Widziałam tą ofertę, ale jeszcze się chwilkę wstrzymam z drzewkami. Mam zaprzyjaźnionego leśnika, obiecał mnie zabrać do szkółki, gdzie mu przysługują rabaty. Muszę mu się przypomnieć w najbliższym czasie.
Ja mam działki pół ha, ale na szczęście większość nadal wujek uprawia i mam nadzieję, że jeszcze nie zrezygnuje. W tym roku chcę jakoś zacząć obsadzać przed domem, czyli ok 30m na 30m. Zwłaszcza to blisko domu i jeden bok chcę zrobić, bo z drugiej strony płot najpierw potrzebny. Jak zwątpię w jakąś część to pewnie łąkę kwietną sypnę. Tylko nie wiem jak potem się z nią uporam.
Jeśli mogę mieć radę. Wydziel sobie ogród przy domu, a resztę albo zasiej trawnik, albo uprawiaj cięższym sprzętem wypożyczonym od zaprzyjaźnionego sąsiada.
Tę część najbliższą przy domu obsadzaj. Inaczej nie podołasz i się załamiesz
Grab wiosną sprzedają na pęczki kopany i wtedy jest tanio. Zajrzyj w art. o żywopłotach
Jajo możesz troszkę spłaszczyć.
Ewentualnie do morelowej róży, żeby lepszy kontrast był można dać nawet Obsidian - wtedy pójdziesz w nieco inną stronę. Nie uzupełnienia, a kontrastu.
Jeśli chodzi o malowanie narzędzi, które rdzewieją.
Jak pomalujesz olejną farbą to i tak zejdzie. Jesienią się czyści z rdzy, i pryska olejkiem w sprayu, Hania mówi że naftą. Niczym nie maluj, używaj aż całkiem się zniszczy.
Tylko drewniany trzonek można malować.
Danusiu - wianek ma około 5 cm szerokości samych gałązek - do tego wystające kikuty go pogrubiają - mniej więcej takiej wielkości jaki dostałem od Was na Święta
Trochę popracowałam i dalej trzeba czekać.Trochę jestem zła na sąsiada ,który ma obok wierzbę ekologiczną nie dość ,że zatyka saczki melioracyjne to śmieci strasznie .Obiecał w tym roku wyciąć ,ale już mógłby zacząć Postanowiliśmy zakopać 4 bio-bloki,takie jak pokazywała Maj w minionym tygodniu w programie ,zobaczymy jak zadziałają
ta, którą tutaj widać jest z nich namniejsza, pozostałe są o jakieś 2 metry większe, a były kupowane razem. Pierwszej bym nie podcinała. Tak w ogóle to kupiłam ją jakieś 14 lat temu, jako sosnę czarną, ale ona bardzo wolno rośnie