Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 21:19, 27 lip 2022

Do góry
Tak, Basiu, irysy rosną, Dziękuję za pamięć. W sierpniu swoje starocie też
ruszę na nowe miejsce, bo i sąsiadka chciała. Ale Twoich nie oddam.

W ogródku Martki 21:15, 27 lip 2022

Do góry
Basiu, dziś dla odmiany chłodno. Opady nie były zbyt obfite, ale na bezrybiu ... więc nie ma marudzenia.

Judith, namawiam na Jude. Wprowadziła subtelność i elegancję.

Justyś, te rozchodniki są czadowe, też bym była zła.

Dario, błędów nie da się raczej uniknąć, to wymagałoby ogromnej rozwagi, namysłu i ostrożności. Z pewnością w unikaniu wielu błędów było pomocne forum. Bez którego nie wiem, czy wiedziałabym, co to rabata, nie mówiąc o reszcie!

Łucjo, nadwyżki zutylizuję u siebie w godny sposób, skoro zostałam aż tak wyróżniona Wiesz, jak rosnę po Twoich podejrzeniach, że mogłabym mieć godne i ogrodnicze i zielone ręce? Ach, wychodzi na to, że babcia nieźle zainwestowała w zaloty wnuczka urocza historia

Sylwio, tak, ten klon Orange Dream miał jednak werticiliozę. Wcześniej sprawdzałam i nie było śladów, teraz przy wykopywaniu pocięłam i niestety znalazłam te słynne czarne okręgi w przekroju Tak, miałam z klonów wiele radości, teraz czas na kolejne jej źródła choćby takie kosmosy zachód słońca pięknie je prześwietla Przetwory robię tylko w tym tygodniu i tylko ogórki kiszone i marynowaną cukinię. Mam dużą dodatkową zamrażarkę i większość owoców i warzyw mrożę, dziś wrzucałam fasolkę. Nie robię w ogóle przetworów z owoców - z wyjątkiem powideł śliwkowych. Powidła są konieczne do tradycyjnego piernika dojrzewającego, na który wszyscy czekają cały rok. Nie mogę tradycji zaniechać Moim skromnym zdaniem ciekawsza od LofShalott jest Lady Emma Hamilton. Jude bezwzględnie piękna.
Twój cytat wytłuszczę "Nie zawsze udaje się mieć ogród taki jak sobie wymarzyliśmy, ważne by mieć radość z takiego jaki możemy mieć". Oj tak! Dziękuję Ci za tę myśl, kiedy się zapędzę, poczytam. A to zdjęcie nosi tytuł: Kiedy klona nie ma… cieszą kosmosy

Jolu, ja dla odmiany pragnę Twoich drzew, leśności, paprociowiska... Pomarzymy sobie i Ty posadzisz jakąś różyczkę, gdy wypadnie inna, a ja z czasem powiększę cień i zrobię namiastkę paprociowiska... nadal będzie dużo radości i niespełnionych/niespełnialnych marzeń

Aneto, nie wiem, dlaczego tak pilnie podlewałam róże dużymi porcjami, a zapomniałam o drzewkach... że pod nie trzeba porządnie chlustać, nie ciurkać. Uczymy się... Teraz pilnuję podlewania drzewek i mam harmonogram! Oczywiście, że można przesadzić róże jesienią, nawet dość późną, rzekłabym. Po przycięciu pędów. To lepszy czas niż na wiosnę, wtedy stracisz obfite kwitnienie. Pamiętamy o podlaniu dołka wodą i jak wsiąknie woda, sadź potrzebna jej będzie ta woda przez zimę. Jestem ciekawa, co zmienisz.
Mirkowy ogród (początki) 21:14, 27 lip 2022

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Podobają mi się Twoje impresje wieczorne/nocne
A Gaura to moja na razie nie opanowana sztuka ogrodniczenia
Chciałabym aby się rozsiewała, ale ona wcale nie uwzględnia mojego chcenia
Próbowałam przechować w donicach w ogrodzie zimowym, ale nie udało się.
W tym roku spróbuję wsadzić do gruntu na zimę/ przed zimą i stosownie okryć, zobaczymy co z tego wyniknie.
W Gaurze podziwiam jej zwiewność i delikatność, wspaniale zmiękcza brzegi rabat.

Alicja ja Gaurę mam trzeci sezon i dopiero tej wiosny znalazłam siewkiDonice trzeba było zadołować i okryć liśćmi i igliwiem( ja tak okryłam) i pewnie by przezimowała.
Nasiona dojrzewają na jesieni i są widoczne na niej bo mają czarny kolor obecnie są zielone(zrobię ci jutro zdjęcie ).Zebrałam ich troszkę na jesieni i wysiałam z tych sianych też mam siewki.
Zagauruję się na maksa

Tak wyglądają siewki mają charakterystyczne czarne kropeczki z wiekiem zanikają.Ja ze swoimi za długo czekałam z przesadzeniem ale wszystkie się przyjęły.
Plamy na trawniku 21:04, 27 lip 2022

Do góry
marsi napisał(a)
Witam serdecznie.
Proszę o poradę. Czy to grzyb? Dość szybko zaczyna się rozprzestrzeniać. Ściągnęłam kawałek darni, pędraków nie zauważyłam
Mam amistar. Pryskać? Co z upałami które znowu zapowiadają? Czy najpierw wygrabić porządnie?

Nawoziłaś trawnik? Jeśli tak, kiedy ostatni raz?
Grzebiuszka ziemna 21:00, 27 lip 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

Tę z żółtym oczkiem też mam, olbrzymka jak na moje możliwości, pachnie, zapach wyczuwalny z odległości. Lubię ją.

To dorzucę swoje 3 grosze do tojadu. Znam go od wielu lat, rósł w ogródku Rodziców, przewędrował do mnie. Zbytnio się nim nie przejmuję, robię w rękawicach i często bez. Skoro piszą że jest trujący to pewnie jest. Ale trzeba by go zjeść żeby jego trujące skłonności się ujawniły. Tylko kto je tojad? Nie słyszałam. Może jakieś dziecko przypadkiem nadgryzie kwiatka. Tak się składa że w pracy miałam do czynienia z dziećmi zatrutymi różnymi świństwami, ale zatrucia tojadem sobie nie przypominam. Bardziej prawdopodobne wydaje się podrażnienie skóry, spojówek zwłaszcza jak ktoś wrażliwy. Lepiej przy nim uważać ale ja bym go nie wyrzuciła z ogrodu.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 20:51, 27 lip 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Po wczorajszym spokojnym deszczu, niebo było wprost obłędne, nie różowe jak zwykle, a pomarańczowe na zachodzie, a po przeciwnej stronie cudnej urody tęcza. No coś pięknego!

O kurde! Niebo płonie Piękne foty
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:08, 27 lip 2022

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 19:51, 27 lip 2022

Do góry
Basiu, dziękuję.
Spełnione marzenia 19:36, 27 lip 2022

Do góry
Silver dollar
Limka
Spełnione marzenia 19:32, 27 lip 2022

Do góry
Ogólny widoczek na rabatkę z klonem. Ciagle jeszcze są chwasty tu i tam, za co przepraszam ale to nie instagram tylko prawdziwe życie
I cudowne anabelki zaglądające zza rozplenic

Brzozy doorenbos kupilam kiedys na allegro, kiedy je sadziłam miały pień grubuści mojego palca u reki …
Spełnione marzenia 19:27, 27 lip 2022

Do góry
Pastellę niestety coś mi strasznie obżarło. Po urlopie wyglada strasznie, teraz szukam winowajcy…
Spełnione marzenia 19:26, 27 lip 2022

Do góry
Werbena rośnie u mnie jak szalona, zimuje bez problemu i jeszcze się rozsiewa. Jesli ktoś chce siewki i ma ochote po nie przyjechac to zapraszam, rozdalam juz ze sto i ciągle mam nadmiar, wszytskie wydane się przyjely
Spełnione marzenia 19:22, 27 lip 2022

Do góry
Jeżówki na rabacie frontowej

Jeżowki w stipie

Jeżówki na brzozowej

Jeżówki pod ambrowcem

Spełnione marzenia 19:18, 27 lip 2022

Do góry
Widoczek z „ cienistego „ tarasu

Tujki, ktore sadzilismy jako ostatnie zmężniały.

Hortensja ktorą uratowałam przed zniszczeniem rośnie sobie pod orzechem przy drodze dojazdowej do domu

Runianka kupiona jako maleńskie sadzonki pięknie się rozrasta, mam nadzieję, że z czasem zapełni całą tą cześć rabatki przy drodze

Ogród Nebel 18:57, 27 lip 2022

Do góry
Gazony spełniają swoją rolę na moich skarpach. Ale jeszcze trochę czasu zajmie, zanim posadzone wokół nich rośliny je zasłonią.
Ogród Nebel 18:54, 27 lip 2022

Do góry
Hortensje i takie tam...
Ogród Nebel 18:52, 27 lip 2022

Do góry
Kolory i kształty.
Ogród Nebel 18:50, 27 lip 2022

Do góry
Wszędzie lawenda? Nie koniecznie. Ale tym razem znowu.
Ogród Nebel 18:49, 27 lip 2022

Do góry
Kolory w moim ogrodzie, o tej porze roku.
Lawenda. Mam w swoim ogrodzie 3 odmiany, które się u mnie sprawdziły. Uwielbiam zapach lawendy.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 17:55, 27 lip 2022

Do góry
Ratujcie! Co to jest za szkodnik i jak się go pozbyć ?! zainfekowała cyprysy i przenosi się na thuje ;(
Przypomina kornika ale jest bardzo mały...

Bardzo szybko zainfekował 3 wysokie cyprysy, które wciągu 2 tygodni praktycznie całe uschły, co robić???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies