Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 15:50, 03 sty 2014

Do góry
aleeeeee mnie tu dawno nie było. Ale postaram się nadrobić i wrzucić garść fotek bo ogród się zmienia. Po mału, mozolnie ale widać zmiany i mam nadzieję z roku na rok będzie lepiej.
A na razie witam wszystkich w Nowym Roku!
I życzę tylko takich słonecznych i ciepłych dni jak ten dzisiaj, który uczciłam.... kawą na huśtawce!!
Ogród Dominiki 15:42, 03 sty 2014

Do góry
Zamiast snuć plany ogrodnicze zrobiłam sushi z wędzonym łososiem. Do sushi polecam wino śliwkowe Choya.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:39, 03 sty 2014

Do góry
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Na początek lista roślin istniejących i przesadzonych:
7 - pzesadzone tuje
8 - tuja Smaragd
9 - żółty berberys
10 - różaneczniki w odcieniach różu i jasnego fioletu
11 - trzmielina na pniu
12 - rozchodnik czerwony
14 - liliowce rózowe fioletowe oraz żółte, wszystkie wielkokwiatowe
16 - tawuła żółta
17 - tuja Golden globe
Na jesień zastąpie 16 i 17 trzmieliną wg pomysłu Danusi, tylko musi się ukorzenić.
18 - jaśminowiec
19 - lilie w odcieniach różu
20 - wierzba mandzurska zasłaniająca sąsiada dość skutecznie

Nowe nasadzenia:
1 - bukszpany kule, zielone zawijasy również bukszpan
2 - trzmielina żółta na pniu
3 - Carex 'Evergold'
4 - Carex 'Frosted Curls'
5 - ??????
6 - Carex morowi 'Ice Dance'
13 - rozplenica 'Hameln' ale troszke się obawiam, że nie będzie zimować
przed tujami nr8 może jeszcze miskanty 'Morning Light'
15 - Carex 'Prairie Fire'
21 - 'wyhochlowanie' między bukszpanami może 'All Gold'
22 - żurawki na obwódkach rabat
23 - śliwa wiśniowa 'Pissardi'
24 - ?????

Zrezygnowałem z zaproponowanyc różaneczników z 2 powodów.

Rośliny potrzebujące nowego lokum Eksmisja na częśc działki za budynkiem gospodarczym z garażami.
- pięciornik 'Pink Queen'
- pełnik 'Golden Queen'
- języczka pomarańczowa
- rozwar biały
- kosodrzewina
- berberys 'Bagatelle'
- 6 miniaturowych iglaków
- szczepiona sosna 'Smidtii'
- cały sklaniak i masa roślin
Wyrzucone zostanie kilka starych brzydkich krzewów, jałowców, syprysików, tuj.

To tak w skrócie część planów na ten rok.

Marzenie o ogrodowym zaciszu... 15:24, 03 sty 2014

Do góry
dominika_rew napisał(a)
A oto co Dominika wymyśliła...

od lewej: tawułki golden princess
od góry: miskant morning light i trzmielina pienna emerald'n gold (chyba taka, jak jest z przodu) mogłyby być też cisy, ale wiadomo jakie są ceny i ciężko u nas dostać w ogóle..
niżej: szałwia omszona fioletowa i róże okrywowe - te kolory fajnie do siebie pasują, ale nie wiem do końca jak to by wyglądało z resztą
no i po prawej te trzmielinki, które wsadziłaś - początkowo ich nie zauważyłam, więc teraz nie wiem, czy już trzmielin nie za dużo
mi tam się podoba...

wow, Domi, wygląda super :-* dziękuję )
Czy szałwia zanika na zimę? (przepraszam z góry za pytanie...), bo nie chciałabym, żeby na zimę i wiosnę był tam kawałek gołej ziemi. i czy te roślinki mogą być na rabacie nasłonecznionej cały dzień?
Trzmielinki rzeczywiście są maleńkie, wsadzane późną jesienią, mam nadzieję, że po wiośnie odbiją
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 15:20, 03 sty 2014

Do góry
A oto co Dominika wymyśliła...

od lewej: tawułki golden princess
od góry: miskant morning light i trzmielina pienna emerald'n gold (chyba taka, jak jest z przodu) mogłyby być też cisy, ale wiadomo jakie są ceny i ciężko u nas dostać w ogóle..
niżej: szałwia omszona fioletowa i róże okrywowe - te kolory fajnie do siebie pasują, ale nie wiem do końca jak to by wyglądało z resztą
no i po prawej te trzmielinki, które wsadziłaś - początkowo ich nie zauważyłam, więc teraz nie wiem, czy już trzmielin nie za dużo
mi tam się podoba...

Makowo na Kociewiu 14:58, 03 sty 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
dzień dobry

Kasiu ta różowa plamka to różyczki ? prawda ? ... znasz ich nazwę ?

i czytam sobie tak od początku ... (kilka dni wolnego więc lewituję w cyberprzestrzeni ) ... i jak przeczytałam o działce to zastanawiałam się ... Ty to napisałaś czy ja ... bo moja pierwotnie miała 750 m2 10 lat temu rodzice ją podzielili na pół abyśmy mogli wybudować mały domek ... a ponieważ podział formalny tylko dla celów administracyjnych to wygląda to tak, jakby na tej pierwotnej działce stały dwa domki ...
Choinka 14:55, 03 sty 2014

Do góry
U mnie też żywa w tym roku, ale strasznie nieforemna, nawet przywierciłam jej kilka gałązek bo jakaś łysa się zdawała. Ja nie mam szczęścia do żywych choinek, na zewnątrz wydają się ładne a w pokoju jakieś pokraki, albo zbyt duże.
2013/2014

2012/2013

Ogród Eli 14:29, 03 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No Ela ale projekt Powolutku Emusia przekabacisz Buziole.

raczej w tym roku nie mam szans zaczął wyliczać ile pracy go to kosztowało w największy upał ją tworzył i takie ,, amerykańskie'' światełka założył w kamieniach itp., itd nie naciskam bo mi już nic nie zrobi w ogrodzie a planów mam tysiące
a to te ,,amerykańskie'' swiatełka oczywiście nieudany zakup przez All...

Ogród cioci 14:18, 03 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
A to miejsce do zmiany Pokazuję dwie strony.

Muszę tę rabatkę wyrównać no i na nowo obsadzić Widzę tu bukszpany, trzmielinki albo cisy na pniu i trawki oczywiście no ale radźcie

a myślałaś o hortensjach Danusia jakiś czas temu proponowała mi niskie Bobo
W kamiennym kręgu od początku 14:16, 03 sty 2014

Do góry
Anuś czy Ty paluszki sobie przyszyłaś??? Nie zaglądaszWszystkiego najwspanialszego w Nowym Roku Oby wszystkie Twoje plany wyszły i następny rok abyś już witała w nowym wymarzonym domeczku No i buziole na 300 No i tort
Ogród cioci 14:06, 03 sty 2014

Do góry
A to miejsce do zmiany Pokazuję dwie strony.

Muszę tę rabatkę wyrównać no i na nowo obsadzić Widzę tu bukszpany, trzmielinki albo cisy na pniu i trawki oczywiście no ale radźcie
Ogród cioci 14:01, 03 sty 2014

Do góry
Wyobraźcie sobie że piłam dziś kawkę na ławeczce przy sadzawce i czytałam książkę W sweterku!!!
Takie zimy to przyjmuję bez zastanowienia Jak w Hiszpanii No i kilka fotek.
Róże - ponad 1000 szt 13:23, 03 sty 2014

Do góry

Kochani!!!
Kto ma czas i ochotę na róże, to zapraszam w imieniu pewnego szkółkarza z Krakowa.
Właśnie likwiduje szklarnie z różami i to co zostanie po prostu pójdzie na straty.

Róże w zamian za kawałek dobrego ciacha - tyle ile kto uniesie.
Trzeba sobie je tylko wykopać i poprzycinać.
Prawdopodobnie to róże wielkokwiatowe uprawiane na kwiat cięty. Kolory z tego co się zorientowałam to: bordo, czerwony, żółty, różowy i taka czerwień wpadająca w róż

Podaję adres:
Kraków
ul. Jesionowa 19a
tel.662037859
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:51, 03 sty 2014

Do góry
Jakimś cudem mam bardzo podobny bukiecik w domu

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:45, 03 sty 2014

Do góry
Potem 18 maja dochodziłam do siebie w swoim ogrodzie
i uspakajałam stres orlikami które nie wiem skąd się u mnie biorą - sieją się jak chwasty a ja je wszystkie toleruję
tak mi się podobają że chciałam mieć z nich bukiet ślubny / to było dawno - odradzono mi dziś chyba by już było inaczej /

na razie skończyłam na 18 maja cdn
Zdjęcia Roku 2013 12:45, 03 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Paweł ty draniu! a mówiłeś że kochasz tylko mnie. Już ja ci w domu pokażę...

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:38, 03 sty 2014

Do góry
Moje rozważania o nowościach jakie miałam w ogrodzie w 2013 skończyłam na 10 maja.
Potem działo się działo - więc nie miałam czasu na mój ogród ani na zdjęcia ani na prace w nim a szkoda - bo gdybym wiedziała jakie osobistości świata ogrodów do mnie zawitają to pewnie przynajmniej wypucowałabym ogród

tak więc 17 maja niespodziewanie wylądowałam w bajecznie kolorowym ogrodzie Riche i w dodatku w świetle mega słońca i kamery - ale o tych wspomnieniach innym razem

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:28, 03 sty 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Tę pelargonię miałam dwa razy. Kapryśna, wymaga stałej wilgotności gleby, stała na parapecie pod dachem, dobre warunki świetlne i ... dopadła ja jakaś wirusówka. Zrezygnowałam. Zestawienie świetne, ile cennych uwag. Pozdrawiam.

Pelargonie wbrew mojemu przekonaniu, że są bezobsługowe wymagają dobrej opieki, ja wiedziałam, że musi mieć stale wilgotno i o to dbałam, ale to za mało
też był wirus listki stale wyrywałam takie brązowe i chyba nawet pstryknełam czymś a potem mnie złość wzięła że kupuję a się nie zanam

chyba tak to jest jak w życiu - widzisz zakochujesz się bezwarunkowo a potem rozczarowanie

tu tak było zobaczyłam cały rząd takich pelargonii a że lubię pelargonie decyzję podjęlam o zakupie błyskawicznie bo były naprawdę bardzo piękne - nie mam dużo zdjęć
tu jeszcze je widać 18 maj

Sekatory 12:10, 03 sty 2014

Do góry
Witek hurtem ostrzy chyba pilnikiem, rozkręca narzędzia na zimę, konserwuje i ostrzy.

W sezonie ostrzymy ostrzałką, kupuje się je w sklepach gosp. domowego albo ogrodniczych

To tak wygląda mniej więcej. Tu akurat ostrzę nożyce szpalerowe

Kwiatowy ogródek Monteverde 12:07, 03 sty 2014

Do góry
Następna kartka z kalendarza

pochmurno u mnie dzisiaj i pada deszcz, temp. + 4 st.C
następne storczyki mają pączki

co mnie bardzo cieszy
Miłego dnia wszystkim życzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies