Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:32, 13 lis 2011

Do góry
bociek napisał(a)

Widze, ze okrylas niektore roslinki, w zwiazku z tym mam pytanie. Przed drzwiami mam dwie roze na pniu w donicach. To jest miejsce osloniete i cieple, roze maja jeszcze zielone listki. Czy powinnam je juz ogacic, czy jeszcze poczekac?

Okryłam jedynie kwitnące hortensje które rosną w donicach, jak zrobi się cieplej będę jeszcze miała kwiaty.
To nie jest okrycie zimowe, tylko czasowe Szkoda mi tych kwiatów, tak ładnie jeszcze wyglądały.

Zimowanie róż w donicach widzę czarno, jeszcze nie okrywamy.
Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 23:25, 13 lis 2011

Do góry
Ale o jakie prefabrykaty chodzi, gotowe oczka wodne?
Jeszcze jest gorzej niż źle… 14:43, 13 lis 2011

Do góry
sara26 napisał(a)
Tutaj potrzebne są mi wasze dobre rady. Muszę zakryć tą studnię ale jak i czym aby stworzyły się piękne piętra.Niestety za studnią do tego niby ogrodzenie jest tylko kilka cm na nasadzenia

Pomóżcie proszę

Gdyby się dało to z lewej strony studni można przykleić nawet jakieś drzewo, np. śliwę wiśniową, albo iglak pochylony w prawą stronę. W najgorszym wypadku posadź bluszcz na siatkę. Będzie zimozielono. A drzewo tu, gdzie jest lewy jałowiec. Ziemi pod pokrywę trzeba dosypać łatwiej będzie zamaskować beton.

Te jałowce sa zbyt niskie, najlepiej byłoby posadzić Gold Star, jesli oczywiście lubisz jałowce. Ja bardzo lubię irgi,tutaj Ursynów albo Coral Beauty byłaby dobra.

Dopiero przed nimi kolorowe coś czyli żurawki.

Gdyby dało się posadzić śliwę wiśniową, to pod nią łukiem możesz dosadzić hortensje Limelight - 3 sztuki.
Przed nimi bukszpanowe kule, a dopiero pomiędzy nimi kolorowe żurawki, ale tylko jedną odmianę.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 12:20, 13 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu ja propaguje wypuszczanie ich z powrotem do wody i spotkanie się z nimi w przyszłości .

Oczywiście: popieram
Kiedyś łowiło się na stól i nie było takiej mody.

Mój M. nie łowi takich wielkich okazów. Nie ma szczęścia?
Najwiekszą rybę - amura złowił w Gizycku, ale to było dawno temu.
Teraz przywozi liny i okonie, które najbardziej lubię. Czasem szczupak się trafi.
Najczęściej wraca z niczym))
Zielony ... ogród 10:53, 13 lis 2011

Do góry
Trawnik z czasem wyczerpie składniki pokarmowe z gleby i sama zobaczysz kiedy będzie trzeba nawozić. Przestanie Ci się podobać i wtedy nawóz pójdzie w ruch.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 10:50, 13 lis 2011

Do góry
Haft, który pokazywała Basia też ćwiczyłam na zajęciach technicznych.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 10:48, 13 lis 2011

Do góry
krisec napisał(a)
Danusiu ja propaguje wypuszczanie ich z powrotem do wody i spotkanie się z nimi w przyszłości .

Oczywiście: popieram
Kiedyś łowiło się na stól i nie było takiej mody.
Pogaduchy skowronków 10:46, 13 lis 2011

Do góry
A o pierwszej w nocy było u mnie +2 i rano także ciepło, ale lekka jakby mżawka spadała z nieba
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 09:09, 13 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Isiu sliwy i miłorzebu nie okrywaj.
Bukszpany od wiania można osłonić, jesli masz takie straszne przeciągi.

No to nie założę im tych ślicznych nowiutkich ubranek. A takie wyszły mi ładne Pójdą na rododendrony.
Ogród z lustrem 08:50, 13 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Uwielbiam bywać i pracować w takich ogrodach, gdzie mogłam zrobić wszystko, a nawet jeszcze więcej
Wtedy dostaje się "skrzydeł" i wymyśla coś ponad plan

Optymalne warunki do pracy
Tego właśnie Ci zazdroszczę, bo mnie w pracy zawsze ograniczają fundusze inwestorów, które poniekąd podcinają "skrzydła" ale też zmuszają do szukania rozwiązań na miarę możliwośći
Czasami jest to spore wyzwanie, które też daje mi sporo safysfakcji
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 00:13, 13 lis 2011

Do góry
Isiu sliwy i miłorzebu nie okrywaj.
Bukszpany od wiania można osłonić, jesli masz takie straszne przeciągi.
Ogród z lustrem 22:58, 12 lis 2011

Do góry
Ogród z lustrem 22:47, 12 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
......Nie lubię jak jest czegoś za dużo.
Pamiętaj "mniej" jest zawsze lepsze niż "więcej".

I to jest chyba sedno piękna jakie pokazują twoję ogrody i czego my "mali ogrodnicy" musimy sie uczyć uczyć i uczyć.

Cudny ogród pełen inspiracji, przykładów na to że nie trzeba wiele odmian żeby było pięknie!
... a co za tym idzie moje wstepne plany wylądują w koszu ...

Chyba jak większość zachorowałam na lustro.... tylko gdzie go sobie zrobię .... muszę jakoś sprytnie męża na jakiś kawałek muru namówić, będzie cięzko, ale może się uda ...

Piękna realizacja, inwestorzy chyba zachwyceni ....

Gratuluję
Ogród z lustrem 22:20, 12 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu ja bym do lustra dodał w około taśmę led oświetleniową z barwą ciepłą. Wyglądało by to jak zawieszony obraz na murku co Szefowa na to czy dodało by to scenerii.

Tutaj nie, bo woda podświetlana zrobi swoje, poza tym kontury lustra muszą obrosnąć bluszczem.

Ale drugie lustro, jeśli jest jakiś wolny kabelek? można się zastanowić.
Myślę jednak że nie: ponieważ mam zaprojektowane światło i doprowadzone pod brzozami, to będzie konkurencja świetlna. Nie może być kontrur podświetlony, tylko świecące pnie będą się odbijać.

Nie lubię jak jest czegoś za dużo.

Jasne nie wiedziałem że będą podświetlone pnie ale opcji nigdy za wiele.ok.
Ogród z lustrem 22:11, 12 lis 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Wnęka jest konieczna albo gzyms.

wnęki już u siebie w tym nowym murze nie zrobię, ale gzyms jakiś na górze pewnie się uda jeśli chodzi o zaciekanie wody - jak sugeruje Sebek, to myślę, że jeśli od góry da się bezbarwny silikon, to powinno być ok. Jakieś rozwiązanie lustrzane na ten mój mur muszę wymyślić

Daszek sobie zrób
Ogród z lustrem 22:08, 12 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

wnęki już u siebie w tym nowym murze nie zrobię, ale gzyms jakiś na górze pewnie się uda jeśli chodzi o zaciekanie wody - jak sugeruje Sebek, to myślę, że jeśli od góry da się bezbarwny silikon, to powinno być ok. Jakieś rozwiązanie lustrzane na ten mój mur muszę wymyślić
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:07, 12 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

W/g mnie ani grad,ani ślimaki jakieś gąsieniczki czy coś podobnego
Seba czyżbyś wiedział do czego Witkowi wężyk ...?

Szczerze to nie wiem

Domyślam się, że do czegoś związanego z wodą

Ano, już wiem - ten wężyk Witkowi jest potrzebny, żeby usunąć wodę ze studzienki czerpalnej

Czyli trafiłem

Ale nawet podejrzewałem, że do wydobycia wody
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:06, 12 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

W/g mnie ani grad,ani ślimaki jakieś gąsieniczki czy coś podobnego
Seba czyżbyś wiedział do czego Witkowi wężyk ...?

Szczerze to nie wiem

Domyślam się, że do czegoś związanego z wodą

Ano, już wiem - ten wężyk Witkowi jest potrzebny, żeby usunąć wodę ze studzienki czerpalnej
Ogród z lustrem 22:02, 12 lis 2011

Do góry
krisec napisał(a)
Danusiu ja bym do lustra dodał w około taśmę led oświetleniową z barwą ciepłą. Wyglądało by to jak zawieszony obraz na murku co Szefowa na to czy dodało by to scenerii.

Tutaj nie, bo woda podświetlana zrobi swoje, poza tym kontury lustra muszą obrosnąć bluszczem.

Ale drugie lustro, jeśli jest jakiś wolny kabelek? można się zastanowić.
Myślę jednak że nie: ponieważ mam zaprojektowane światło i doprowadzone pod brzozami, to będzie konkurencja świetlna. Nie może być kontrur podświetlony, tylko świecące pnie będą się odbijać.

Nie lubię jak jest czegoś za dużo.
Ogród z lustrem 21:59, 12 lis 2011

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies