Widzę, zę też nie możesz się doczekać wiosny No pewnie, tyle pracy twórczej przed nami!
Mam kosodrzewinki i lubię je. Jak już nie ma nic w ogrodzie, to zawsze dają trochę zieleni. Na razie nie są duże, bo sa u mnie trzeci sezon, ale w zależności od gatunku mogą osiągać nawet ponad metr. Tak że weź to pod uwagę przy planowaniu.
cieszę się, że będziesz ze mną
no to są najcięższe roboty zaplanowane na ten sezon, aż się boję
mi też się podoba takie zestawienie, tylko obawiam się ze stipa nie wytrzyma mrozów, obsypałam niby korą, ale u mnie wieje straszniedzięki Dominikaa właśnie że jestem, nawet do piątku siedzę w domuDzięki Sylwia wciąż mi chodzi po głowie ten Twój wianek gdzie tam, na zwolnieniu siedzę
Będzie , bedzie murek W końcu
Byłam dziś rozmawiać , jak sie ociepli przyjdą panowie na pomiary i na wiosnę rusza budowa murku pod brzozami .
Bedzie ok 60 cm bliżej niż brązowy płotek na zdjęciu.
Ta rabata w rogu też bedzie ale zostanie wszystko wysadzone, nasypana ziemia i posadzone na nowo.
Już nie mogę sie doczekać .
Przed brzozami będą rozchodniki , śmiałki , trzcinniki i stipa .
chciałam kilka danic ale boje sie czy dadzą radę i zastanawiam sie czy nie lepsze będą karłowe kosodrzewiny . Co sądzicie ?
ja siałam w ubiegłym roku stipę i werbenę 15.03.15, to było o miesiąc za późno, ale i tak i jedna i druga zakwitły. Stipa przez cały sezon była piękna.
Karol, polecisz jakie odmiany jabłoni, gruszy, śliwy, brzoskwini, moreli i wiśni posadzić w ogrodzie?
Karol stipa rośnie dość wolno ale myślę że dopiero w połowie lutego trzeba ją siać Ja tak robiłem
W przypadku werbeny ciężko mi doradzać Proponuję też połowę lutego Dziewczyny pewnie będą krzyczeć głośno o jej terminie siewu Ja ją pierwszy raz siałem w maju w tunelu foliowym i wyszła na drugi dzień Ona do kiełkowania potrzebuje dużej wilgotności i wysokiej temperatury Proponuje po wysianiu nakryć ją kloszem
Bardzo ważna informacja w przypadku werbeny Nasiona trzeba poddać procesowi stratyfikacji Wtedy lepiej kiełkują Podobnie robi się z lawedą
Do gruntu wszystkie sadzonki sadzimy dopiero po ogrodnikach Wcześniejsze posadzenie jest ryzykowne Ja wolę spokojnie spać w nocy
Oczywiście sadzonki pędzone w domu przed posadzeniem wcześniej hartujemy
Rozumiem Joasiu,że jesteś zadowolona z tego złocienia wstaw jakieś fotki
Stipę ,kiedy będziesz siała ,bo ja pierwszy raz zebrałam nasienie,z sadzonek kupionych w tym roku.Zostawiłam je w ziemi ,przezimują czy nie?
Może to wcale nie stipa,kupiłam na targu i tak mi powiedzieli
Złocienia Crazy Daisy też mam z nasionek. Dobrze wschodził i sadzonkami obdzieliłam też znajomych. Kępy dość szybko się rozrastają
Stipa też siana i sadzona i rośnie dwa lata. W tym roku zebrałam nasiona i zamierzam znowu hodować z nasionek