No na pewno lepiej je teraz jeszcze wsadzić do ziemi niż wysuszyć w domu, a czy zakwitną? lilie "józefki" maja już w tej chwili liście przynajmniej u mnie tu troszeczkę je widać za pąkiem Kosmosu, pójdę do ogrodu to zrobię dokładniejsze zdjęcie
ciąć to możesz bez obaw kalinę "Roseum", one ma kwiaty jak białe pompony i nie zawiązuje owoców
ta na moim zdjęciu to "Compactum"
kwitnie takimi kwiatami w "baldachach" - jak to sprytnie ujęła Jadzia
i koralami się rzeczywiście jesienią obsypuje
łatwo je odróżnić właśnie po kwiatach
dla porównania:
"Compactum"
"Roseum"
na początku kwitnienia pompony są zielonkawe
pózniej śnieżno białe
przepraszam za jakość ale to zdjęcia z telefonu sprzed kilku lat
Bożenko, a Ty bardzo pięknie potrafisz pokazać piękno jesieni, jesteś coraz lepsza w robieniu zdjęć i łapaniu przepięknych detali
hortensję ukorzeniałam, było kilka sadzonek, niestety wyjechaliśmy do Anglii, upał był i komary i syn ich nie podlewał i padły wiosną znowu zrobię klika patyczków, może ktoś będzie chętny, a tobie ciachnę patyczki i sama spróbujesz
Wczoraj robiłam gruszki i grzybki cały dzień miałam zajęty teraz idę do ogrodu, po porannej mgle wreszcie trochę obeschło, będę wieczorem, pozdrawiam wszystkich odwiedzających
A tego nie wiem, ale tak na czuja, jeśli będzie odpowiednia temperatura i dawkowanie wody, światło, to może uda ci się wielki eksperyment i my na tym skorzystamy
magnolie parasolowate mam 3, liście są olbrzymie, a to młode 3 letnie drzewka, rosną do 30m, w Polsce chyba 20 i jak one się wybarwiają
a obok ambrowiec kolumnowy, też go uwielbiam
Ewa, bo u ciebie jest ciekawie, śliczny ogród i artystyczne ujęcia roślin, takie niby małe szczegóły, a jak cieszą
chyba złapał mróz u ciebie, u mnie chroni go las, tam zawsze jest cieplej, inne rośliny też korzystają
Mariken od Agi i Sylwii już złoty i róża pomarszczona, aczkolwiek nadal kwitnie
Madziu, jej!!! jak się cieszę, ze jesteś, stęskniłam się za Tobą
Właśnie to chciałam pokazać i może zagra z nimi, bluesa i inne kawałki, tak dla odmiany
no to jeszcze wrzucę jedno foto, w końcu skoro oglądają i czytają O., to są nasi
Glen i moja gitara przy wymianie strun
no sama nie wiem, może jedno wrzucę
dziś ciut kolorów jesiennych połapałam
Dżaga zaliże gości do bólu...........i musze napisać, że oni na bieżąco ogladają Ogrodowisko
To jakby ich było dużo i nie tylko takie ale też z pomarańczowymi pędami są wiem bo widziałam w szkółce niedaleko mnie derenie w stanie bezlistnym i to w gromadzie wyglądają autentycznie tak jak wysłałam te niektóre zdjęcia z neta.
Kasiu to jest możliwe. Bo ja widziałam poustawiane w szkółce derenie różnego rodzaju w zimie i właśnie tak wyglądało jak na tej inspiracji z dereniami o żółtych i czerwonych pędach.
to słoneczko zachęciło mnie wczoraj po południu do powieszenia na szyi aparatu...
trawnik już prawie cały pokryty brzozowymi liśćmi..będzie co robić w sobotę..
podejmiemy zadania "grupy trzymającej grabie" wprawiając je w ruch na kilka godzin
liście wykorzystam do ściółkowania rabat, będę też z nich robić pierzynki dla traw a resztę (jeśli się coś ostanie) kompostować
O to jest zdjęcie troszkę przedpotowowe....ale tak na szybko...
To coś w kółku to klon którego już nie ma...poszedł w inne miejsce.
A chodzi mi o ten kawałek gdzie jest trawa niedzwiedzia, której też już nie ma i tak sobię myślę aby obsadzić całe to miejsce z ciemnym kamieniem...
Byłam zaskoczona ilością cebul kwiatowych w biedronce. Oj, miałam smak jeszcze na inne roślinki, ale muszę wstrzymać się do następnego roku. Kusiły tulipany, czosnki duże fioletowe, czosnki niskie żółte, szafirki, cebulice i inne.
ale niestety mam za mało miejsca a mój M boi się trochę że brzozy będą śmiecić (i ma trochę racji) ale jak kiedyś uda mi się dokupić gdzieś większy kawał ziemi to zrobię takie coś
wstawiałam tą inspirację chyba do Kasi do leśnego ogrodu
A u Ciebie coraz piękniej i piękniej i coraz to nowe nowocześniejsze pomysły. Oby tak dalej chociaż powiem Ci, że i tak u Ciebie zawsze było super fajnie i kolorowo.