Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Pod Laskiem 21:57, 22 sty 2015

Do góry
Monia, te kwiatowe rabaty są cudne. Możesz jedynie dodać im kiedyś obwódki na brzeg.
Wprowadzają ład i harmonię. Niekoniecznie z bukszpanu (trzeba go ciąć więc wymaga trochę pracy), ale z niskich bylin, na przykład z przytacznika, żurawek, trawek itp.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:52, 22 sty 2015

Do góry
To ta?
Ania napisał(a)

(z Ogrodu Ani z Zielonego Wzgórza)
Co z tym ogródeczkiem począć 21:46, 22 sty 2015

Do góry
Ania z zielonego Wzgórza?
Co z tym ogródeczkiem począć 21:45, 22 sty 2015

Do góry
Ewa, z O nmożesz, bo do tych zdjeć Admin ma prawo.
Pod Laskiem 21:37, 22 sty 2015

Do góry
Łał, jak pięknie!

Nie masz nad oczkiem kaczeńców? Są urocze. Ja mam, zwykłe nad brzegiem stawu pozyskane Jeśłi nie masz, posadź, klimatyczne są bardzo i do agro pasują jak najbardziej.

Do tego żywopłotowego kręgu nie dawałbym drzwi, on jest taki tajemniczy ale zachęcający do wejścia teraz.

trawą wysypujesz cienko, na tyle, żeby przykryć glebę. JAk wyschnie na słońcu, możesz znowu rozsypać kolejną warstwę. Ma się utworzyć warstwa chroniąca przed wysychaniem gleby i nie pozwalajaca chwastom rosnąć.
Nie zadusi roślin, bo rozsypujesz wokół nich, a nie na
Przy takiej grubości trawa nie dostanie samozapłonu, nie masz się co obawiać.
Są dwie szkoły - jedna mówi, żeby najpierw rozłożyć gazety (nie kolorowe), polać je wodą, i na nie dopiero trawę. Druga - że bez gazet.
Ja wolę z gazetami, bo lepiej chroni przed przebijaniem się chwastów. Ale jak mam to kłądę, a jak nie mam - sypię bez gazet.
Oczywiście nie chroni to przed chwastami w 100 %, ale kora też całkowicie nie chroni.
Pomysł na ogród 21:24, 22 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

btw. Nie wiesz, gdzie się zapodziała nasza Toszka?

Ona to niespokojny duch , zupełnie nie wiem co się z Nią dzieje - może gdzieś się wybrała dalej , korzystając że dla ogrodu sezon ogórkowy >?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:16, 22 sty 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Tess...gonię, ale nie jest łatwo, dobrze, że z gruntu rzeczy, jestem optymistką i jak już lepiej, to dziś się szwendam, najpierw u siebie, potem u wasbuziaki

tak, na ten moment koniec zimy, ruszyła wiosna, nawet u was
anemon juz prawie kolor pokazuje i skimma tuż tuż..

Wiedziałam, że wiosnę u Ciebie zobaczę!
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:02, 22 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Viola, idź do Moniki (Chaos by Monika) - o tym wlasnie Tess nam pisała. I znow wiem że jeszcze nic nie wiem

Ola czytałam i nic mi nie leży Nie pojmuję
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:50, 22 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Viola, idź do Moniki (Chaos by Monika) - o tym wlasnie Tess nam pisała. I znow wiem że jeszcze nic nie wiem

No to lecę
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:47, 22 sty 2015

Do góry
Pod Laskiem 19:16, 22 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)

Tess ja mam w tych rabatach ziemie i nie mam kory więc zamiast kształtować obrzeża to tyramy z mamą z plewieniem ( bardziej mama bo ja mam gości z agro na głowie). (...) Korę mam tylko przy wjeździe od zeszłego roku.

Monia, a nie próbowałaś rabat wysypywać ściętą trawą? Wiesz, jak to się robi? Ja w moim wiejskim ogrodzie sypię trawę na wszystkie rabaty tzn. te, które tego potrzebują, bo w miejscach zagęszczonych zielsko nie rośnie. A i w Gąszczu też to stosuję. Przy takim areale zaplewicie się na śmierć A jeszcze dodatkowe rabaty chcesz robić.

monia napisał(a)

Myślałam już o obwódkach z kostki granitowej .

No, czyli już zdiagnozowałaś problem i wiesz, jak go usunąć. OK.

monia napisał(a)

mam ten sam odcień żurawki co Mi starej żurawki którą muszę podzielić. Kiedy trafiłam na ogrodowisko to tak obserwując stwierdziłam że najlepiej kilka sztuk w kupie ale my mieliśmy remonty z moim Markiem tak jak do tej pory i kupowałam po 1 bo chciałam dużo różnych.

To ładna ta żurawka. Dziel, będziesz miała gdzie sadzić.
No tak, sadzi się po kilka sztuk - trzeci punkt Dekalogu Ogrodnika. Znasz?

Dekalog ogrodnika wg Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Ale duża ilość jednakowych roślin to wydatek. Spoko, podzielisz, pomnożysz i będziesz miała plamy
Pod Laskiem 19:04, 22 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Monia, pooglądałam sobie jeszcze raz Twój ogród i powiem tak: pięknie masz.
Brakuje tylko plam koloru przy iglakach, żeby postawić kropkę nad i.

I ładnej linii oddzielenia rabat od trawnika. Albo kanciki (wiesz zapewne, o czym piszę) albo obrzeża, ale płaskie.

Zobacz, co plamy koloru mogą sprawić. Te zdjęcia z ogrodu Małej Mi.

Przed i po:

Przed i po:

Tess ja mam w tych rabatach ziemie i nie mam kory więc zamiast kształtować obrzeża to tyramy z mamą z plewieniem ( bardziej mama bo ja mam gości z agro na głowie). Myślałam już o obwódkach z kostki granitowej i mam ten sam odcień żurawki co Mi starej żurawki którą muszę podzielić. Kiedy trafiłam na ogrodowisko to tak obserwując stwierdziłam że najlepiej kilka sztuk w kupie ale my mieliśmy remonty z moim Markiem tak jak do tej pory i kupowałam po 1 bo chciałam dużo różnych. Korę mam tylko przy wjeździe od zeszłego roku.
Co z tym ogródeczkiem począć 19:00, 22 sty 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Dzisiaj cyknę fotkę psiowej rabaty i oddam waszej ocenie .
Mam dwa pomysły na nią , ale znając życie to będzie trzeci

A tam nie miało być optycznego przedłużenia różanki? Coś innego wymyśliłaś?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:35, 22 sty 2015

Do góry
Tess - ja miałam dużo optymizmu i radochy, że coś posadziłam i nawet rośnie (forma samouwielbienia???) i nie widziałam tak dużo źle Całe szczęście.. wpadłam tylko pod osobówkę..

Renia - to nie chodź po torach, to nie wpadniesz.. słuchaj starszych... A Alergia może być i na pyłki.... i nie mieszajmy pojęć chemia (czytaj trutki w opryskach) a czynniki alergiczne. Od chemii można się przekręcić....

Magda 70 - fakt stipa potrafi się masakrycznie wysiać.. i jest to mikro malutkie siewkowo wszędzie.. pielę jak podrasta wieksze, bo małych nie ma nawet jak opielić

Trawy miałam różne przed forum.. wiec się nie zaraziłam... róże też miałam... dwa rodzaje, ale za to po dużo
Jednak i mnie dopadła choroba różana... nie wskażę paluchem kto najbardziej mnie zaraził, bo zarażających było dużo... Ewa, Ania, Danusia.... a potem coraz więcej... ostatni zakup to wpływ Vivy..
Wiec powstała różanka... i sporo róż tu i tam.. kłujoki jedne.... chorowite królewny... ale te cieszą..

Reszta potem.. idę na ugi bugi... waga 5+ masakrra..
W Gąszczu u Tess 17:41, 22 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Asi, Ty mnie nie wnerwiaj! tylko pokaż albo przynajmniej napisz u siebie, co ogrodzie planujesz.

Teresko pierwsze co to mam cichą nadzieje na ogrodzenie i kostkę i to na razie mój nr 1. Jak to będzie już to będziemy dalej myśleć.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:36, 22 sty 2015

Do góry
Nie wiem co to. Ale dlaczego nie pozwalasz mu rosnąć?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:34, 22 sty 2015

Do góry
Ile Ty masz tego urlopu? Bo przeciętny śmiertelnik tylko 26
Fajnie, że jedziecie, odpoczniesz przed sezonem ogrodowym
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:33, 22 sty 2015

Do góry
O, jesteś nareszcie
Fajnie, że będziesz już z nami.
Mały słodziak
Skąpana w słońcu 17:27, 22 sty 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)

I te także spełniły moje oczekiwania.
Skąpana w słońcu 17:24, 22 sty 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Posadziłam też trochę cebulowych, więc jestem ciekawa jak wyglądają w naturze

Te miałam w ubiegłym roku (mam nadzieję, że w tym też jeszcze je zobaczę), były piękne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies