Witaj Przemku na Ogrodowisku, nawet z malutkiego ogródka można stworzyć wspaniałą oazę z ulubionymi roślinami, czego Ci życzę. Oczywiście postaramy się doradzić i pomóc.
Jak wkleisz zdjęcia to zobaczymy
Odnośnie bukszpanów, ta zwinięta kapustka to nie choroba tylko szkodnik miodówka bukszpanowa i Miedzian nie bardzo go zwalcza bo jest na choroby grzybowe.
Szkodnik ten nasila swoją działalność szczególnie wtedy jak bukszpan przyrasta, czyli w maju. listki są młode i narażone na ataki.
Miodówka bukszpanowa - żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor.
Ja Ci nie podawałam Dorotko linka do przyszłego planu Twojego ogrodu, tylko ważne rzeczy dla początkujących, wskazówki techniczne odnośnie wytyczania rabat, przekopywania. Wszystkiego nad czym powinnaś się zastanowić przed rozpoczęciem prac w ogrodzie.
Planowanie to nie tylko narysowanie planu ogrodu, to sporządzenie listy wszystkiego, co powinno się znaleźć w ogrodzie. Ale także trzeba poznać sposoby jak to zrobić. Proszę przeczytaj te artykuły, a spojrzysz na swój ogród inaczej.
Dla mnie mulczowanie i ściółkowanie to prawie to samo. Sama czynność polega na tym samym i rola jest ta sama, różni się tylko nieznacznie materiałem.
Ściółkowanie jest jakby bardziej ozdobne, a mulczowanie bardziej organiczne...służące typowo poprawie stanu gleby, naśladuje naturę i procesy rozkładu materii organicznej.
Za wcześnie, robimy to w porze kwitnienia forsycji. Po wertykulacji dajemy nawóz i trawa powinna rosnąć i zazielenić się zaraz, a jest jeszcze za niska temperatura.
Danusiu dziękuję na razie moją jeszcze przechowuję w domu... zobaczymy czy będzie chciała się u mnie zadomowić, obejrzałam mnóstwo aranżacji w roli głównej z kordylina ... jest w czym wybierać
Trzeci znaczek to proste jest - tylko trudne do wytłumaczenia. Wiem jak to zrobić, żebyś pokapowała. Ja teraz podlinkuję na zielono, Ty klikniesz "Cytuj" i zobaczysz kod. Linka wkleja się kasując po = literki http:// i tu wklejasz skopiowany link.