Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 16:41, 19 lip 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
No, no, chylę czoła " Pani Złota Rączka"

Debra, sama to zrobiłaś ? ?

ale super efekt murek murowanie się prezentuje
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 16:32, 19 lip 2013

Do góry
wczoraj trochę polatałam z pędzlem i co nieco pomalawałam na biało

zdjęcia z tel więc przepraszam za jakość

czosnki w suchym bukiecie

plecione kulki

koszyczek "snopek"

stara doniczka (będzie na rabacie, a w niej kamyki niczym strumień albo coś innego...
Ranczo Edy 16:31, 19 lip 2013

Do góry
Witam serdecznie dziewczynki miło mi że podobają się wam moje pięciorniki natrzaskałam fotek bo po zimie może się okazać ich mniej ha ha miłego dnia Renatko,Debro,Atenko i Haniu a to dla was ....
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:02, 19 lip 2013

Do góry
cztery lata temu posadzilem drzwko wiśni. Owoce tak wyglądają.Owoce podłużne ,pestki płaskie.Zdrowe owoce bardzo smacze ,słodkie.Straty sięgają 60%.Czy ta odmiana nadaje się amatorskiej uprawy.Pomocy.
Moja codzienność - ogród Oli 15:59, 19 lip 2013

Do góry
Dziewczyny kombinuję z ustawieniem roślin, wiatr mi doniczni przewraca a słońce tak praży że ciężko zrobić sensowne zdjęcia ale coś tam widać

W rogu jest cisowy żywopłocik za nim derenie a w środku buk.
Nie wiem jak ustawić limki, jest ich 5 sztuk. Czy dać naprzemiennie z ML czy jakoś pomieszać ? a może od płotu a dopiero potem limki? wstepnie dałam po dwa po bokach ale to chyba tak nie będzie...

Żywopłocik bukszpanowy będzie ale bez zawijasa a miłorzęba myślałam podsadzić trzema kulami z bukszpanu nie wiem czy dobrze myślę ?
Stożki każdy jest innej wysokości i też nie wiem za bardzo jak je ustwić bo rabata idzie ze spadkiem
Liczę na Waszą pomoc

Jeden ogród – dwie osobowości 15:48, 19 lip 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)
Witam wszystkich,
Mam na imię Agata.
Obecnie siedzę na wychowawczym, ale chciałabym kiedyś pracować w zawodzie bo przekonałam się że to jest to co lubię.
Na studiach zaszczepiono we mnie fascynację ogrodami. Cały czas lubię się dowiadywać nowych rzeczy poznawać nowe rośliny i oglądać nowe pomysły i inspiracje ogrodowe.

Studia pokazały mi jak małą wiedzę o ogrodach wciąż posiadam i cały czas lubię dowiadywać się czegoś nowego inspirują mnie wasze ogrody bardzo.

Wiem dużo o roślinach i mogę służyć pomocą, chociaż wciąż wydaje mi się, że za mało jak na fakt ile odmian różnych roślin teraz istnieje i jak dużo nowych odmian ciągle powstaje.

Ja cały czas na swoim ogrodzie uczę się czegoś nowego w praktyce uprawy i pielęgnowania ogrodów.

Mój mąż bardzo szybko zafascynował się projektowaniem i pielęgnacją ogrodów. Cały czas powtarzam, że minął się z powołaniem zamiast budownictwa powinien studiować ogrodnictwo, chociaż on we wszystkim umie się odnaleźć i świetnie sobie radzi prawie we wszystkim.

Fakt, że mój mąż zafascynował się projektowaniem ogrodów ma też minusy, ;P teraz każde z nas ma swój własny pomysł na wygląd naszego wspólnego ogrodu i zawsze musimy dojść do jakiegoś konsensusu przy kolejnych etapach prac projektowych.

Na razie wspólnie stworzyliśmy coś takiego:
[img

Popatrzyłem sobie na zdjęcie 4 po lewej myślę że dobrze by było przełamać ten biały brzeg roślinami.Można rozgarnąć gryś wyciąć otwory i wsadzić np. po 4 szt Żurawek w różnych kolorach co ileś tam cm dalej wrzosy na przemian z wrzosami no różne kombinacje i bardzo niskie byliny .Da to zupełnie inny efekt a jak nie wierzycie to poustawiajcie najpierw doniczki z tymi roślinami o których pisałem i zobaczycie jak to będzie wyglądało. Pozdrawiam . Acha i na pozostałych częściach pomyśleć podobnie.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:44, 19 lip 2013

Do góry
Martuś miskant chiński gracillimus.Mam ją też przy hortensjach .Czeka je przesadzenie na tył ,tam rosły tylko dzieliłam sadzonki z 2 mam 6.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:12, 19 lip 2013

Do góry
To się do brico przejadę, wprawdzie na drugim końcu miasta prawie pod Łdzią, ale jest potrzebuję 1 limkę, może jeszcze będzie... pozdrawiam Aga!
moja green jewel (chyba?):

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:04, 19 lip 2013

Do góry
u mnie tez nie ma Brica. Może na szczęście

Green Jewel- mam ją od jesieni- kwitła pięknie na zielono. Teraz jest jeszcze nie rozwinięta, ale narazie zielona

Może niedoskonały ale..... 14:57, 19 lip 2013

Do góry
3 Białe posadzone obok siebie
Aspiryn Rose szt.3 posadzone obok siebie tworzą piękny krzak.Tu fragment

Petticoat - 2 szt posadzone obok siebie i...porażka.Tworzy wysokie pędy które musiałam podpiąć .Plus-bardzo zdrowa i ładny kwiat

Kosmos- 2 szt.posadzone obok siebie i....kolejny minus.Pędy w stosunku do kwiatów za wiotkie.Kilka dni temu część powycinałam bo leżały na ziemi.Może za blisko siebie rosną , nie wiem.Plus to zdrowe liście i piękne kwiaty

Z całej trójki gdybym miała jeszcze raz wybierać to wybrałabym Aspiryn Rose do posadzenia w większej grupie
Kosmos i Petticoat nie tak blisko siebie.Może wtedy uwidoczniło by się ich piękno.W tej chwili jest ...nieładnie. I cały czas mam wrażenie ,że zepsułam sobie efekt i zamiar jaki miałam sadząc
Ogród ogrodniczki 14:42, 19 lip 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Jeszcze wymyśliłam zamiast dyptamu - gaurę
Podobna jest nieco.

Ale czy ona jest dostatecznie łatwa w uprawie? Kompletnie nie znam rośliny.

A może przed bukszpan daj bluszc plus przywrotniki. Przywrotniki są jasniejsze, będą tworzyć barwną plamę, a nie są wymagające?
Ogród ogrodniczki 14:40, 19 lip 2013

Do góry
Jeszcze wymyśliłam zamiast dyptamu - gaurę
Podobna jest nieco.

Może niedoskonały ale..... 14:24, 19 lip 2013

Do góry
Mazowsze - zdrowe silne liście

Gruss An Aachen a w tle na wysokościach Berolina

Prawdopodobnie Octawia Hill. Na 99.9%

NN

Hanabi - już choruje

Berleburg Castle - mizerny w tym roku

Pomponella na wysokościach - bardzo ją lubię

Nevada - lekko różowa

Margaret Hilling - różówa

Madame Pierre Oger

La Reine Victoria - też już końcówka

i czerwono zakończę

FJ Grotendorst

Isobel Reinassance
Może niedoskonały ale..... 14:12, 19 lip 2013

Do góry
Leniwie

Reine de Violetes- cały czas coś kwitnie na krzaczku.Sporo nowych pędów.Jeszcze nie choruje

Aleksander McKenzie- coś mu brakuje bo końcówki listków się odbarwiają

Nahema - na razie nie "powala" było kilka kwiatów teraz

To dwie ostatnio wsadzone -NN Kronprinsesse Mary

Kawałek dalej Geischa

Dla odmiany czas na zmiany... 14:07, 19 lip 2013

Do góry
wstawiam fotki tej trawy .... wieczorkiem poszukam jej nazwy ....może się uda znaleźć ... ona u mnie prawie w cieniu .....

Ogród ogrodniczki 14:07, 19 lip 2013

Do góry
Agatko,wrzucasz mi świetne pomysły.

Oto efekt przemyśleń.

Lawenda, róże i potem to niewiadomoco przed żywopłocikiem z bukszpanu.
A co dać za "niewiadomoco" to dalej nie wiem.
Chyba dam bluszcz z trawkami albo z żurawkami.
Chę?.......
Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:06, 19 lip 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Kula dostała towarzystwo.Chociaż nie wiem gdzie ostatecznie wyląduje.

pasowałaby do mojego ciurkadełka
Jeden ogród – dwie osobowości 13:34, 19 lip 2013

Do góry
teraz wrzucę kilka roślinek

na wiosnę było tak:
moje ulubione cebulowe - czosnki

irysy i liliowce wczesne

floksy szydlaste, tawuły, irga, sosna himalajska i świerk srebrny

a na tym zdjęciu już środek lata i kwitną tawuły i trochę poszerzyliśmy krawędź rabaty

na tym zdjęciu perukowce

dzięki budlejom odwiedzają mnie motyle tutaj budleja Dawida 'Black Knight'

ale nie tylko do budlei przylatują motyle
tutaj na jeżówkach

a na tych zdjęciach liatra kłosowa

tu liliowiec

żurawki, wciąż mi ich mało dwie sadzonki żółtych żurawek są jeszcze malutkie.

i najmniej wymagające krzewy bardzo atrakcyjnie wyglądają sadzone w grupach świetnie znoszące cięcie i zanieczyszczenia pęcherznice uwielbiam je.

Ogród... reni 13:30, 19 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dziś rozdaję cytrynki. Miłego dnia.

Ja też poproszę
Ogród ogrodniczki 13:23, 19 lip 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies