Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:32, 25 lut 2012

Do góry

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:31, 25 lut 2012

Do góry
Brygada Ogrodowiska gotowa do działania w nowym sezonie i pozytywnie naładowana

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:28, 25 lut 2012

Do góry
A potem zaczęliśmy się zbierać pod kafejką i gadaliśmy

Krys z córką i mężem

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:26, 25 lut 2012

Do góry
Przedsmak storczyków

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:24, 25 lut 2012

Do góry
Zdziwiona?

Zadowolona

A dlaczego? Spotkałam takąąą hortensję

I takiego bukszpana
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:23, 25 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem, jestem
Spotkanie udało się

Ów.... nareszcie
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:23, 25 lut 2012

Do góry
W tym roku spotkaliśmy strasznie dużo znajomych, no nie spodziewałam się.

Piotruś z Chronosa z Komorowa, nawet mogliśmy się załapać na pierwszą kawkę.

Z Wiciem

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:21, 25 lut 2012

Do góry
Jestem, jestem
Spotkanie udało się
Cały rok w ogrodzie 18:31, 25 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja mam swoją wodę, ale wsiąknie, mam odwodnienie zarówno z rynien jak i z działki. Witek dobrze pomyślał.

Danusiu, ja też ze swoją wodą nie miałam problemów..
I drenarka działa, i odwodnienie budynku, i odprowadzenie wody opadowej też.

Sebek napisał(a)

Nie wiem czy Cię pocieszę, ale do mnie napływa od sąsiadki ...

Sebek nie pocieszysz, ale to jest TO !!!!!!
Kłopot mam z napływającą wodą z działki powyżej.
Tam stworzył się prawdziwy zalew . Najbardziej wkurza mnie to, że celowo zmieniają ukształtowanie terenu, nieprawidłowo wykonują odwodnienie działki, a potem nie ten co zawinił ma problem.
To nieprawdopodobne jak dużo napływa wody poprzez tunele, korytarze jakie porobiły gryzonie.

Myślę, że Łucja nie pogrozi mi za te rozmówki
Pelargonie 16:53, 25 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przeglądając grafiki pelargonii znalazłam takie oto cudo

http://www.houseplantsguru.com/growing-pelargoniums

Piękne
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 08:58, 25 lut 2012

Do góry
alinak dzięki za rady odnosnie popiołu- clematisom się przyda choć wątpię, że przeżyły zimę bo.... nie zabezpieczyłam ich w żaden sposób - po prostu o nich zapomniałam Ale nic to- spróbuję jeszcze raz w tym roku bo w zeszłym pieknie kwitły do czasu.... potem zaczęły marnieć i wyglądały dość żałośnie. Ale sądzę, że to po pierwsze brak cieniowania ich podstawy a do tego chyba za malo je podlewałam Także mea culpa ale w tym roku lepiej o nie zadbam
kaisog1 to jesteśmy "skarpiane" dziewczyny Trzymam kciuki za Twoje zmagania z oporem materii!
Gardenarium witam Mistrzynię w moich skromnych progach! Pomysł z lawendą świetny i oczywisty- że ja na to nie wpadłam? Przecież ja kocham lawendę, rośnie u mnie jak szalona bo słońca ma dostatek i jeszcze ten zapach! Czyli powojniki zamieszkają z lawendą Bardzo dziękuję!
asc lejesz miód na moje serce- ja też uparcie wierzę, że jeszcze 2-3 lata i zarośnie to cholerstwo! W sumie dopiero w zeszłym roku zaczęłam ją obsadzać.
Bardzo Wam wszystkim dziekuję za życzliwość i podpowiedzi.

A macie pomysł na begonie wielkokwiatowe? W zeszłym roku pięknie mi rosły i kwitły- wystawione byly na balkonie północnym (jedynym jaki posiadam) i całkiem im tam dobrze było ale pod koniec sezonu już były takie wyrosnięte w górę, ziemia zbita aż odchodziła od boków doniczek. to pewnie normalne, że ziemia się wyjaławia ale czy mozna coś na to poradzić? I czy można im coś dosadzić takiego żeby je "zagęścić" żeby się zwieszało fajnie- myślałam o bluszczu. Ale czy nie zabierze im składnikow odżywczych? I czym warto je nawozić? Znajomy, który miał najcudowniejsze begonie jakie widziałam nawoził je nawozem kurzęcym- ale miał własny od swoich kur Moje begonie na razie zostały wsadzone w doniczki, ustawione w chłodnym, widnym miejscu i pokazują już swoje łebki.
Cały rok w ogrodzie 00:36, 25 lut 2012

Do góry
A ja mam swoją wodę, ale wsiąknie, mam odwodnienie zarówno z rynien jak i z działki. Witek dobrze pomyślał.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 00:35, 25 lut 2012

Do góry
Baszka napisał(a)
Dzięki wszystkim. Kupię szpadelek jak radzicie.

Danusiu, przy okazji chciałam zapytać o wymiary tej skrzyneczki drewnianej za 49 zł. Chcę sobie też zamówić za jednym zamachem.

Chyba że coś jeszcze powinnam nabyć jeśli chodzi o fachowy sprzęt.

Skzryneczka ma wymiary 39 x 19cm, wys. 10 cm.
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 00:29, 25 lut 2012

Do góry
Pytania:

1) Rabatka różana- chcę wywalić agrowłókninę (to oczywiście wpływ czytania "ogrodwiska" ) ale co dalej? Zamówiłam już 6 szt bialej róży okrywającej i nie wiem co jeszcze warto byłoby tam zadarniającego dodać? Kiedy mam ciąć róże? Nie cięłam ich na jesien zgodnie z zaleceniami, nie okrywałam tylko zrobiłam kopczyki i teraz nie wiem czy już mam przycinac czy za wcześnie?
2) Czy przycinać już wrzosy czy za wcześnie?
3) Co z drzewkami owocowymi- przycinać nie ma co bo to na razie patyki same ale czy nie trzeba by już czymś ich opryskać?
4) Na miedzy chcę posadzić maliny- jak przygotować podłoże? Rozumiem, że roundup w miejscu gdzie będą rosły owoce to raczej kiepski pomysł?
5) Odkrywać już lawendę czy za wcześnie?
6) Obcinać kocimiętkę?
7) Sadzić już poziomki?
8) W donicach mam clematisy ale wiem ,zę lubią mieć "nóżki" w cieniu- co można by im dosadzić żeby ładnie kwitło i zdobiło?

Odpowiedzi

1. Poczytaj tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

2.Za wcześnie, przytniesz jak się ociepli trochę, za mokro jeszcze jest.
3.Jeśli to jabłonki to patyk możesz skrócić o 1/3
4.Podłoże odchwaścić, przekopać, dołożyć kompostu i sadzić
5.Nie wiem jaka u Ciebie pogoda, ale jak 10 stopni to odkrywaj. Ja w ogóle nie przykrywałam
6.Obcinać, po przekwitnięciu też obcinać.
7.Nie sadzić, poczekaj do kwietnia
8.Lawendę?
Kubusiowo 23:10, 24 lut 2012

Do góry
Skalniak 23:07, 24 lut 2012

Do góry
Między bukszpanami posadź żurawki o żółtych listkach, turzyce fajne. Przeglądnij moją wizytówkę, tam będzie widać jakie rośliny stosuję.
A hortensje LImelight można posadzić gdzieś pod płotem lub ścianą a przed nimi coś niższego, np hosty o biało obrzeżonych liściach.
Link do mojej wizytówki masz w podpisie.

Zauważyłam jeszcze jeden fajny topiar - dwie kulki jedna na drugiej
Ogród z lustrem 22:48, 24 lut 2012

Do góry
Witek mówi, że tak, ale to zależy też od powierzchni dachu.
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 22:06, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak ja lubię takie roboty, jeszcze raz nie mogę się nachwalić. Zadbane, porządeczek, chce się żyć dla takich chwil (tak mawia Daniec na koncertach)

Danusiu, spłonęłam czerwonym rumieńcem...
Dla takich słów warto się było trochę pomęczyć... co ja wypisuję, przecież to przyjemność była
Pewnie słyszałaś to nie raz, ale chciałabym Ci bardzo podziękować za to miejsce i za Twoją, rzadko spotykaną w dzisiejszych czasach, bezinteresowność i za to, że Ci się tak po prostu chce pomagać takim ogrodowym laikom, jak ja
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:58, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dokończymy najładniejszy i największy domek dla złotooków, bo on będzie kolorowy Sama jestem ciekawa jak wyjdzie

ja już nie mogę się doczekać!!
Danusiu, mam nadzieję, że opisy do domków (co i dla kogo) będą, bo ze mnie kompletny laik w tej dziedzinie!!!!!!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:21, 24 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lepiej nie wyjmować na zimę, wtedy wygodniej podlewać i mniejsze donice zajmują mniej miejsca. Wiosną także przesadzałam w większe, jak była taka potrzeba.

Wasko - O aparatach napisałam na PW.

dziękuje juz odpisalam
Przyszłam Hmm poczytać i zaprosić cię do mojego wątku o projektowaniu a jaki wasze pomysły bo mam inne " trudne" miejsce i chciałam wiedzieć co o tym myślisz

Doczytalam też o sklepie Biegne zobaczyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies