Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 22:25, 12 gru 2011

Do góry
Fastigiatę widziałam, ale nie skusiłam się.
Szafirki (Muscari macrocarpum) 22:19, 12 gru 2011

Do góry

Szafirki (Muscari macrocarpum) 22:17, 12 gru 2011

Do góry
Szafirki chyba najładniej wyglądają z białym, albo cieniowana kompozycja w różnych odcieniach niebieskiego.

Kompozycje szafirkowe

Zimowit jesienny (Colchicum autumnale) 22:08, 12 gru 2011

Do góry
Kolejna roślina do listy, która maskuje liście zimowitów.
Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 22:07, 12 gru 2011

Do góry
Ja także mam wielką kulę ale ze zwykłego - zielonego.
Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 22:03, 12 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ilex crenata "Golden Gem" jest krzewem zimozielonym, podobnym nieco do bukszpanu, ale bardziej się rozkłada na boki, jeśli nie jest cięty.
Przez niektórych szkółkarzy uważany jest za "wymarzający" ale nic bardziej błędnego. Odkryłam go wiele lat temu, posadziłam na północnym-wschodzie Polski i nic, żyje do dziś. Tym bardziej posadziłam go też w swoim ogrodzie pod Warszawą.
Jest zimozielony, to najważniejsza jego cecha. Ta odmiana na zdjęciu jest żółta, ale istnieje też zielona, choć nieco mniej atrakcyjna. Żółty kolor jest bardzo intensywny w słońcu, w cieniu trochę zielenieje.

Można go ciąć, z zielonego mam nawet wielką kulę, która jest bardziej zwarta niż z bukszpanu i nie rozkłada się na boki pod ciężarem śniegu.
Nie ma kruchych gałązek.
Nie wszyscy (szkólkarze) mają ten fajny krzew w ofercie, ale ja go uwielbiam. Należy do mojej żelaznej listy.

Tak wygląda po zakupie

Też go bardzo lubię, daje łatwo się formować robi sie z niego stożki, kule, drzewka bonsai. Przywiozłem sobie odmianę zieloną gęstą krzaczasta "Convexa", według producenta wytrzymuje spadki temperatur do -30stopni.i odmianę kolumnową 'Fastigiata', raczej powinny przezimować.

Bonsai i niwaki 22:01, 12 gru 2011

Do góry
Kolejny bonsai z cisa

Bonsai i niwaki 21:59, 12 gru 2011

Do góry
Przepiękny bonsai z cisa

I z sosny

Bonsai i niwaki 21:58, 12 gru 2011

Do góry
Cis

Bukszpan
Bonsai i niwaki 21:56, 12 gru 2011

Do góry
Cis

Grab

Sosna

Klon jesionolistny - Acer negundo 21:50, 12 gru 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Moje maleństwo zostało posadzone w starym ogrodzie

Paulownia omszona - Paulownia tomentosa 21:44, 12 gru 2011

Do góry
Sprzedawcy w internecie żerują często na naiwnych, zamieszczając oczywiście nie swoje zdjęcia, tylko pościągane z całego świata, gdzie dana roślina cudownie wygląda, dadzą jej jeszcze nazwę szumnie brzmiącą (paulownia puszysta ) i naiwni a pożądający nowości kolekcjonerzy kupują.
Ja podchodzę do tego ostrożnie. Rarytasy kupuję tylko "namacalnie". Jak wypróbuję i wyjdzie, to sadzę a jak nie - zapominam i nie polecam.

Tak np. było z zimozieloną Magnolia grandiflora za 5 tys. zł niestety, szkoda tej kwoty i tyle.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:40, 12 gru 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Aaaaa to całkiem zmienia postać rzeczy

A może nawet w ...dal, za stara jestem żeby to pamiętać ale wolałabym wzwyż oczywiście
Mój 4 arowy azyl... 21:36, 12 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A ja niestety tak nie umiem, ale dziś z tego wszystkiego z gotowego płatu ciasta francuskiego wykroiłam kwadraty i ponakładałam troszku konfitury z róży od Ani Monteverde dodałam moreli i upiekłam rożki Ale wyczyn dla mnie

Musiały być pyszne!
Ja mam przepis na rożki z różą, ale z ciasta drożdżowego. Trochę to czaso- i pracochłonne, ale za to świetne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:28, 12 gru 2011

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Szefowo, jaka to odmiana cisa ??On cały był żółty czy to zwykły Taxus baccata 'Elegantissima'?? Zdjęcie z pierwszych stron tego wątku.

Istnieje odmiana cisa wiecznieżółta??

A te doniczki od funkii nie pękają pod wpływem mrozu??

Ten cis to Taxus baccata "Dovastonii Aurea".
Jesto trochę "żółciejszy" ale nie tak żółty jak w młodości, kiedy puszcza nowe igły.

Doniczki czasem pękają, ale trzymają się z reguły.
Metamorfozy ogrodowe 21:25, 12 gru 2011

Do góry
Mam pytanie, czy to zostało wykarczowane, czy ścięte króciutko żeby powstało to co teraz?

gardenarium napisał(a)
U Kasi w ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:24, 12 gru 2011

Do góry
siaaska napisał(a)

Danusiu jak nazywa się ten bluszcz? U Ciebie na pewno nie wymarza ale myślisz że poradzi sobie na bardziej otwartej przestrzeni?
Będę potrzebować coś zimozielonego, aby zakryć śmietnik myślisz że się nada? Polecisz mi jeszcze do tego coś kwitnącego? Będzie to miejsce gdzie słoneczko grzeje po południu przez kilka godzin, a później cień robi domek.

Ten bluszcz rośnie ze spiralą bukszpanową w donicy, wymarza niestety, tylko jeśli śnieg na nim leży to przezimuje.
U mnie zimuje czasem w skrzynkach balkonowych jak stoją na ziemi i dużo śniegu na nich.
Nie wiem tak na pewno, co to za odmiana, ale coś w tym typie:

Hedera ivy "Eva"

Gold Child

Anne Marie

Mój 4 arowy azyl... 20:31, 12 gru 2011

Do góry
A ja niestety tak nie umiem, ale dziś z tego wszystkiego z gotowego płatu ciasta francuskiego wykroiłam kwadraty i ponakładałam troszku konfitury z róży od Ani Monteverde dodałam moreli i upiekłam rożki Ale wyczyn dla mnie
Pszczelarnia 20:26, 12 gru 2011

Do góry
Możesz nawet zbić z grubych bali a środek jak donica na pachnące tymianki.
Pszczelarnia 20:25, 12 gru 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zguba (plan zielnika) się znalazła! Mój pomysł jest następujący.
I oczywiście mam pytanie o to, czy zostawić ten zielnik taki niedomknięty? Otwarty na pd.-zach.?
Czy brakuje jakiś ważnych ziół? Tak rumianku (on jest jednoroczny - dosiać), marunę dodać?
B - kule i zielony pas to oczywiście miododajny bukszpan.
PORADŹCIE, proszę. Ławeczka na razie może okazać się jednoosobowym fotelem ratanowym.

Przejrzałam wszystkie możliwe zielniki w ogrodach angielskich i nie tylko, jakie znalazłam na Ogrodowisku. Nie śmiejcie się z babki (plantago maior albo lanceolata) - bardzo dobra na użądlenia, ukąszenia i otarcia naskórka oraz oparzenia. I glistnik jaskółcze ziele (chelidonium maius - uwaga trujący!) jest też lubianym zielskiem.
Gabrysia - pamiętałam o ostropeście, jest rewelacyjny (w wyglądzie).
Wytłumaczę się z granitu (piaskowiec byłby lepszy do ziół). Piaskowca nie mamy tyle i są to raczej kamienie płasko-okrągłe. A granitu jest pod dostatkiem i te nawierzchnie twarde (oprócz trawnika) u nas dominują (oprócz ścieżki z kamieni do strumienia). Ufffffff.

Jeśli chodzi o ławeczkę, zrób ziemną Jak w Sissinghurst

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies