła, pęd do zazieleniania i "mania" ładnie zwycięża. Pod spodem zakop deskę i co ładniejsze rośliny przywiązuj pod ziemią drutem. Jak się ukorzenią to drut poluzujesz. Tak mam przywiązane świerki na ulicy.
Takiego patentu nie znałam. Super pomysl tak zrobię.